Femeile din peste 50 de tari ale lumii sunt sarbatorite astazi, de 8 Martie, ca o recunoastere a contributiei lor la dezvoltarea societatii.
Ziua Internationala a Femeii este si prilejul pentru a face un bilant al eforturilor si realizarilor si mai ales pentru a pregati viitorul si oportunitatile care privesc generatiile viitoare de femei, relateaza Agerpres.
Pe data de 8 martie, Ziua Femeii este sarbatorita in tari precum Albania, Algeria, Armenia, Australia, Azerbaidjan, Bangladesh, Belarus, Bosnia si Hertegovina, Brazilia, Bulgaria, Cambodgia, Chile, Columbia, Croatia, Cuba, Cipru, Danemarca, Finlanda, Georgia, Grecia, Islanda, India, Italia, Israel, Letonia, Kazahstan, Macedonia, Malta, Mexic, Republica Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Norvegia, Polonia, Portugalia, Romania, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Suedia, Siria, Turcia, Ucraina, Ungaria, Vietnam.
In 1975, cu prilejul Anului International al Femeii, Organizatia Natiunilor Unite a inceput sarbatorirea Zilei Internationale a Femeii, la data de 8 martie. Doi ani mai tarziu, in decembrie 1977, Adunarea Generala a ONU a instituit, printr-o rezolutie, Ziua Internationala a Femeii si Ziua Natiunilor Unite pentru Drepturile Femeii si Pace Internationala, ca sarbatoare ce poate fi marcata in orice zi a anului de catre statele membre, conform traditiilor istorice si nationale.
Prin adoptarea acestei rezolutii, Adunarea Generala ONU a recunoscut rolul femeii in eforturile de pace si dezvoltare si a chemat la incetarea discriminarii si la intarirea sprijinului pentru participarea femeilor la viata societatii.