Automobilul

Cine a venit prima oara cu ideea de a face un vehicul cu motor? Afla de la Zimitot cum s-a ajuns de la o masinarie cu abur la automobilul din zilele noastre! Automobilul a fost inventat in 1769 de catre capitanul francez de artilerie Nicolas Joseph Cugnot (1725-1804). Acest vehicul se compunea dintr-un cadru din … Continuă lectura „Automobilul”

Bicicleta

Povestea bicicletei incepe acum aproape doua sute de ani! Dar, de la prima „masina mergatoare pe doua roti”, fara pedale, pana la Mountain Bike si BMX e cale lunga! Cum arata prima bicicleta? Zimitot iti povesteste! Mai intai, a fost „velocipedul”, care inseamna „picior iute” in limba latina. Inventat de un baron german, acest mijloc … Continuă lectura „Bicicleta”

Istoria zborurilor spatiale

Zborurile spatiale au o istorie destul de recenta. Care a fost prima fiinta care a ajuns vreodata in spatiu? Cum a fost zborul spre luna? Zimitot le povesteste copiilor tot ce a aflat! Istoria zborurilor spatiale incepe in 1957, odata cu trimiterea in spatiu a catelusei rusesti Laika. Ea a fost prima fiinta care a … Continuă lectura „Istoria zborurilor spatiale”

Transporturile pe sine

De la inventarea primei locomotive cu abur si pana la inventarea metroului, transporturile pe sine (sau feroviare) au avut o istorie destul de interesanta, iar Zimitot este aici sa le spuna copiilor tot ce stie pe subiect. Prima locomotiva cu aburi, care se deplasa pe sine, a fost construita de inginerul Richard Trevithick, din Cornwall. … Continuă lectura „Transporturile pe sine”

Rachetele

Naveta spatiala a reprezentat inceputul unei noi ere a explorarii spatiului de catre pamanteni. Zimitot le povesteste copiilor cum s-a ajuns la aceasta idee nastrusnica, de a strabate Universul cu rachetele. In trecut, navetele spatiale erau folosite doar o singura data. Insa rachetele care se intoarc pe Pamant ca niste planoare, pot fi folosite de … Continuă lectura „Rachetele”

Submarinul Partea a II-a

Cum se orienteaza marinarii de pe submarine, daca vad doar apa prin jurul lor? Zimitot le spune copiilor despre navigarea cu submarinul prin strafundurile oceanelor. Desi nu pot vedea afara, marinarii de pe submarine se orienteaza prin mai multe dispozitive, cele mai importante fiind periscoapele. In alte cuvinte, submarinul avea un tub special, de observare. … Continuă lectura „Submarinul Partea a II-a”

Submarinul Partea I

Cand a aparut submarinul? In ce scop era folosit? Zimitot vine cu raspunsuri si le povesteste copiilor despre aceasta inventie subacvatica. Primele submarine erau, de fapt, barci subacvatice cu vasle, facute din lemn si piele. In prezent, submarinul nuclear este o masina militara puternica, in stare sa parcurga peste 500 000 km cu doar 5 … Continuă lectura „Submarinul Partea I”

Avionul

Cine a inventat primul avion? Cum a decurs primul zbor? Zimitot le spune copiilor istoria avionului, acest aparat mai greu decat aerul, care totusi pluteste. Considerat timp de cateva mii de ani un vis imposibil de realizat, zborul i-a pasionat pe oameni si i-a facut sa nascoceasca cele mai ciudate masinarii pentru a incerca sa … Continuă lectura „Avionul”

Elicopterul

Ce se vede sus pe cer? O pasare? Un avion? Nu. Este un elicopter! Cum este construit acest aparat de zbor? Afla de la Zimitot cum calatorim cu elicopterul. Spre deosebire de avionul care inainteaza prin aer cu ajutorul aripilor, elicopterul „pluteste” cu ajutorul unei elice imense. Ansamblul paletelor elicei se numeste rotor. Pentru miscarea … Continuă lectura „Elicopterul”

Ambarcatiile

Oriunde exista apa, fie ea ocean, mare, fluviu, rau sau lac, acolo s-a dezvoltat, de-a lungul istoriei, si mestesugul construirii si utilizarii ambarcatiunilor. Istoria relateaza (despre vechi civilizatii a caror faima s-a pastrat datorita maiestriei cu care construiau si navigau ambarcatiile, cum ar fi, de exemplu, civilizatia Feniciana. Inainte insa de corabiile fenicienilor, omul primitiv folosea … Continuă lectura „Ambarcatiile”

Istoria transporturilor

La inceputurile existentei omenirii, inainte de a fi inventate masina, avionul sau trenul, inainte chiar de a se inventa trasura sau caruta, inainte chiar de a fi inventata roata, oamenii au “inventat” drumul. Acesta putea fi o simpla carare prin padure, o poteca spre izvorul cel mai apropiat sau traseul facut de caravane prin pustiu … Continuă lectura „Istoria transporturilor”

Avionul cu reactie

Specificul avionului cu reactie este de fapt, motorul sau. Un motor cu reactie produce tractiunea intr-un mod similar cazului motor-elice. Insa in timp ce elicea da o acceleratie mica unei cantitati mari de aer, motorul cu reactie da o acceleratie mare unei cantitati mici de aer. Cu un avion propulsat cu elice nu se puteau … Continuă lectura „Avionul cu reactie”

Istoria vehiculelor

Inca din cele mai vechi timpuri, omul a cautat metode prin care sa poata transporta diferite materiale sau hrana pe distante mari. Astfel, el a construit, folosindu-si inteligenta cu care este inzestrat, diferite mijloace de transport, incepand cu unele rudimentare si atingand apogeul odata cu inventarea automobilului, in secolul al XIX-lea. Se pare ca prima … Continuă lectura „Istoria vehiculelor”