Inghetata

Inghetata are o istorie bogata, fiind mentionata in unele documente ca fiind desertul preferat al multor personalitati. De la mari imparati romani, pana in zilele noastre, Zimitot le spune copiilor povesti despre inghetata. Anumite surse spun ca imparatul Nero Claudius Caesar al Romei (A.D. 54-68), cunoscut pentru inspaimantatoarele cruzimi din timpul domniei sale, trimitea echipe … Continuă lectura „Inghetata”

Branza

Stim deja ca branza este un aliment facut din lapte, dar cate feluri de branza exista? Unde a fost descoperita? Ce mituri se leaga de ea? Ah, iata ca ne raspunde Zimitot! Originile exacte ale producerii branzei sunt necunoscute, insa se estimeaza ca ea a aparut cu 3000 – pana la 8000 – de ani … Continuă lectura „Branza”

Bucataria in Roma Antica

Zimitot stie sa ne povesteasca despre obiceiurile alimentare din Roma Antica. Cum gateau romanii? Ce preferinte aveau ei? Descopera aici. In Roma Antica din primele secole, romanul isi gatea de cele mai multe ori singur. Cu trecerea timpului insa – in perioada republicana – chiar si modestul cetatean avea la dispozitie doi sau trei sclavi … Continuă lectura „Bucataria in Roma Antica”

Obiceiuri legate de micul dejun

Indiferent de felul in care este numit micul dejun – ‘breakfast’, ‘frühstück’, ‘petit dejeuner’, ‘prima colazione’, ‘ontbijt’, ‘cafe da manhã’ – masa de dimineata este prezenta peste tot in lume. Iar Zimitot ne spune istoria si obiceiurile legate de aceasta masa. Ce-i drept, consistenta micului dejun difera de la tara la tara insa, in esenta, … Continuă lectura „Obiceiuri legate de micul dejun”

Biscuitii

Biscuitii sunt mai vechi decat iti inchipuiai, chiar daca, la inceput, nu aveau gustul dulce pe care il stim acum. Ce stie Zimitot despre istoria biscuitilor? Se crede ca biscuitii dateaza din anul 2500 i.Hr., fiind facuti de gospodinele din Grecia, in timp ce primii biscuiti industriali au aparut in Anglia, in secolul al XX-lea. … Continuă lectura „Biscuitii”

Ciocolata

Desi multi o considera un simbol modern al dulciurilor, ciocolata este de fapt un aliment destul de vechi. Zimitot stie cand a aparut, unde si tot felul de mistere despre indragita ciocolata. Ciocolata dateaza din 250-290 e.n. – originar din America Centrala. Prima dovada despre existenta ciocolatei a fost gasita in ramasitele de vase antice … Continuă lectura „Ciocolata”

Supa

Mmm! Ce buna ar fi o supa pe vremea asta friguroasa! Istoria supei a inceput, probabil, chiar odata cu istoria gatitului. Zimitot stie sa ne spuna totul despre acest elixir delicios! Combinarea diverselor ingrediente in oale mari, cu scopul de a crea mancaruri usor de gatit si servit, hranitoare si usor de digerat, era de … Continuă lectura „Supa”

Iaurtul

Iaurtul pe care il mancam zi de zi era folosit cu mii de ani in urma, in Orientul Mijlociu. Zimitot stie si mai multe secrete despre acest aliment de baza si ii invita pe copii sa il asculte. Cuvantul “iaurt” vine din limba turca, cuvantul “youghurmak” avand semnificatia “a ingrosa”. Cuvantul “iaurt” sau “yogurt” este … Continuă lectura „Iaurtul”

Clatitele

Zimitot le serveste copiilor o portie copioasa de… informatii despre clatite! Cum au aparut clatitele? Ce retete stie Zimitot? Si ce sarbatori exista pentru acest desert? Clatitele au devenit populare in intreaga lume, inca din secolul al XV-lea. De atunci dateaza cea mai veche reteta de clatite, redactata in limba engleza. Pentru prepararea clatitelor, in … Continuă lectura „Clatitele”

Istoria painii

Cine a preparat prima paine? Ce mistere ascunde istoria painii? Pentru copii, Zimitot a pregatit cateva informatii mai putin cunoscute despre acest aliment. Arheologii considera ca oamenii primitivi, care practicau mai mult vanatoarea, au descoperit ca cerealele reprezinta o hrana foarte bogata in substante nutritive si ca, spre deosebire de carnea vanatului, care se putea … Continuă lectura „Istoria painii”

Laptele

Ce secrete ascunde laptele pe care il bem in fiecare zi? Cum de acest aliment ne face atat de puternici si ii ajuta pe cei mici sa creasca? Ne spune Zimitot! Laptele este considerat un aliment complet, deoarece contine proteine cu valoare biologica mare, grasimi, glucide, saruri minerale si vitamine. Aceasta calitate ii confera posibilitatea … Continuă lectura „Laptele”

Napolitanele

Napolitana este o prajitura dulce, crocanta, foarte subtire, uscata si umpluta cu crema aromata. Arata cam ca un mini-sandwich dulce! Dar unde si cand a fost facuta prima napolitana? Despre istoria napolitanei ne spune Zimitot. Primele napolitane erau coapte intre placi de metal care aveau imprimate figura unui barbat care a devenit sfantul patron al … Continuă lectura „Napolitanele”

Bomboanele

Scrierile vechi si urmele arheologice spun ca, inca din Antichitate, dulciurile isi aveau un loc precis pe lista preparatelor culinare. Cum aratau bomboanele persilor sau cele ale romanilor? Ne povesteste Zimitot mai multe despre primele drajeuri. Dulciurile erau niste paste, turtite sau creme si nicidecum bomboane, asa cum sunt cunoscute astazi. Vechii persi au descoperit … Continuă lectura „Bomboanele”

Mirodeniile

Pana sa ajunga in bucatariile noastre, mirodeniile au avut de parcurs un drum lung si aventuros. Datorita lor, mancarea devine mai gustoasa, iar gatitul ajunge sa fie o adevarata opera de arta. Dar care este povestea mirodeniilor? Mirodeniile au venit secole la rand din Asia, aduse de caravane prin desertul Gobi pana in India, apoi … Continuă lectura „Mirodeniile”