Ilinca Gussi, medic specialist in obstetrica-ginecologie, ne spune cat de des trebuie facute controalele prenatale si la ce trebuie sa fie atenta o viitoare mama cand vine vorba de urmarirea sarcinii.
Adriana Titieni: Cum se urmareste corect o sarcina?
Ilinca Gusi: In primul rand, sarcina nu e boala si nu e semn de sanatate mai mare pentru o femeie decat sa ramana gravida. Iar in zilele noastre, cu atatea metode avansase si “simpatice” de urmarire a sarcinii – putem vedea inima bebelusului din burtica, ii putem vedea nasucul – nu mai exista probleme in a merge la medic pentru urmarirea sarcinii (exceptand comunitatile sarace).
Mi se pare insa important sa facem aceste vizite in mod optim, contand foarte mult cand apeleaza viitoarea mamica la medic. Astfel, aceasta ar trebui sa faca prima vizita la medic cat mai repede, pentru a avea eficienta maxima in a se feri de problemele asociate sarcinii.
Una din principalele probleme la care ma refer este prematuritatea, aceasta fiind si prima cauza de mortalitate infantila. Asadar, o viitoare mama ar trebui sa se intereseze ce ar trebui sa faca pentru a afla daca risca o sarcina prematura.
O a doua problema majora asociata sarcinii este preclamsia, principala problema materna din sarcina. Preclamsia este o boala care se asociaza cu o tensiune marita si care poate aparea in a doua jumatate a sarcinii. Astfel, o viitoare mamica ar trebui sa stie cand trebuie sa se intalneasca cu medicul pentru a-si da seama daca e sau nu la risc sa faca hipertensiune indusa de sarcina.
Bineinteles, la intrebarile legate de cele doua probleme de mai sus se adauga intrebarile privind sexul copilului si starea sa generala de sanatate.
In prezent, noi avem structura consultatiilor prenatale organizate in felul urmator: vedem pacienta la prima sa vizita la medic, iar apoi lunar pana cand ajunge in al treilea trimestru de sarcina; incepand din aceasta perioada, deci cu aproximativ doua luni inainte de nastere, incepem sa vedem pacienta des, la una-doua saptamani.
Am ajuns totusi sa constatam ca aceasta nu este cea mai potrivita si “isteata” schema de urmarire a sarcinii, pentru ca s-au introdus aceste tehnici noi de ecografie si unele analize de sange care pot indica tot felul de riscuri.
Astfel, a vedea saptamanal o femeie care a trecut de al treilea semestru de sarcina nu o sa-ti previna nici prematuritatea, nici problemele majore ala fatului si ale mamei, de aceea ar fi mult mai bine sa ne concentram mai mult pe vizitele din primele luni de sarcina.
Cu alte cuvinte, vizitele de la inceputul sarcinii, in special vizita de la trei luni, sunt esentiale in urmarirea ulterioara a sarcinii.
De exemplu, ecografia care se poate face la trei luni ne poate spune daca copilul prezinta malformatii majore, poate prezice daca are unele probleme genetice (desi acestea nu sunt foarte intalnite) si poate arata daca exista riscul ca mama sa faca hipertensiune mai tarziu in sarcina. Astfel, daca rezultatele acestei ecografii sunt bune, atunci ea da “tonul” intregii urmariri ulterioare, pentru ca majoritatea problemelor sunt eludate si sunt putine sanse ca sarcina sa nu decurga bine.
De asemenea, in functie de istoricul familial, de antecedentele de nasteri premature, sunt importante si vizitele de la patru luni, de la 16-18 saptamani, cand poate fi analizat colul si se evalueaza din nou riscul unei nasteri premature.
Desi in ultimii zeci de ani s-au descoperit tot felul de noi tratamente privind prematuritatea, niciuna nu s-a dovedit eficienta in a scadea numarul de prematuri. Ce s-a schimbat insa foarte mult vizeaza supravietuirea si viitorul copiilor prematuri, care depind, in principal, de doua lucruri:
– de cum sunt pregatiti, inainte sa iasa din burtica mamei, pentru acest eveniment care li se intampla prea devreme, adica de cum sunt pregatiti plamanii lor ca sa respire mai bine;
– daca se nasc intr-o maternitate de nivel 3, care are serviciu terapie-intensiva neonatala capabil sa reanimeze, sa ventileze si sa se poarte eficient cu un copil prematur.
Acest aspect e legat de importanta vizitei prenatale: daca la o astfel de vizita se estimeaza, printr-un examen obiectiv (un examen ecografic al lungimii colului, care s-a dovedit ca este cel mai bun in a prezice riscul de nastere prematura), ca exista risc de nastere prematura, atunci medicii pot incepe deja cura de maturare a plamanilor copilului si o pot indruma pe viitoarea mama spre cea mai apropiata maternitate de nivel 3.
Adriana Titieni: Se intampla ca atunci cand intri in cabinetul medicului sa uiti sa intrebi lucruri care pana atunci ti se pareau importante, lucruri care iti vin in minte abia dupa ce iesi din cabinet..
Ilinca Gusi: O solutie pentru a evita asta ar fi listele. Toate intrebarile care iti vin in minte legate de sarcina trebuie puse pe hartie si nu este nicio rusine sa te uiti pe lista atunci cand ajungi in cabinetul medicului.
Dupa ce se informeaza, prin intermediul vizitelor la medic, de aspectele legate de evolutia sarcinii, de starea de sanatate a ei si a copilului, viitoarea mama se poate informa despre sarcina si din carti. Poate afla din acestea lucruri legate de alimentatia din timpul sarcinii sau de activitatile pe care le poate face sau nu in aceasta perioada.
In concluzie, in ce priveste controalele prenatale, o viitoare mama trebuie sa nu rateze ecografiile esentiale – cele de la 12 si 22 de saptamani, sa-si asculte medicul curant si sa mearga la doctor cat mai repede din momentul in care afla ca e insarcinata, pentru ca e foarte important, atat pentru sanatatea ei cat si pentru cea a copilului, ce se intampla in primele luni de sarcina.
Interviu cu Ilinca Gusi, medic specialist obstetrica-ginecologie, realizat de Adriana Titieni in cadrul emisiunii “Meditatii pentru parinti”