In prag de Anul Nou ne facem un bilant si ne gandim la evenimentele de peste an. De cele mai multe ori ne propunem ca in anul urmator sa facem ceva mai mult, ne dorim mai multe realizari si impliniri pe toate planurile.
Si copiii au visele lor si planuri pentru noul an: „Imi doresc sa iau numai FB la matematica ori numai 10 la limba romana”, „Eu vreau o bicicleta!”, „Ce bine ar fi daca la anul as putea sa am puteri ca Ben Ten!”, etc.
Visul cu ochii deschisi (reveria) apare atunci cand suntem relaxati, iar gandurile noastre zboara, ne imaginam tot felul de „scenarii”, punand in aplicare dorintele si asteptarile noastre. Reveria de scurta durata este chiar recomandata, deoarece stimuleaza creativitatea, antreneaza memoria, inteligenta iar uneori satisfacerea fictiva a dorintelor poate chiar sa duca la anularea actiunilor reale, efective. Dorinta a fost implinita in plan imaginativ, iar persoana se simte multumita si relaxata.
Imaginandu-ne, construind mental sirul evenimentelor necesare satisfacerii unei dorinte, nu facem altceva decat sa ne evaluam posibilitatile de a ni se implini dorinta in plan real. Ne dam seama uneori ca dorintele vor ramane vise si ne „multumim” cu faptul ca ni le-am imaginat implinindu-se.
De aceea, copiii pot fi indrumati de parinti sa viseze constructiv, iar apoi sa-si analizeze propriile resurse, nevoi si posibilitati de a li se implini dorinta, vor anticipa ceea ce este nevoie pentru implinirea ei.
Sa nu uitam insa ca visele sunt ale noastre, asa ca de noi depinde daca dorim sa devina realitate. Iata cateva repere care va pot ajuta sa-i invatati pe copii sa-si sorteze visele si chiar pe voi insiva.
Pornind de la exprimarea dorintei deja avem startul/sensul de implinire sau neimplinire a ei: „Eu imi doresc…”, „Eu vreau sa…”, „Mi-ar placea…”, „Ce bine ar fi sa….” Acestea sunt deja planuri diferite in indeplinirea dorintei. Realizati o lista de vise-dorinte si vise-asteptari, atat voi, cat si copiii vostri:
Astfel, anul viitor:
1. Imi doresc sa….
2. Vreau sa….
3. Mi-ar placea sa….
4. Ce- ar fi daca….
5. Sper sa….
Pentru fiecare vis am nevoie de un plan:
– Am nevoie de….
– Trebuie sa fac…pentru a mi se implini visul.
Visele ce se implinesc de cele mai multe ori sunt cele care incep cu ,,vreau sa….”, urmeaza „ce-ar fi daca…”, „mi-ar placea….”, „sper sa…”, „imi doresc….”
Tu ce vise ai pentru 2010?