Am ajuns si in ultima saptamana de vacanta. Vara s-a terminat, taberele s-au incheiat si, in curand, vom auzi si clopotelul din prima zi de scoala. Asadar, sa profitam de timpul care ne-a ramas si sa incepem sa facem pregatirile necesare.
Care va fi programul anului 2012-2013? Ce preturi mai au rechizitele? Cum vor fi noile educatoare sau invatatoare?
Anul scolar 2012-2013
In primul rand, foarte important este sa stim cand incepe scoala si care vor fi zilele de vacanta. Desi prima zi a fost programata pe 17 septembrie, exista in continuare o incertitudine in ceea ce priveste festivitatea de deschidere. Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei, a declarat ca fiecare scoala va decide daca elevii vor veni de sambata sau de luni pentru festivitate.
Desi scoala trebuia sa inceapa din aceasta saptamana, multi parinti au cerut amanarea programului. De asemenea, Ecaterina Andronescu sustine ca data de 17 septembrie este propice si pentru institutiile de invatamant care inca nu si-au rezolvat probleme precum noua clasa din ciclul primar, clasa pregatitoare.
Pentru cei din invatamantul primar si prescolar, o prima vacanta va fi in saptamana dintre 29 octombrie si 4 noiembrie. Apoi, vacanta de iarna va dura trei saptamani, intre 22 decembrie si 13 ianuarie.
In ceea ce priveste vacanta de primavara, exista cateva controverse. In primul rand, pentru a se pastra numarul de 36 de saptamani de cursuri, perioada in care cei mici vor sta acasa ar putea fi redusa la o saptamana (intre 6 si 14 aprilie), in loc de doua. A doua problema este faptul ca vacanta de primavara nu coincide cu sarbatorile de Pasti. In anul 2013, Pastele va fi sarbatorit pe 5 mai, iar singura zi libera va fi luni, 6 mai.
In final, cursurile vor continua pana pe 21 iunie. Dupa aceea, va incepe din nou vacanta de vara, perioada de trei luni, indragita de copii.
Clasa pregatitoare
Cunoscuta si sub denumirea de clasa zero, grupa pregatitoare din gradinite a fost introdusa din acest an in ciclul primar, dupa modelele de succes din alte tari. Totusi, in Romania, aceasta prima treapta se afla intr-un stadiu experimental si nu a fost pregatita suficient.
Ceea ce se urmareste prin aceasta noua clasa este tranzitia armonioasa de la joaca la invatare. Beneficiul adus este faptul ca peste 20.000 de copii vor avea parte de cursurile clasei pregatitoare deoarece, spre deosebire de gradinita, aceasta devine obligatorie.
Totusi, exista in continuare numeroase probleme. Pe langa pregatirea precara a cadrelor didactice, spatiile pentru desfasurarea cursurilor sunt insuficiente.
Pentru predarea in cadrul claselor zero, invatatorii au nevoie de o instruire speciala. Copiii trebuie invatati sa comunice si sa interactioneze, sa observe si sa descopere mediul inconjurator. Modul de predare este diferit de cel din clasa I. Notele si calificativele vor fi inlocuite de recompense si diferite modalitati de incurajare. In loc de testari, evaluarea copiilor se va face la sfarsitul anului scolar, sub forma unui raport scris, intocmit de invatator.
Toate aceste aspecte trebuie asimilate inainte de noul an scolar. Insa, profesorii au inceput instruirea abia din 27 august. In Romania, aproximativ 8000 de cadre didactice trebuie sa treaca printr-un proces de pregatire.
O alta problema este cauzata de suplimentarea salilor de curs. Directorii de scoli sunt nevoiti sa transforme cancelarii sau laboratoare in spatii pentru noile clase. Secretarul de stat Stelian Fedorca a explicat ca sunt institutii care, din lipsa de sali, trebuie sa mute clasele pregatitoare in alte cladiri. De asemenea, colegiile nationale nu isi permit sa desfiinteze laboratoare pentru ca nu ar mai corespunde standardelor.
Ultimul aspect, dar nu cel din urma, este cel al grupurilor sanitare din scoli. Conform ministrului Educatiei, copiii din clasele pregatitoare trebuie sa aiba grupuri sanitare separate. Acest lucru ramane in mainile primariilor. [page]
Rechizitele
Invatatorii si profesorii le vor da elevilor liste cu rechizitele si manualele necesare, dar tot puteti face niste cumparaturi preliminare, acum, cat inca mai aveti o saptamana de liniste.
Pentru elevii din clasa I, sunt cateva elemente care nu ar trebui sa lipseasca din ghiozdan. In primul rand, micii scolari au nevoie de caiete speciale: caiete tip I si caiete tip II si un caiet abecedar. De asemenea, nu uitati de caietele de matematica si cele de desen. Apoi, copiii au nevoie si de un penar. Daca aveti cum, indicat este sa le cumparati unul cu toate instrumentele necesare: creioane, guma, ascutitoare, stilou. Pentru desen trebuie sa le mai cumparati si un set de acuarele cu pensula. Pentru cursurile de lucru manual, cei mici mai au nevoie de hartie creponata, hartie glasata, o mica foarfeca, lipici si plastilina. Costurile minime pentru toate aceste rechizite ar ajunge in jurul sumei de 70 de lei, dar pot ajunge si pana la 500 de lei, asa ca fiti atenti la magazine si preturi.
In ceea ce priveste imbracamintea micutilor, invatatorii ar trebui sa va indice care este uniforma adecvata. Cu toate acestea, de obicei, elevii de clasa I sunt imbracati in camasa alba si pantaloni sau, in cazul fetelor fusta, de culoare inchisa, pantofi si, eventual, un sacou. In plus, mai este nevoie si de un echipament de sport.
Un nou inceput
Fie ca incep gradinita, fie ca este prima zi de scoala, „bobocii” schimba mediul in care erau obisnuiti sa isi desfasoare activitatile. Emotiile de a cunoaste noii colegi si invatatori vor pune stapanire pe cei mici. Asadar, iata cateva sfaturi pentru a-i incuraja si pentru a-i ajuta sa capete curaj intr-un ciclu nou.
In primul rand, copiii vor sa stie ca se duc intr-un loc prietenos. Trebuie sa vorbiti cu ei si sa le explicati aspectele placute precum noii prieteni pe care ii vor cunoaste si lucrurile interesante pe care le vor invata. Scoala nu trebuie sa fie prezentata ca fiind o corvoada sau o pedeapsa.
Apoi, copilul trebuie invatat sa se descurce singur. De acum isi va face singur ghiozdanul (pe care il veti verifica pentru a va asigura ca nu lipseste nimic). Acest lucru devine in sine o distractie pentru ca va fi ca si cand micutul se pregateste de o noua aventura. De asemenea, dupa cateva drumuri in care se familiarizeaza cu traseul, nu va fi nicio problema sa va lasati copilul sa vina singur de la scoala (daca este si responsabil, bineinteles).
In ceea ce priveste temele, veti proceda la fel. La inceput, impreuna cu micutul, veti face o scurta recapitulare a cursurilor din ziua respectiva. Ajutati-l la teme pentru a-l obisnui cu aceasta viitoare rutina. Initial, copilul va fi tentat sa renunte atunci cand va intalni impedimente. Pentru a evita acest lucru, aveti rabdare cu el si incurajati-l.
La gradinita, situatia este asemanatoare, cu mici exceptii. Profitati de aceasta ultima saptamana de vacanta si vizitati gradinita si educatoarea copilului. Acest drum il va ajuta pe cel mic sa descopere noul spatiu, fara a fi stresat de faptul ca va ramane acolo fara parinti. Daca cel mic are o jucarie preferata, lasati-l sa o ia cu el si asigurati-va ca educatoarea il va invata cum sa se descurce si fara ea.