Micile probleme din timpul sarcinii

Sarcina este una din cele mai frumoase perioade din viata unei femei. Toti te rasfata, iar tu traiesti in fiecare zi miracolul de a simti cum creste in tine puiul de om care in curand iti va lumina sufletul.

Micile probleme cu care te confrunti acum, cauzate de schimbarile hormonale care se petrec in organismul tau, sunt demne de neglijat pe langa marea bucurie de a deveni mama.

Cu toate acestea, cateva sfaturi care sa iti usureze trecerea peste neplacerile sarcinii iti vor fi, cu siguranta, utile. Dar sa vedem impreuna care sunt aceste neplaceri de care sufera majoritatea femeilor insarcinate :

Probleme de sanatate care pot aparea in sarcina

Oboseala

Aceasta nu este o stare de oboseala obisnuita, cauzata de un efort fizic sau mental prelungit, ci o stare de epuizare si somnolenta datorata schimbarilor majore prin care trece organismul mai ales in primele luni de sarcina. Incearca sa te odihnesti cat mai mult, prelungind somnul de noapte cu o ora sau doua. Daca ai posibilitatea, dormi si dupa-amiaza.

Roaga-ti sotul sau o prietena sa te ajute la treburile casei. Ai grija sa nu abuzezi de cofeina, pentru ca iti va da o stare de agitatie.

Stari de ameteala sau lesin

Alt simptom foarte comun in aceasta perioada este starea de slabiciune, adesea insotita de pierderea cunostintei. Cauza este lipsa de oxigenare a creierului si tensiunea arteriala mica. De obicei, se intampla atunci cand te ridici brusc din pat sau de pe scaun. Este recomandabil sa faci miscari lente, iar daca simti ca iti pierzi cunostinta, aseaza-te pe un scaun si respira adanc.

Migrene

Multe femei gravide acuza adesea dureri de cap. De multe ori semn al tensiunii ridicate, ele pot fi cauzate de schimbarile hormonale, oboseala, stres sau foame.

Atentie: nu lua medicamente in timpul sarcinii decat sub indrumarea medicului, deoarece pot produce probleme fatului. Mai bine incearca sa te relaxezi in mod natural, prin plimbari, odihna in spatii aerisite si linistite, masaj, comprese reci. Cere sfatul medicului daca nu vezi nicio ameliorare.

Greturi

Afla mai multe despre cum poti ameliora starile de greata citind articolul Sarcina si greturile

Constipatie

Una din problemele intalnite mai ales la inceputul sarcinii, datorata incetinirii activitatii muschilor intestinali, este constipatia. Aceasta poate fi evitata:

  • printr-o alimentatie adecvata, bogata in fibre: paine si cereale integrale, fructe si legume;
  • printr-o hidratare corespunzatoare: beti minim 2 litri de apa plata pe zi.

De asemenea, plimbarile regulate sau activitatile fizice special concepute pentru femeile gravide iti mentin tousul muscular si te ajuta sa depasesti aceasta neplacere.

Constipatia mai poate fi cauzata si de suplimentele de fier recomandate de ginecolog. Sfatuiti-va cu medicul daca puteti sa intrerupeti aceste suplimente si cu ce sa le inlocuiti, daca este cazul.

Hemoroizi

Din cauza relaxarii venelor, sub influenta hormonilor de sarcina si mai ales din cauza constipatiei, in jurul anusului pot aparea un fel de varice dureroase care uneori sangereaza. Intreaba medicul daca este nevoie sa ii tratezi sau daca sunt intr-o forma usoara, care va disparea dupa nastere.

Ca sa ameliorezi durerile provocate de hemoroizi, trebuie in primul rand sa eviti constipatia. In plus, incerca sa dormi cu picioarele mai sus decat capul. Nu dormi pe spate, ci pe o parte.

Pentru a reduce durerile, pune o punga cu gheata pe zona cu probleme. Ai grija sa pastrezi o igiena stricta pentru a evita infectiile, spalandu-te de 2-3 ori pe zi. Nu lua niciun medicament sau unguent decat la recomandarea medicului!

Dureri de spate

Afla mai multe despre cum poti ameliora aceste neplaceri citind articolul Sarcina si durerile de spate

Urinari frecvente

Aceasta neplacere apare inca din in primele luni de sarcina, se amelioreaza in trimestrul al II-lea si revine in apropierea nasterii, din cauza presiunii capului copilului pe vezica urinara.

Pentru a evita infectiile urinare si ale probleme ale vezicii, bea cat mai multa apa in timpul zilei (minim 2 litri) si evita bauturile carbogazoase, cafeaua, alcoolul si tutunul.

Daca se intampla sa te trezesti noaptea ca sa mergi la toaleta, incerca sa nu mai bei nimic cu cateva ore inainte de culcare. Daca simti vreo durere in timpul urinarii sau sangerezi, mergi urgent la doctor, pentru ca este posibil sa ai o infectie urinara.

Incontinenta urinara in timp ce razi, stranuti sau tusesti se poate rezolva prin fortifierea muschilor perineului.

Respiratie dificila

Din cauza cresterii nivelului de progesteron, gravidele simt nevoia sa respire profund si des, ceea ce le poate provoca dificultati in respiratie.

De asemenea, odata cu marirea burticii, uterul apasa pe diafragma, micsorand capacitatea plamanilor. Invata sa respiri adanc si rar, fa plimbari in parcuri sau in zone ferite de poluare si dormi in camere bine aerisite. Daca respiratia devine foarte rapida si se asociaza cu invinetirea buzelor sau a degetelor, mergi urgent la doctor.

Insomnii

Afla mai multe despre cum poti dormi mai bine citind articolul Sarcina si problemele somnului

Sensibilitatea dintilor si gingiilor

O problema des intalnita in perioada sarcinii o reprezinta sangerarea gingiilor, datorata schimbarilor hormonale din organism. Pentru a ameliora aceasta neplacere, spala-te mai des decat de obicei pe dinti, masand usor si gingiile si nu ezita chiar sa ceri sfatul unui stomatolog in privinta periajului corect.

De asemenea, evita bauturile si mancarurile dulci si bea cat mai mult suc natural de portocale sau de grapefrut. Deoarece in perioada sarcinii multe gravide au carenta de calciu in organism, apar inevitabil si probleme ale dintilor.

Mergi la stomatolog pentru a-ti verifica sanatatea dentara si nu uita sa ii spui ca esti insarcinata, pentru a evita sa iti administreze o substanta periculoasa pentru fat.

Sensibilitatea ochilor

Te ustura ochii sau te dor atunci cand stai in lumina puternica? Nu este decat o alta neplacere a sarcinii, care se poate ameliora prin purtarea de ochelari de soare sau folosirea de picaturi pentru ochi – nu folositi nicio substanta fara sfatul medicului ginecolog.

Senzatia de caldura

Multe din femeile gravide transpira mai mult si au adesea senzatii de caldura. Aceasta se explica prin cresterea volumului de sange de la suprafata pielii in timpul sarcinii.

Vei trece mai usor peste aceasta problema daca porti haine lejere, din bumbac sau in, daca faci dusuri des sau pastrezi o temperatura mai joasa in camera.

Nu exagera cu folosirea aerului conditionat, pentru ca in aceasta perioada esti mult mai sensibila si poti raci usor.

Arsuri si indigestii

Arsurile apar mai ales in trimestrul al III-lea, din cauza presiunilor uterului asupra stomacului. Sunt dureri scurte, dar intense, localizate la nivelul pieptului. Pentru a le evita, incearca sa dormi cu capul mai ridicat decat picioarele, bea un pahar cu lapte cald inainte de culcare, evita mesele imbelsugate seara si chiar ia cina cu cateva ore inainte de a te baga in pat.

Nu lua niciun medicament decat la sfatul medicului! Impotriva indigestiilor poti „lupta” cu portii mici, dar dese. Evita prajelile sau mancarurile prea condimentate sau prea grase. Stai cu spatele drept la masa – asta iti va ajuta stomacul sa fie mult mai relaxat.

 

Mancarimi

Multe femei insarcinate se plang de mancarimi pe corp, cauzate atat de cresterea volumului sanguin cat si de cresterea burticii si intinderea pielii de pe abdomen. Incearca sa porti haine lejere, din materiale naturale, pentru a ameliora aceste mici neplaceri.

Atentie : daca mancarimile devin mult mai puternice sau observi ingalbeniri ale tenului sau ochilor, mergi de urgenta la medic, pentru ca poate fi un semn de colestaza de sarcina.

Sangerari nazale

Aceleasi schimbari hormonale responsabile cu multe din neplacerile sarcinii sunt cauza sangerarilor nazale de care sufera multe gravide. Pentru a le evita, sufla-ti nasul incetisor si ai grija sa nu stranuti puternic. Nu trebuie sa te ingrijorezi decat daca micile accidente sunt foarte dese si pierzi mult sange, caz in care trebuie sa ceri sfatul medicului ginecolog.

Scurgeri vaginale

In timpul sarcinii, cele mai multe femei se confrunta cu o cantitate crescuta de scurgeri vaginale.

Atentie : acestea trebuie sa fie de culoare alba si sa nu miroasa neplacut. In caz contrar, daca observi o modificare de culoare sau de miros, insemana ca poti avea o infectie vaginala sau scurgeri de lichid amniotic, caz in care trebuie sa mergi de urgenta la spital.

Ai grija, nu lua niciun medicament decat sub supravegherea medicului!

Pentru a te simti mai confortabil, foloseste chiloti clasici din bumbac si tampoane externe zilnice. Pastreaza o igiena stricta a acestei zone prin dusuri zilnice (dar evita spalaturile interne care pot introdiuce germeni in vagin).

Pentru orice sangerare pe parcursul sarcinii trebuie anuntat medicul deoarece – mai ales in primul trimestru – poate fi un pericol de avort sontan.

Sarcina si problemele pielii

Varice, acnee, vergeturi, linea nigra pe burta sau pete pe fata – iata cateva din schimbarile care apar pe pielea gravidei.

Modificari la nivelul sanilor

Unul din primele semne ale sarcinii, marirea sanilor reprezinta o modificare fiziologica normala datorata schimbarii activitatii hormonale din organism. Sanii vor creste pe toata perioada sarcinii, iar sfarcurile prind relief, pregatindu-se de alaptare. Incepand din trimestrul al II-lea, vei putea gasi pe haine cateva picaturi de lapte secretat de glandele mamare.

Alte modificari vizibile sunt inchiderea culorii areolei si aparitia unei retele de vene pe suprafata sanului. Pentru a evita discomfortul datorat creserii sensibilitatii sanilor, poarta tot timpul un sutien de bumbac sau o bustiera, care te vor scuti si de alte neplaceri ulterioare – sani lasati.

Orice scadere in dimensiuni a sanilor este un semn de alarma, deci nu ezita sa iti anunti medicul ginecolog despre acesta.

Probleme emotionale

Depresie, anxietate, emotivitate crescuta, iata numai cateva din efectele influentei modificarilor hormonale asupra psihicul gravidei. Intrebari fara raspuns despre nastere, sanatatea copilului sau schimbarile care se vor face in viata ta sunt suficiente motive sa iti provoce ganduri negre si insomnii.

Nu te lasa coplesita! Sunt stari normale, prin care toate femeile insarcinate trec, dar cu care trebuie sa lupti pentru a le depasi.

Vorbeste despre ce simti cu sotul tau, familia sau prietenii si fa eforturi pentru a te linisti, deoarece orice traire sufleteasca intensa este resimtita de copilasul din burtica, iar tu nu vrei sa-l sperii, nu-i asa?

Mentine-ti o stare de optimism si incredere in viitor, gaseste-ti o preocupare care sa te distraga de la starile depresive, nu te retrage in tine si mentine comunicarea cu cei din jur. Nu lua niciun medicament fara acordul medicului, deoarece acesta i-ar putea face rau copilului. Nu neglija aceste stari si nu te lasa in voia lor, pentru ca nu vor trece de la sine, ci mai mult, dupa nastere se pot agrava – depresia post-natala.

Daca tulburarile emotionale dureaza mai multa vreme, vorbeste cu medicul tau despre ele. O alta neplacere din timpul sarcinii o reprezinta contractiile Braxton Hicks. O vom trata separat, deoarece nu este atat o problema, cat o chestiune de pregatire a organismului pentru nastere.

Aceste contractii apar din primul trimestru de sarcina, dar probabil le vei simti abia in trimestrul III. Caracteristica lor principala este ca sunt neregulate si nedureroase. Daca iti doresti sa scapi de discomfortul acestor contractii, hidrateaza-te bine, fa o baia calda, relaxanta, respira rar si profund sau renunta la activitatea fizica o vreme. Chiar daca devin mai frecvente si mai intense spre sfarsitul sarcinii, trebuie deosebite de contractiile de nastere, care sunt dureroase si regulate. Suna-ti medicul in cazul in care nu ai implinit 37 saptamani de sarcina si simti dureri puternice in abdomen, presiune in zona pelviana (ca si cum copilul ar vrea sa iasa), schimbari in consistenta secretiei vaginale sau sangerari.

Unul sau mai multe din aceste semne pot fi caracteristica unui travaliu prematur. Daca ai mai mult de 37 de saptamani de sarcina, suna-ti doctorul abia cand aceste contractii se petrec regulat, la 5 minute, cu o durata de 1 minut fiecare, deoarece… clipa cea mare a intalnirii cu bebelusul se apropie!


3 comentarii la „Micile probleme din timpul sarcinii”

  1. Si sora mea s-a confruntat cu tot felul de probleme si problemute, dar nu a fost nimic grav. Sunt medici foarte buni sin Romania.. ca tot spuneam de sora mea, dr. Cucu Andrei, pentru cine e din Bucuresti, sa stiti ca e un ginecolog ff bun si dedicat meserie

  2. Va rog am o saptana de cand mia trecut ovulatie si imediat dupa ma confrunt cu sani tensonati si mai mai ca de obicei si de 2 zile ameteli de nu pot sta mult an picioare.am luat azi un test Electronic si mia esit ca nu sant gravida.oare e prea devereme sa iasa testul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s