Bujorul este una dintre cele mai cultivate plante pentru flori si asta inca din cele mai vechi timpuri. Zimitot ii cunoaste istoria si stie sa ne spuna de ce bujorul este o floare speciala. In chineza, bujorul este denumit „sho yo”. In traducere, asta inseamna „cel mai frumos”. In poeziile, legendele si povestile asiatice din … Continuă lectura „Bujorul – frumusete asiatica”
Fiecare floare are si o semnificatie speciala. Cameliile, margaretele, violetele si multe alte dintre florile frumoase isi au radacinile in basme si legende despre printi si printese. Zimitot stie sa ne spuna cele mai frumoase dintre aceste povesti! De exemplu, legenda cameliei spune ca ca traia o data o fiica de imparat deosebit de frumoasa, … Continuă lectura „Florile”
Cartoful este a doua cea mai consumata mancare din lume dupa orez. Cand a fost descoperit? De catre cine? Stie Zimitot si abia asteapta sa le spuna copiilor. Arheologii au descoperit relicve care dovedesc ca incasii mancau si adulau cartofii din anii 500 i.Hr. Cartoful era foarte prezent in cultura lor: faceau provizii pentru razboi … Continuă lectura „Cartoful”
Se spune despre caine ca este cel mai bun prieten al omului, dar eu cred ca padurile sunt. Din tot ce am aflat de la Zimitot despre minunatii copaci, nici ca pot sa am alta parere! Padurile sunt cele care au grija ca oamenii sa poata respira aer curat, fiind extrem de importante pentru toti … Continuă lectura „Padurile”
Considerat odinioara o raritate, ananasul a devenit, in timp, mult mai accesibil. Zimitot le spune copiilor povestea ananasului, cum a fost descoperit si ce mistere ascunde istoria sa. Ananasul (Ananas Comosus) a fost descoperit in 1493 de catre Cristofor Columb in insula Guadalupe, acest fruct fiind, de altfel, de mult timp cultivat in America de … Continuă lectura „Ananasul”
Falnicul si inteleptul stejar poate fi considerat arborele national al Romaniei. Afla de la Zimitot mai multe despre viata stejarului si vietile pe care le are in grija! Stejarul are crengi ramificate, care ii confera maretie, si poate creste pana la o inaltime de 40 de metri, adica mai sus decat ultimul nivel al unui … Continuă lectura „Stejarul”
Toate gandurile tale sunt „varza”? Te ajuta Zimitot sa ti le pui in ordine. Si ai noroc pentru ca, de data asta, iti vorbeste chiar despre… varza! In urma cu foarte mult timp, oamenii au decoperit o planta cu frunze rasfirate si cu un gust racoritor, desi un pic amar, care insa i-a intrigat indeajuns … Continuă lectura „Varza si importanta ei”
Cu milioane de ani in urma, planeta Terra a fost o sfera de roca fierbinte, acoperita de vulcani activi care degajau foarte multe gaze, printre care si un gaz alcatuit din particule de apa, adica vapori. In cele din urma Pamantul s-a racit, determinand si racirea vaporilor de apa si reintoarcerea lor pe pamant sub … Continuă lectura „Oceanele si viata marina”
Primele atestari ale existentei trandafirilor apar in emisfera nordica, in legendele si miturile acestor tinuturi. Numele trandafirului este legat si de personalitati precum Budhha, Mahomed, Nero, Cleopatra, Alexandru cel Mare si Afrodita. Popoarele antice explicau frumusetea trandafirului prin originea sa divina. Grecii povestesc cum, intr-o zi, zeita Chloris a gasit, din intamplare, o frumoasa nimfa … Continuă lectura „Trandafirul”
La populatiile de negri africani, baobabul se bucura de o veneratie egala cu cea a cedrului la popoarele arabe. Din cauza varstei inaintate pe care o atinge (patru – cinci mii de ani), el este considerat a fi un stramos al padurii. Numele sau in dialect local inseamna „copacul celor o mie de ani”.Baobabul, Adansonia … Continuă lectura „Baobabul”
Cultivarea comerciala a ciupercilor a inceput la sfarsitul secolului al XVII-lea, in Franta. E adevarat ca pentru mult timp ciupercile albe au fost singura varietate cultivata. Primele „ferme” de ciuperci au fost amenajate in tunele de cariere, aflate in apropierea Parisului, bucatarii francezi botezandu-le pentru asta „Champignons de Paris”. Micologia, adica studiul ciupercilor, a devenit … Continuă lectura „Ciupercile”