Un dar necesar, campanie dedicata constientizarii autismului

Hai sa le oferim impreuna persoanelor neurodiverse! este indemnul sub care Asociatia Help Autism, alaturi de organizatiile din reteaua RO TSA si Federatia pentru Drepturi si Resurse pentru Persoanele cu Tulburari in Spectrul Autist (FEDRA) lanseaza campania Un dar necesar, cu scopul de a atrage atentia asupra nevoilor particulare pe care le au cele 30000 de persoane cu autism din Romania.

Campania ”Un dar necesar” e modul in care peste 100 organizatii din domeniul autismului invita romanii sa faca daruri de bine, oferind atentie, intelegere, sustinere si acceptare sunt cele mai de pret daruri.

„Am identificat aceste nevoi ca fiind esentiale pentru ca persoanele cu autism sa fie real ajutate si integrate in comunitate. Este o campanie in care fiecare se poata implica cu Un Dar Necesar – un gest de atentie, intelegere, sustinere si acceptare. Acest gest poate fi o donatie sau un mesaj de sustinere facut pentru un copil pe care il cunosti, pentru organizatia locala sau pentru structuri nationale, poate fi un gest individual sau din partea companiei pe care o reprezinti”. – Raluca Bogdan, manager comunicare Help Autism.

Campania a fost lansata pe 2 aprilie, cu ocazia Zilei Internationale de Constientizare a Autismului, cand a avut loc si Noaptea Albastra a Autismului. Ajunsa anul acesta la cea de-a V-a editie, Noaptea Alba a Autismului este un demers initiat de Asociatia Help Autism si Asociatia pentru Muzica, Arta si Cultura, cu implicarea retelei RO TSA si FEDRA.

In cadrul evenimentului, 15 cladiri simbol se ilumineaza in albastru in noaptea de 2 aprilie: Bucuresti – creart – Centrul de Creatie, Arta si Traditie al Municipiului Bucuresti, Muzeul National de Istorie Naturala Grigore Antipa, Muzeul National George Enescu, Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti, Sky Tower, Timpuri Noi Square si Turnul Ciurel STS; in Sibiu – Teatrul Gong; in Brasov – Primaria Brasov si literele de pe Tampa; in Iasi – Ateneul National din Iasi, Complexul Muzeal National Moldova Iasi si Primaria Iasi; in Alba Iulia – Monumentul Unirii; in Bistrita – Primaria Bistrita. iar digital, vor ilumina paginile lor web: Administratia Monumentelor si Patrimoniului Turistic, Carturesti, Kaufland Romania.

In plus, pentru a marca aceasta zi, noua gradinite si scoli au tinut o ora de lectura aparte cu scopul de a intelege si de a accepta mintile diferite ale copiilor cu autism, cu ajutorul cartii Toate dungile mele (aparuta in colectia AHA Books), o campanie pe care Help Autism o extinde pe toata luna aprilie.

Gradinitele si scolile din Romania se pot inscrie pe undarnecesar.helpautism.ro, pentru a primi gratuit kitul educational ce contine si cartea, pentru a organiza propria ora de lectura aparte.

Mari artisti ai scenelor nationale si internationale au ales sa isi foloseasca vocea pentru a darui atentie mintilor diverse, invitand publicul sa se bucure de o serie de intalniri virtuale sub genericul “Dialogurile sufletului. Alice Nastase Buciuta in dialog cu…”, organizate de Asociatia pentru Muzica, Arta si Cultura, Asociatia Help Autism, Centrul InfoEuropa din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Kaufland Romania si Radio Romania Muzical.

In perioada 2-27 aprilie 2021, de la ora 18:00, publicul se va putea intalni cu dirijorul Gabriel Bebeselea, sopranele Laura Tatulescu, Leontina Vaduva si Rodica Vica, tenorul stefan Pop, mezzosopranele Roxana Constantinescu si Andreea Iftimescu, baritonul Vlad Crosman, violonistii Remus Azoitei, Clara Cernat si Vlad Maistorovici, violoncelistul Marin Cazacu, pianistii Luminita Berariu, Mara Dobrescu, Thierry Huillet si Diana Ionescu si Anna Katharina Scheidereiter, CSR – Manager Kaufland Romania.

Toate aceste intalniri virtuale vor prilejui publicului privitor nu doar bucuria reintalnirii cu unii dintre cei mai talentati muzicieni, ci si posibilitatea de a sustine copiii si adolescentii cu autism prin donatii in platforma Galantom.

Organizatiile initiatoare deschid invitatia catre fiecare de a oferi cele mai de pret daruri persoanelor cu autism, pentru a marca impreuna Ziua Internationala a Constientizarii Autismului pe tot parcursul lunii aprilie.

Cea mai raspandita tulburare a copilariei este si cea mai neglijata problema de sanatate publica. Decontarea orelor de terapie este infima: un copil cu autism face intre 2 si 4 ore pe zi de terapie pentru o perioada de cativa ani, nevoile lor fiind acoperite aproape exclusiv de familie si de asociatiile non-profit cu sprijinul partenerilor lor, mentioneaza reprezentantii Help Autism.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s