UNICEF anunta depunerea la Senatul Romaniei a unei initiative legislative pentru completarea Legii asistentei sociale nr. 292/2011, prin care toti copiii din Romania si familiile lor, dar mai ales cei mai vulnerabili, vor avea acces la un Pachet Minimal de Servicii – protectie, sanatate si educatie – in comunitatile in care traiesc.
Solutia, testata deja de UNICEF, foloseste resurse disponibile la nivelul comunitatii, este usor de implementat pe scara larga si este eficienta din punctul de vedere al costurilor.
Pachetul minimal de servicii va putea asigura copiilor si familiilor acestora un set universal de servicii de baza cu caracter de prevenire, integrat la nivelul comunitatii si coordonat si supervizat de la nivel judetean si national. Prin aceasta propunere, sunt aduse impreuna toate serviciile de care copiii au nevoie pentru a creste sanatosi alaturi de familiile lor si de a se dezvolta feriti de orice forma de violenta. Initiativa pune accentul pe serviciile de prevenire care sunt mult mai ieftine si benefice pentru copil si familie, dar si pentru intreaga societate. in fiecare comunitate, un asistent social, un asistent medical si un consilier scolar vor lucra impreuna pentru a identifica si sprijini copiii si familiile lor. in functie de nevoi, in comunitatile de romi, un mediator scolar si un mediator sanitar se alatura echipei.
Aproximativ 40% din cei 4 milioane de copii ai Romaniei sunt expusi riscului de saracie si excluziune sociale. 400.000 de copii nu sunt inscrisi in sistemul de invatamant, fapt care le limiteaza drastic sansele viitorilor adulti de a avea un loc de munca. Aproximativ 52.000 de copii sunt separati de familiile lor, in cea mai mare parte din cauza saraciei, violentei sau abandonului, iar in 2017, au fost raportate peste 15.000 de cazuri de abuz, neglijare si exploatare a copiilor.
„Lupta impotriva saraciei copiilor si investirea de resurse pentru dezvoltarea lor reprezinta chestiuni de importanta nationala, care trebuie sa treaca de diferendele politice. Ma bucur ca acest proiect de lege, care ofera mai multe sanse la sanatate, protectie si educatie copiilor aflati in situatii defavorabile, utilizand un minimum de resurse, are suport din partea tuturor partidelor politice. imbunatatirea vietii copiilor din Romania este mai presus de opiniile politice si le multumim tuturor partidelor, care au initiat proiectul de lege. Experienta UNICEF in implementarea proiectului Pachetului Minim de Servicii in judetul Bacau dovedeste ca situatia copiilor se imbunatateste rapid si ca riscurile la care sunt supusi scad semnificativ atunci cand este folosita aceasta solutie”, a declarat Pieter Bult, Reprezentantul UNICEF in Romania.
Initiatorii legii sunt deputatii Marcel Ciolacu (PSD), Adriana Saftoiu (PNL), Gabriela Podasca (PRO Europa), senatorul Cristian Ghica (USR), deputatii Ionut Simionca (PMP), Oana Bizgan-Gayral (neafiliata), Vass Levente (UDMR) si Varujan Pambuccian (minoritati). Initiativa legislativa se bucura de sustinere din partea parlamentarilor din toate partidele politice.
Pachet minimal de servicii primare ar trebui sa fie compus din:
- activitati de informare care sunt cruciale pentru identificarea potentialilor beneficiari si pentru serviciile de interventie timpurie;
- evaluarea necesitatilor si planificarea serviciilor care se sprijina pe o abordare bazata pe familie si pe persoana;
- servicii de informare si consiliere indreptate spre familiile cu probleme sociale, persoanele care au fost supuse violentei in familie sau neglijate, familiile monoparentale cu venituri mici, precum si tinerii expusi riscurilor (precum tinerii infractori, persoanele care abandoneaza scoala si copiii din gospodariile cu venituri mici);
- sprijin administrativ (precum ajutorul acordat beneficiarilor privind completarea formularelor de solicitare a diferitelor tipuri de prestatii), precum si asistenta sociala, medicala si juridica;
trimiterea la serviciile specializate; - monitorizarea tuturor persoanelor din comunitate aflate in situatii vulnerabile si vizite la domiciliul acestora.
Cu fonduri de la Norway Grants, Fundatia Botnar si fonduri proprii, UNICEF a testat, incepand cu 2014, Pachetul Minim de Servicii impreuna cu autoritati centrale si locale in 45 de comunitati urbane si rurale din judetul Bacau cu rezultate foarte bune. Toti copiii identificati fara acte de identitate au acum documente si sunt inregistrati la medicul de familie, prescolarii merg la gradinita, iar abandonul scolar a scazut semnificativ.
48.200 de gospodarii au fost vizitate in perioada in care s-a desfasurat catagrafierea si 121.000 de persoane au fost intervievate. Peste 28.000 de copii vulnerabili si gravide au beneficiat de servicii si, ca rezultat, 22 de vulnerabilitati (din 33) inregistreaza o evolutie pozitiva dupa trei ani de furnizare a serviciilor. in urma implementarii proiectului, ponderea copiilor care locuiesc in gospodarii afectate de saracie a scazut de la 16,8% la 0,4%, ponderea copiilor nevaccinati a scazut cu 40%, iar proportia mamelor adolescente s-a diminiuat cu 50%.
Mai multe detalii despre Pachetul Minim de Servicii sunt disponibile aici. Un documentar despre proiectul pilot poate fi vizionat aici.