Martisorul – Tot ce nu stiai

Odata cu primavara, vine si cea mai indragita sarbatoare romaneasca – Martisorul, vestitorul primaverii! In ziua de 1 Martie, fetele si femeile poarta in piept mici simboluri ale acestui moment. Dar mai multe ne spune Zimitot. „Martisor” este denumirea populara a lunii martie, dar este si numele unei strazi din Bucuresti, pe care se afla … Continuă lectura „Martisorul – Tot ce nu stiai”

Craciunul

Craciunul este marea zi a nasterii lui Iisus Hristos, care este sarbatorita de toti crestinii pe data de 25 decembrie a fiecarui an. Care este istoria acestei zile si ce traditii urmam de Craciun? Stie Zimitot Acum mai bine de doua mii de ani, Fecioara Maria L-a nascut, prin puterea Duhului Sfant, pe Pruncul Iisus … Continuă lectura „Craciunul”

Steaua si Viflaimul

Inaintea Craciunului, se obisnuieste sa se cante Steaua si sa se joace Viflaimul. Despre aceste traditii de Sarbatori, ne spune Zimitot mai multe. Istoria sarbatorilor de iarna e strans legata de solstitul de iarna, atunci cand ziua incepe din nou sa se mareasca. Din acest moment ziua incepe sa creasca si va fi egala cu … Continuă lectura „Steaua si Viflaimul”

Ouale Faberge

In Rusia medievala exista, ca si in alte tari crestine, traditia schimbului de oua impodobite, in dimineata de dupa Inviere. Cum s-a ajuns de la oua din lemn, portelan, os sau sticla la cele Faberge? Ne povesteste Zimitot. La inceput, erau vopsite ouale de gaina sau ale altor pasari de curte. Mai tarziu au inceput … Continuă lectura „Ouale Faberge”

Ouale de Paste

Se stie prea bine ca, de Paste, crestinii sarbatoresc Invierea lui Hristos. Dar Zimitot ne spune si cum au ajuns ouale sa se regaseasca pe mesele festivitatilor pascale. Denumirea romana a acestei sarbatori vine din cuvantul ebraic „Pesach”, ce inseamna „a trece dincolo”. Asta deoarece Pastele cade primavara, anotimpul reinvierii, cand pamantul se reinnoieste dupa … Continuă lectura „Ouale de Paste”

Obiceiuri de Paste

Considerata cea mai mare sarbatoare crestina, Pastele reprezinta praznicul Invierii lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu Tatal si al Fecioarei Maria. Ce obiceiuri avem de Paste ne spune Zimitot! Despre Sarbatoarea de Paste s-au scris o multime de lucrari, atat religioase, cat si laice, s-au facut filme (artistice sau documentare), dar nimic nu poate descrie … Continuă lectura „Obiceiuri de Paste”

Incondeiatul oualor

Pe vremuri, ouale de Paste erau vopsite prin extragerea culorilor din plante. Cum s-a ajuns de la acest procedeu pana la incondeiatul oualor cu desene complicate, motive populare sau margelute? Hai sa il ascultam pe Zimitot! Culoarea principala a vopsitului cu plante era galbenul; cu exceptia albastrului, toate celelalte culori se obtin daca oul este … Continuă lectura „Incondeiatul oualor”

Istoria lunii februarie

Februarie este a doua luna a anului in calendarul Gregorian. Este o luna ceva mai diferita de altele si cu o istorie bogata! Zimitot stie sa ne povesteasca mai multe. Este cea mai scurta luna gregoriana, avand doar 28 sau 29 de zile. Luna are 29 de zile in anii bisecti, iar in ceilalti ani … Continuă lectura „Istoria lunii februarie”

Luna ianuarie

Numele lunii ianuarie vine de la zeul Ianus, din mitologia romana. Ce facea acest zeu? Afla mai multe despre luna ianuarie de la Zimitot. Ianuarie este prima luna a anului in calendarul Gregorian si una dintre cele sapte luni gregoriene cu o durata de 31 de zile. Luna ianuarie incepe (astrologic) cu soarele in semnul … Continuă lectura „Luna ianuarie”

Capra

Exista diverse obiceiuri ce tin de zilele Craciunului, iar capra este unul dintre ele. Cand se iese cu jocul caprei? Ce se intampla in acest joc? Ne spune Zimitot. De obicei, flacaii ies la joc imbracati in capra incepand cu Ignatul si sfarsind cu zilele Craciunului. In alte parti insa, sarbatoarea incepe de la Craciun, … Continuă lectura „Capra”

Mos Nicolae

In noaptea de 5 spre 6 decembrie, ne pregatim ghetutele pentru a-l astepta pe Mos Nicolae! Se spune ca vine la geamuri si vede copiii care dorm si sunt cuminti si le lasa dulciuri si alte daruri. Iar in dimineata de Sfantul Nicolae, cei mici gasesc cadourile in ghete. Una dintre legendele legate de aceasta … Continuă lectura „Mos Nicolae”

Mitul lui Dracula

La originea mitului lui Dracula se afla domnitorul Vlad Tepes, din neamul Draculestilor, care a stat la tronul Tarii Romanesti. Zimitot stie sa le spune copiilor cum s-a ajuns de la conducatorul roman, la personajul infricosator. Vlad Tepes, alias Dracula, era nepotul unui alt mare domnitor al Tarii Romanesti – Mircea cel Batran – si … Continuă lectura „Mitul lui Dracula”

Indonezia si condimentele

Zimitot le povesteste copiilor despre condimentele din Indonezia. Aproape toate pe care le folosim la prepararea mancarurilor au fost aduse pe corabii de peste mari si tari. Denumirea “Insulele Mirodeniilor“ face referire la Indonezia, adica la insulele Maluku (foste Molucce), situate la Ecuator, intre Sulawesi (Celebes) si Noua Guinee. Tara de origine a condimentelor este … Continuă lectura „Indonezia si condimentele”

Baba Dochia

Cultura romaneasca pastreaza cu grija memoria stramosilor ei; printre cele patru mituri importante ale romanilor, il vom intalni, alaturi de „Miorita”, si pe cel al „Babei Dochia”. In Romania, prima zi a primaverii este de neconceput fara imaginea Babei Dochia. Legenda spune ca batrana purta douasprezece (sau noua) cojoace, pe care a inceput sa si … Continuă lectura „Baba Dochia”

Fantomele

De-a lungul istoriei, orice lucru sau fenomen care nu putea fi explicat foarte precis era pus pe seama existentei fantomelor. In ceea ce le priveste, totul pluteste in nesiguranta iar existenta lor se bazeaza mai mult pe vechi istorisiri si legende. Nu exista date stiintifice foarte clare referitoare la fantome. Spiritele sunt mai mult o … Continuă lectura „Fantomele”

Sirenele

Sirenele sunt fapturi bizare – despre ele se spune ca aveau cozi de peste, cealalta jumatate a corpului avand forma umana. Sirenele traverseaza mitologiile lumii, vrajindu-i pe marinari cu glasurile lor ademenitoare.Partea cea mai interesanta este ca o cercetatoare americana susţine prin studiile si cărţile ei ca frumoasele naiade din oceane şi mări există in … Continuă lectura „Sirenele”

Cavalerii si Cavalerismul

Cavalerii proveneau din categorii sociale diverse; puteau fi numiti cavaleri marii seniori, printii si castelanii, seniorii detinatori de proprietati mari si mijlocii ( din randurile acestora proveneau cei mai multi cavaleri), dar chiar si luptatori curajosi si cinstiti chiar, desi erau lipsitii de pamant, locuiau la castel si erau prietenii seniorului. Respectul fata de acelasi … Continuă lectura „Cavalerii si Cavalerismul”

Istoria Carnavalului

Desi originile carnavalului raman obscure, cei mai multi istorici sunt de acord ca festivitatile au la origine ritualuri din Egiptul Antic, inchinate zeului Osiris. Manifestari similare aveau loc in Grecia Antica si in Imperiul Roman.  Carnavalurile se desfasoara chiar inaintea Postului Pastelui, fiind astfel o ultima rabufnire a energiilor inainte de perioada de reculegere. Termenul … Continuă lectura „Istoria Carnavalului”

Piratii

Piratii atacau si pradau toate corabiile, indiferent carui regat ar fi apartinut.In urma cu cinci veacuri, piratul era un marinar beteag, chior si cu doua butelcute de rom la brau. Piratii atacau corabiile, si aceste corabii de multe ori se opuneau luptand. Din aceste lupte, piratii se alegeau de multe ori cu betesuguri, ramanand fara … Continuă lectura „Piratii”

Iepurasul de Paste

Dintre toate simbolurile Pastelui Iepurasul pare sa fie cel mai iubit, in special de catre copii. In ce priveste raspandirea acestui simbol pe glob, numai ouale vopsite ii fac concurenta „topaitorului” urecheat care aduce cadouri. Povestea iepurasului nu este insa foarte bine cunoscuta. O veche legenda nordica spune ca, intr-o iarna, zeita Eostre a gasit … Continuă lectura „Iepurasul de Paste”


1 2