De ce este atat de important sa ii vorbesti bebelusului tau? Oare chiar intelege ceea ce ii spui? Si cum il ajuta cuvintele pe care le rostesti?
De cand se naste, micutul tau este ca un „burete” ce absoarbe orice informatie din jur. Totul, absolut tot ce il inconjoara il ajuta in dezvoltarea sa.
Specialistii explica faptul ca, in primii trei ani de viata, creierul copiilor se tripleaza in dimensiuni si devine mai complex. Iar aceasta dezvoltare se petrece prin interactiunea bebelusilor cu mediul inconjurator. Nu numai atat, dar cei mici experimenteaza cu diversele noi „instrumente” pe care le descopera – din nou vreau sa mentionez, pentru ei totul este nou.
Acelasi lucru se petrece si cu limbajul bebelusilor. Pe masura ce ii vorbesti copilasului tau mai mult, cu atat isi va dezvolta vocabularul mai mult si va incepe sa iti raspunda.
O serie de cercetari arata faptul ca bebelusii carora li se vorbeste mult vor avea rezultate mai bune la scoala si se vor descurca mai usor in viata.
Cum ii vorbesti bebelusului tau
Inca dinainte sa isi dea seama ce anume spui, bebelusii se concentreaza pe cum spui, adica tonul emotional al vocii.
De aceea, este important sa ii zambesti mult copilasului tau, sa pastrezi contactul vizual cand vorbesti cu el si sa ai rabdare in incercarea de a-i deslusi ganguritul.
O alta idee pentru a dezvolta limbajul bebelusilor este de a le imita sunetele pentru a le demonstra ca ceea ce simt si incearca sa iti spuna este important pentru tine. Foloseste chiar si aceleasi gesturi pentru a intelege mai bine ce mesaje vrea sa iti transmita copilul tau.
In acelasi timp, vorbeste-i si pe tonul tau normal. Bebelusului ii place sa isi asculte parintii vorbind, pe un ton cald si vesel – la randul sau, si el te va imita pe tine. Repeta-i clar anumite cuvinte-cheie, cum ar fi „mama”, „tata”, „papa” etc.
Si, pentru ca tot am adus in discutie cuvinte care rimeaza, incearca sa faci cat mai multe rime sau cantecele simple. De exemplu, poti face un cantec despre momentul cand bebelusul mananca. Pe un sunet ritmat, micutul va invata mult mai usor sa vorbeasca.
Ce alte sfaturi mai stii pentru dezvoltarea limbajului bebelusilor? Spune-ne si noua in rubrica de comentarii.
Autor articol: Oana Anghel – Editor Web Itsy Bitsy FM
sursa foto: freedigitalphotos.net