Ce faci cand basmele si povestile „de odinioara” devin prea invechite pentru a mai fi intelese de copiii de azi? Gasesti variante moderne.
Poate vei fi de acord cu mine sau poate ma vei contesta vehement (de obicei, tema asta naste extreme), dar sunt lecturi si filme pe care, oricat am vrea sa le impartasim cu viitoarele generatii, copiii nu le vor mai accepta. Iar motivul este simplu: sunt depasite de vremurile moderne.
Ceea ce poti face in acest caz este sa te folosesti de interpretari moderne ale versiunilor vechi, pentru a-l atrage pe copil spre ceea ce consideri a fi valoros. Intr-un fel, ideea este de a gasi o cale de mijloc, in familie, intre ce il pasioneaza pe el si ce va pasioneaza pe voi, parintii.
In acest scop, iti propun o serie de filme si animatii, prin care povestile vechi prind un nou suflu, mai modern, cu un umor mai actual. Iti recomand ca, dupa fiecare film vizionat, sa stati putin de vorba in familie si sa discutati despre ce ati urmarit. Copilul are ocazia sa iti spuna ce i-a placut lui din film, iar tu ii poti povesti despre opera pe care s-a bazat aceasta interpretare. Este un schimb de experiente intre generatii, din care ambele parti au de castigat.
- The Lion King (1994)
Stiai ca aceasta animatie este o reinterpretare a piesei Hamlet, de William Shakespeare? Cred ca suntem cu totii de acord ca tema operei lui Shakespeare e cam greoaie pentru cei mici. In plus, limbajul folosit de dramaturg apartine secolului al XVI-lea, asa ca se va dovedi destul de dificil pentru copii. Dar Regele Leu reuseste sa transforme dura piesa de teatru intr-o animatie duioasa, cu final fericit si cu o morala profunda. Asculta doar ce spune Rafiki:
- Ella Enchanted (2004)
Iata o reinterpretare a basmului Cenusareasa. Ce este interesant la acest film este ca, desi actiunea are loc in vremuri medievale, referintele sunt moderne: muzica este contemporana, Ella are viziuni politice moderne, printul are fane, zana cea buna este o petrecareata si multe altele. In plus, filmul este si un musical, ceea ce il va face cu atat mai atractiv pentru cei mici. [Vezi si: De ce ne plac musicalurile]
- Gnomeo & Juliet (2011)
Cum ar fi daca Romeo si Julieta ar fi… pitici de gradina? Suna ridicol, dar de la premisa asta au pornit creatorii animatiei Gnomeo & Juliet. Am spus mai sus de ce operele lui Shakespeare mi se par dificile, asa ca iti propun doar sa vezi cat de haios este trailerul.
- Hoodwinked! (2005)
In aceasta varianta, povestea Scufitei Rosii ia forma unei anchete. Lupul este un jurnalist de investigatie, iar Padurarul vrea sa devina actor. Toata animatia aduce vechiul basm intr-un cadru proaspat, modern si foarte amuzant. Iar daca v-a placut, exista si o a doua parte!
Mai stii si alte interpretari moderne ale vechilor basme? Spune-ne in rubrica de comentarii.
Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy