Ziua Pamantului: mini planete din Papier Mache

Ziua Pamantului, sarbatorita anual pe 22 aprilie, e o ocazie minunata de a-i vorbi copilului tau despre cat de important e sa protejam planeta prin tot ceea ce facem – recicland, reutilizand si reducand pe cat posibil consumul.

Un exemplu de reciclare creativa si super distractiva este activitatea pe care ti-o propunem mai jos, realizand mini planete Pamant din Papier Mache.

Papier Mache este o tehnica destul de utilizata in arta, prin care poti realiza tot felul de obiecte folosind fasii de hartie inmuiate intr-un amestec lipicios format din apa si aracet (sau chiar faina).

Iata lista completa cu materialele necesare ca sa faci o mini-planeta din Papier Mache:

  • un balon mic, rotund
  • ziare vechi/pliante
  • aracet/faina alba de grau
  • servetele albastre si verzi
  • foarfeca
  • un castron
  • un pahar de plastic
  • o lingura
  • apa
  • optional: o lumanare mica cu baterie si un bat de frigaruie

Taie ziarele si pliantele in fasii lungi si subtiri, de care vei avea nevoie ca sa acoperi balonul, folosind solutia lipicioasa. Pregateste apoi solutia, amestecand intr-un castron niste aracet (sau faina) cu apa, pana obtii o pasta ca smantana subtire.

Umfla balonul, fa-i un nod, aseaza-l pe paharul de plastic si incepe sa lipesti pe el fasiile de hartie inmuiate (si scurse bine) in solutia lipicioasa. Lipeste multe fasii, in asa fel incat sa acoperi complet balonul (lasa liber gatul balonului, sa-l poti sparge la sfarsit). Dupa ce ai terminat pune deoparte balonul, sa se usuce peste noapte, apoi lipeste a doua zi un nou strat de fasii cu aracet si lasa din nou balonul la uscat. Vei obtine astfel o planeta mult mai tare si mai rezistenta.

Pregateste-te intre timp pentru ultimul strat al mini planetei din Papier Mache: taie din bucatile de servetele bucatele mici in culorile planetei Pamant – albastru si verde. Lipeste-le si pe acestea folosind amestecul cu apa si aracet, fara sa-ti faci griji ca nu vei respecta geografia exacta a planetei. Important e sa arate, la final, in asa fel incat portiunile de uscat, continentale, se intrepatrund cu cele oceanice.

Dupa ce s-a uscat bine si acest ultim strat e timpul sa scoti balonul: tine de gatul innodat, inteapa usor balonul si scoate-l cu grija din interiorul micii planete. Daca ai la indemana o lumanare pastila cu LED poti aseza planeta peste ea, nu inainte de a face cateva gaurele in planeta Papier Mache, folosind un betisor de frigaruie (cu mare grija, sa nu se rupa).

Iata cum va arata mini-planeta pe timp de noapte, cu lumanarea inauntru:

Sursa: www.housingaforest.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s