De aceasta data, Zimitot le spune copiilor cum se formeaza culorile, cum de le vedem asa cum le stim si cu ce sunt asociate in diverse culturi. Din punct de vedere fizic nu exista culorile asa cum le percepem noi, ci doar unde de lumina de diferite lungimi de unda. Asta inseamna ca, atunci cand … Continuă lectura „Culorile”
Din ce erau facute bijuteriile in trecut? Ce sunt bijuteriile-talisman? Toate aceste curiozitati si multe altele le aflam de la Zimitot. Primele bijuterii erau reprezentante de diverse pietricele, dinti de animale sau bucati de lemn. Ele aveau valoarea pe care oamenii le-o confereau, iar culoarea si proprietatile erau primele aspecte de care se tinea cont … Continuă lectura „Bijuteriile”
Manusile au o poveste tare interesanta, ce incepe cu mult timp in urma, inca de pe vremea locuitorilor din caverne. Ce intrebuintari aveau la inceput si cum s-a schimbat acest lucru pe parcurs? Ne spune Zimitot! La inceput, oamenii primitivi inventasera si foloseau manusile pentru a-si proteja mainile impotriva frigului. Primele manusi aveau un model … Continuă lectura „Manusile”
Iran este patria covoarelor celor mai migalos lucrate, mai decorative, mai valoroase si mai rafinate. Zimitot le spune copiilor tot ce stie despre secretul splendidelor covoare persane! Covoarele Iranului sunt faimoase pentru calitatea materialelor folosite, bogatia nuantelor folosite, arta combinarii lor si frumusetea motivelor decorative. Desi exista si covoare de matase, materia prima pentru covoarele … Continuă lectura „Covoarele Iranului”
Inainte de aer conditionat sau ventilatoare, in timpurile calduroase, foloseam evantaiul pentru a ne racori putin. Zimitot stie povestea acestui obiect elegant si le spune copiilor. Evantaiul are forma de semicerc, poate fi pliabil sau nu si este facut, de obicei, din hartie. Evantaiul este asociat in special doamnelor, care il pot considera nu doar … Continuă lectura „Evantaiul”
Istoria argintului este strans legata de cea a aurului. Argintul este un alt metal pretios, folosit la confectionarea bijuteriilor. Ce alte intrebuintari are? Cand a fost argintul descoperit si care este istoria sa? Ne povesteste Zimitot. Argintul era cunoscut inca de acum 2000 de ani i.H; Homer ne asigura – in „Iliada” – ca Ahile … Continuă lectura „Argintul”
Il folosim pentru bijuterii, ca moneda de schimb sau pentru a face orice sa para mai somptuos. Acest metal pretios, AURUL a fost, timp de secole, generator de pasiuni si conflicte de-a lungul istoriei omenirii. Aurul a fost folosit pentru prima data ca moneda de schimb in vestul Turciei, in jurul anului 700 inainte de … Continuă lectura „Aurul”
Blugii au ajuns deja o uniforma. Toata lumea ii poarta! De la clasicii pantaloni de panza albastra, pana la veste, fuste si alte accesorii. Cum au ajuns acesti blue jeans atat de populari? Zimitot ne spune povestea lor. In 1874 europenii au aflat ca in America se gaseste aur, si au inceput sa plece cu … Continuă lectura „Blue Jeans”
Parfumul este vechi de sute de ani. Cuvantul vine din latina – „per fume” inseamna prin fum. Se spune ca totul a inceput cu o ramura de molid, care a cazut in foc. Arzand, mirosul sau placut s-a raspandit, iar oamenii au considerat ca este un semn divin. Egiptenii ardeau tamaie in cadrul ceremoniilor specifice … Continuă lectura „Parfumurile”
In Egipt, in tara piramidelor si a faraonilor, acolo unde soarele era si este foarte puternic…. acolo a aparut prima data ceea ce astazi numim machiaj.Multi oameni se machiaza cu diferite culori – mai ales pe fata – pentru a fi mai greu de vazut; este vorba in principal de militarii aflati in misiune si … Continuă lectura „Cosmeticele”
Istoria inelului este precum acesta, adica, fara inceput si fara sfarsit, deoarece nu se poate preciza cand a aparut. Stim insa cateva informatii „pretioase” despre podoabele de azi: Se pare ca primele inele au fost confectionate in Egipt, si aveau sigiliu in loc de diamamant, simbolizand puterea, autoritatea. Transformarea inelului cu sigiliu intr-un obiect de … Continuă lectura „Cea mai puternica podoaba – Inelul”