Vorbirea la copii: Cand si cum stimulam limbajul

Vorbirea la copii: Cand si cum stimulam limbajul

De la ce varsta vorbesc copiii? Ce facem daca observam intarzieri de vorbire? Cum stimulam, ca parinti, vorbirea la copii? Afla raspunsurile acum, la Meditatii pentru parinti.

Limbajul nu cuprinde doar limbajul verbal”, explica Adina Dumitrescu, psiholog Centrul KinetoBebe & Kids. „Este format si din limbajul receptiv (ceea ce aude si intelege) si din prelimbaj (onomatopeele).”

In aceste conditii, putem spune ca vorbirea la copii incepe chiar de la cateva luni. Daca insa ne referim la capacitatea de a forma cuvinte, fiecare copil incepe sa vorbeasca in ritmul sau, intre 1 si 3 ani.

Daca pana la 3 ani copilul nu vorbeste, este cazul sa te indrepti spre un specialist. Care sunt motivele pentru care vorbirea la copii se lasa asteptata? Ce poti face pentru a-ti incuraja puiul sa vorbeasca? Iti spunem acum, la Meditatii pentru parinti.

Vorbirea la copii este strans legata de atentia pe care i-o acorzi

Pentru a-i stimula piciului tau dezvoltarea limbajului si, implicit, dezvoltarea cognitiva, este important sa vorbesti cu el, sa ii citesti, sa ii repeti cat mai mult, sa ii oglindesti sunetele pe care le scoate si, mai ales, sa ai rabdare cu el, in loc sa pui presiune. De asemenea, este indicat sa nu lasi copilul in fata televizorului sau cu o tableta in brate pana la varsta de 3 ani, intrucat ecranele pot intarzia limbajul.

Pentru intarzierile de limbaj, nu trebuie sa iti faci griji, pentru ca exista solutii. Fie poti duce copilul la un consult ORL (poate fi o problema de hipoacuzie), fie il duci la un logoped, fie la o terapie mai complexa, in functie de recomandarile specialistului.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s