Cunoasterea

Cunoasterea este posibilitatea de a avea informatii. Aceasta componenta a omului este atat de vasta, incat l-am rugat pe Zimitot sa ne explice putin despre ea. Omul, privind in jurul sau, a ajuns sa cunoasca modul in care arata lumea lui, ascultand, a ajuns sa cunoasca modul in care suna lumea lui, chiar si explorarea … Continuă lectura „Cunoasterea”

Plansul

Plansul este una dintre reactiile corpului uman. Zimitot le spune copiilor cateva dintre motivele pentru care atat cei mici, cat si cei mari ajung sa planga. Copiii au intotdeauna cateva motive bine definite si clare pentru plansul lor. Doar ca, uneori, cei mari nu sunt suficient de atenti si nu observa motivul. Cei mai multi bebelusi … Continuă lectura „Plansul”

Visele

Visele reprezinta o activitate a creierului in timpul somnului. Din cele mai vechi timpuri, omul a incercat sa-si explice visele, iar Zimitot ne spune credintele populare despre ele. In Grecia antica, bolnavii veneau in numar mare la tempulul zeului Asclepios din Kos, se intindeau pe pardosea si inchideau ochii, asteptand sosirea noptii. Marturiile lor, scrijelite … Continuă lectura „Visele”

Creierul uman

Creierul este partea cea mai importanta a sistemului nervos central. Cum este alcatuit? Ce este inteligenta? Raspunsurile sunt la Zimitot! Creierul uman, disproportionat de mare in comparatie cu corpul si membrele, evolueaza cu o viteza uimitoare: greutatea sa creste de cinci ori de la nastere pana la varsta de douazeci de ani, iar aceasta crestere … Continuă lectura „Creierul uman”

Dantura

Ce curiozitati ascunde dantura fiecarei persoane? Zimitot stie sa le spuna copiilor totul despre dantura, de la primii dintisori, pana la bacteriile din tartru. De-a lungul vietii, oamenii au doua randuri de dinti. Prima dentitie cuprinde 20 de dinti „de lapte’” (sau temporari); ei cad la varsta de 5-6 ani si sunt inlocuiti de 32 … Continuă lectura „Dantura”

Gadilatul

Una dintre cele mai amuzante reflexe omenesti este gadilatul. Cu zambetul pe buze, Zimitot le dezvaluie copiilor cele mai distractive secrete ale gadilatului! Gadilatul merge mana in mana cu hohotele de ras si starea de voie buna (chiar daca, atunci cand suntem gadilati, incercam sa scapam). Exista anumite zone ale corpului extrem de sensibile: toracele … Continuă lectura „Gadilatul”

Dintii de lapte

Dintii de lapte sunt primii care cresc, atunci cand copiii sunt mici. De ce poarta aceasta denumire? Cand apar si cand cad? Zimitot le raspunde copiilor. Dezvoltarea dintilor incepe chiar de la nastere; exista chiar copii care aveau deja, la nastere, un dintisor crescut. Se spune ca Iulius Caesar si chiar Napoleon s-au nascut avand … Continuă lectura „Dintii de lapte”

Ochii

Ochii asigura, in cea mai mare parte, legatura cu realitatea, prin perceptia luminii si a culorilor. Mai departe, Zimitot le prezinta copiilor curiozitati despre ochiul uman. Ochiul poate face diferenta intre zece milioane de nuante ale culorilor – dar nu poate vedea lumina ultravioleta. In medie, omul clipeste de doua-trei ori pe secunda – ceea … Continuă lectura „Ochii”

Gandirea

Te afli in gara, astepti trenul si incepi sa observi oamenii si lucrurile din jur. O puzderie de impresii se impun in minte: un om grabit, un afis colorat… Timpul trece, trenul soseste si incepi sa te gandesti la destinatie si la ce vezi pe geam. Aceasta este gandirea. Aceasta functie cuprinde diverse activitati mintale: … Continuă lectura „Gandirea”