Una din trei familii din Romania nu reuseste sa-si cumpere toate alimentele necesare

Un studiu realizat de Fundatia World Vision Romania arata 37% dintre parintii din comunitatile vulnerabile din mediul rural nu au reusit sa asigure alimentele necesare familiei sau le-au cumparat doar partial, de cand a inceput pandemia.

De asemenea, 41% dintre ei au fost nevoiti sa adopte strategii de reducere a cheltuielilor familiale, conform datelor colectate de World Vision anul trecut, in plina pandemie.

Una dintre principalele cauze este ca foarte multi dintre parintii din mediul rural (27%) au ramas fara locuri de munca si, implicit, fara venituri din cauza concedierii, a somajului si imposibilitatii de a lucra cu ziua din cauza restrictiilor.

Acesta este al doilea an in care copiii cei mai vulnerabili de la tara nu se vor bucura de Paste la fel ca inainte. Acum au de luptat cu foamea si cu saracia, care ii forteaza sa abandoneze scoala. Pentru ei, orice ajutor conteaza, iar a merge in continuare la scoala este singura sansa la un viitor mai bun.

Astfel, World Vision Romania lanseaza campania „Portia de bunatate”, in care toti cei care vor sa faca o fapta buna cadou pot sa doneze pentru copiii din proiectul „Paine si Maine” al organizatiei, printr-un SMS la 8844 cu textul PAINE (cost 2 euro) sau pe site-ul Fundatiei, aici.

Aceste donatii se vor transforma in mese calde si ore de ajutor la teme printr-un program de educatie remediala, dupa un an in care foarte multi copii nu au avut acces la educatie, iar situatia familiilor din mediul rural este critica.

Potrivit datelor colectate de World Vision Romania, aproape unu din zece copiii de la tara adoarme flamand, uneori sau intotdeauna. Chiar si inainte de 2020, in peste 11% dintre gospodariile de la tara copiii mancau numai doua mese pe zi. La nivelul intregului rural, proportia acestora a crescut de la 5% in 2016 la 9% in 2018, ajungand la 11% in 2020. Aceasta pondere urca la 30% in cazul familiilor celor mai nevoiase.

Circa trei sferturi dintre familiile din mediul rural cumpara alimente mai ieftine, mai putine sau amandoua la un loc. Din ce in ce mai multi copii de la tara mananca mai putin. in 2016, 66% dintre familii limitau cantitatile de alimente achizitionate, iar in 2019, ponderea lor urca la 74%. Aproape jumatate (46%) dintre familiile de la tara cumpara alimente pe datorie sau pe credit.

In plus, copiii din mediul rural trebuie sa munceasca mai mult decat colegii lor de la oras ca sa tina pasul cu scoala. Trecerea orelor in online a atras dupa sine pierderi mari de invatare. Cei fara posibilitati materiale, fara acces la internet, echipamente si programe de educatie remediala, fara profesori calificati in metodologia predarii digitale au fost cel mai afectati.

40% dintre elevii din mediile cele mai defavorizate nu au facut deloc scoala online si au pierdut pana in prezent circa 24 de saptamani de scoala – aproape doua treimi de semestru.

Nu in ultimul rand, copiii de la tara au nevoie de ajutor la scoala. Aproape un milion de copii invata la sat, iar un sfert dintre ei nu primesc niciun fel de ajutor atunci cand au dificultati, pentru ca nu au in preajma pe nimeni care sa stie sau sa aiba timp de ei.

Detalii despre programele desfasurate de World Vision Romania pentru a veni in sprijinul copiilor si familiilor se gasesc aici.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s