Voi fi mamica! Ce trebuie sa fac?

O viitoare mamica se poate confrunta cu diverse probleme pe parcursul sarcinii: poate naste prematur, se poate imbolnavi iar boala poate afecta copilul pe o perioada indelungata sau chiar toata viata etc. Din ce motiv apar astfel de situatii? Cand si la ce interval de timp trebuie sa mearga la medic o viitoare mamica? Ce trebuie sa manance o femeie insarcinata incat sa nu aiba probleme nici ea, nici copilul?

Interviu realizat cu Ilinca Gusti, medic specialist obsterica-ginecologie in cadrul emisiunii „Meditatii pentru parinti” realizata de Adriana Titieni

I: Viitoarea mamica trebuie sa stie cand sa mearga la medic si care sunt posibilele probleme grave. O problema este prematuritatea, prima cauza a mortalitatii copiilor. Viitoarea mama trebuie sa stie ce sa faca, pentru ca medicul sau sa isi dea seama daca risca sa nasca prematur sau nu. A doua problema majora, care este asociata sarcinii este ceea ce se numeste preeclampsie. Este o boala a mamei, nu a copilului, care se asociaza cu o tensiune mai mare ce apare in a doua jumatate a sarcinii si e principala problema materna. Deci, viitoarea mama trebuie sa stie cand sa se intalneasca cu medicul, ca sa isi dea seama la timp daca este posibil sa faca hipertensiune indusa de sarcina. Acestea ar fi cele doua probleme.

In plus, bineinteles, mamicile se intreaba “e copilul meu cu doua maini, doua picioare, are cinci degetele, si bineinteles ce sex are?”, un lucru mai putin relevant din punct de vedere medical, dar important din punct de vedere familial. Acestea sunt cele mai importante trei lucruri. Noi avem structura consultatiilor in felul urmator: vedem pacienta prima data cand vine la doctor si apoi lunar, pana cand ajunge in al treilea trimestru, aproape de momentul nasterii, cand incepem s-o vedem des, la doua saptamani sau saptamanal. Acesta este standardul. Constatam acum (pentru ca s-au introdus aceste tehnici noi, ecografia si unele analize biochimice, adica analize ale sangelui care ne pot prezice diferite riscuri) ca nu e cea mai isteata schema de urmarire; daca vezi o femeie care deja a ajuns spre noua luni, saptamanal, nu poti preveni nici prematuritatea, nici problemele majore ale fatului sau ale mamei.

Ar fi mult mai bine sa ne concentram mult mai mult, nu neaparat sa o vedem mai des, la vizitele din primele luni. Asta ar fi mesajul pe care vrem sa-l transmitem: ca vizitele si in principal vizita de la trei luni sunt absolut esentiale in urmarirea ulterioara a unei sarcini, pentru ca ecografia care se poate face la trei luni – clasic se spune intre 11 si 14 saptamani de amenoree – poate, pe de o parte, sa ne spuna daca copilul e malformat sau nu, poate sa ne prezica si unele probleme genetice, sa ne spuna si daca suntem la risc sa facem hipertensiune sau nu in timpul sarcinii si da tonul intregii urmariri ulterioare. Daca treci “cu bine” examenul de la trei luni, majoritatea problemelor importante au fost eludate. Depinde de antecedentele de nasteri premature, de vizita de la patru luni, cand poate fi evaluat colul si riscul de nastere prematura. Aici si noi suntem in dificultate, deoarece prematuritatea e ceva ce de fapt nu putem preveni. Cati copii prematuri se nasc astazi, tot atatia se nasteau si acum 50 de ani. Desi in acesti ultimi 50 de ani avem tot felul de tratamente si de noi idei, niciuna nu s-a dovedit eficienta in a preveni nasterea de prematuri.

Ce s-a schimbat insa este legat de supravietuirea si viitorul acestor copii, care depind de doua lucruri in principal: daca ei inainte sa se nasca, sunt pregatiti de un eveniment care-i loveste mult prea devreme si, in al doilea rand, daca sunt pregatiti plamanii lor sa respire mai bine. Acest lucru se face cu niste injectii cu corticoizi, care ii matureaza rapid din punct de vedere pulmonar, lucru care ii salveaza sau, daca se nasc intr-o maternitate care are serviciu de terapie intensiva neonatala, capabil sa reanimeze, sa ventileze si sa se poarte eficient cu un prematur.

Prematurii sunt si ei de mai multe feluri; de exemplu, exista prematurul care are doua kilograme si care se comporta cu totul altfel decat prematurul de 900 de grame. Ca urmare, maternitatile sunt si ele diverse, dar aici intervine importanta vizitei prenatale. Daca la o vizita prenatala se estimeaza printr-un examen obiectiv (examen ecografic al lungimii colului, care s-a dovedit a fi cel mai eficient in a-ti spune daca exista pericolul de nastere prematura sau nu, mult mai bun decat un examen clinic) ca ai un col scurt si tu esti la Oltenita, atunci medicii pot deja sa inceapa cura de maturare pulmonara, daca copilul e inainte de 34 de saptamani, deci e considerat prematur, si sa te indrume spre cea mai apropiata maternitate din jur, de nivel trei, care sa poata sa duca un copil de 34 de saptamani, daca trebuie sa se nasca.

Nu zice nimeni ca se va naste imediat, dar poate sa faca aceste doua lucruri: imediat sa inceapa sa matureze pulmonar copilul, si sa o indrume pe mama spre cea mai apropiata maternitate de nivel trei (asa se numesc materintatile care au terapie intensiva). Pe aceste lucruri trebuie sa ne concentram atunci cand mergem la medic.

[page]

A: Se intampla adesea cand esti la medic, la control, sa uiti sa intrebi lucruri care pana atunci ti se pareau teribil de importante si iti vin in minte dupa ce ai iesit din cabinetul medicului. Nu te mai intorci si nici nu poti da nenumarate telefoane. Eu recunosc, in timpul celei de-a doua sarcini imi scriam pe hartie si cand ajungeam acolo deschideam carnetelul si incepeam sa detaliez .

I: Da. Toate intrebarile trebuie puse pe o hartie. Stim ca se uita si emotiile sunt mari. Sunt importante si cartile, pentru ca din moment ce afli ca mama e bine, copilul e bine, pentru celelalte lucruri, cum ar fi ce hainute sa-i cumpar, daca se naste la noua luni sau mai devreme, ce alimentatie sa adopt si multe altele, gasesc raspunsuri si in carti.

A: Ce e toxoplasmoza? Am aflat si eu ulterior de la mamicile mai tinere ca exista tot felul de alte analize care au aparut. Ce alte analize ar trebui facute?

I: E foarte buna intrebarea. Toxoplasmoza este o infectie pe care atunci cand o face, adultul nu o simte, dar pe care o urmarim in timpul sarcinii, sa nu apara, pentru ca ea poate, intr-o minoritate de cazuri, sa afecteze copilul. Atunci, singurul mod in care se poate afla daca cineva intra sau nu, in contact cu toxoplasmoza este sa facem niste analize de sange si vedem daca au aparut anticorpi pentru toxoplasmoza. Daca anticorpii aceia au aparut, este un semn ca de la ultima vizita si pana la aparitia anticorpilor a avut loc un contact cu toxoplasmoza. Este important sa stim ca daca avem anticorpi pentru toxoplasmoza inainte sa ramanem gravide si daca avem anticorpi de memorie IGG deoarece candva, demult, ne-am intalnit cu toxoplasmoza, e bine. Aceasta analiza se poate face la un screening prenatal, sa afli daca ai avut sau nu contact cu toxoplasmoza. Daca te-ai intalnit si ai avut infectia, e bine. Daca nu ai anticorpi pentru toxoplasmoza atunci intri in acest tip de screening.

Cat de des poate fi facut? Sunt tari in care se face in mod gratuit, cum e Franta, unde se face lunar. La noi in tara e un test care se face optional, “dupa buzunar”, si atunci noi le recomandam la 6 – 8 saptamani. Este facut ca sa sesizam momentul in care apare o infectie care nu pune mama in pericol in niciun fel dar necesita o modificare a screening-ului copilului si vom face altfel urmarirea copilului. Depinde de trimestrul sarcinii. Spre exemplu, daca s-a intamplat mai devreme, e mai bine, riscul de a trece la copil este de 3%, iar daca se intampla in trimestrul trei, atunci este sigur ca trece la copil si in acest caz e diferit, dar e si mai putin timp sa faca probleme. La scurt timp se poate testa din lichidul amniotic al copilului, sa vedem daca cu-adevarat a trecut acolo si daca a trecut, atunci, urmarirea ecografica a copilului se face diferit.

A: Dar ce i se intampla unui copil care intra in contact cu toxoplasmoza mamicii, daca pot sa spun asa?

I: Sa zicem scenariul cel mai trist (subliniez ca se intampla foarte rar): poate afecta sistemul nervos si copilul poate sa nu auda; sunt lucruri care nu pot fi controlate cu adevarat in prenatal. Putem sa facem preventie, sa vedem de la inceput care sunt femeile care nu au imunitate, sa le invatam cateva lucruri pe care ar trebui sa le faca pentru a nu intra in contact cu toxoplasmoza si anume: sa nu se focuseze pe pisici( nu trebuie sa le dea afara din casa), sa nu manance lactate sau carnuri crude. Daca mananca o branza buna de la piata, de la sibieni, nu e sigur ca este facuta din lapte fiert, pentru ca branzeturile sunt mai gustoase daca nu sunt din lapte fiert. Deci trebuie cumparate branzeturi numai din magazin, pentru ca acolo e obligatoriu sa fie pasteurizate.

Exista nenumarate carnuri care nu sunt prelucrate termic, cum sunt jamboanele crude, care sunt afumate crud si e bine sa fie cumparate congelate, apoi preparate termic. Viitoarele mame nu trebuie sa consume friptura in sange, si nici lapte nefiert. In acelasi timp, nu trebuie sa manance lucruri contaminate cu pamant. Salatele sunt pline de pamant si doar daca le speli in foarte multe ape, nu au nisip. Prin urmare, salata de la restaurant nu e o solutie buna, atunci cand nu esti imunizat contra toxoplasmozei. Iar in cazul in care exista o pisica in casa, viitoarea mamica nu trebuie sa-i schimbe nisipul si nici sa o mangaie. Daca respecta aceste lucruri, sansele sa se intalneasca cu toxoplasmoza sunt foarte mici.

A: Ce se intampla cu poftele femeilor gravide? Sunt femei care mananca foarte multe preparate nesanatoase, sub scuza poftei de mancare.

I: In primul trimestru de sarcina, viitoarele mame simt o combinatie de greata cu stare de rau digestiv, care le face pe de o parte sa manance mai des, si din cauza gretei, sa-si selecteze mancarea. Pe de alta parte, noi luptam din greu impotriva ideii ca mama trebuie sa manance pentru doi si a conceptului de “grasa si frumoasa”, a problemelor culturale care indoapa femeile gravide. Incercam sa le explicam ca nu trebuie sa puna mai mult de un kilogram la 4 saptamani, in conditiile in care o sarcina dureaza 40 de saptamani. Este foarte adevarat ca foamea femeii gravide este mult mai apriga si se instaleaza mult mai repede, pentru ca glucoza si toata energia se consuma mai repede.

Solutia ar fi sa manace des si ideal, cu program, la 3 ore, din toate cate putin, ca si cum si-ar hrani copilul sugar. Cam acesta e modelul, pentru ca numai asa nu vor goli frigiderul. Sa manance sanatos, nu de la chioscul de langa serviciu si nu bauturi carbogazoase ori dulciuri impachetate. Ideal ar fi sa manance mancare gatita. Ca o concluzie, viitoarele mame nu trebuie sa rateze ecografiile esentiale, la 12 saptamani si la 22 de saptamani, sa-si asculte medicul si sa se duca din timp si la timp, la control.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s