Dificultatea de a citi, de a scrie si de a socoti poate sa apara in primii ani de scoala, ducand la probleme de invatare si la timiditate.Dislexia poate fi tratata cu ajutorul logopezilor si al psihologilor specializati, dar fara a putea fi considerata vreodata o problema rezolvata.
Potrivit statisticilor, intre 7 si 10% din copiii europeni au probleme in a invata sa scrie, sa citeasca si sa calculeze. Diagnosticul de dislexie se pune atunci cand copilul este in clasa a doua, iar despre cei cu varste mai mici se spune ca au predispozitie spre dislexie.
Tulburarea poate sa apara pe fond genetic, astfel, copiii care au parinti dislexici au un risc mai mare de a avea probleme de acest tip. De asemenea, anomalii de dezvoltare intrauterina sau afectarea sistemului nervos central dobandite la varste mici se pot asocia cu dislexie.
De multe ori, se vorbeste despre dislexie primara, provocata de o disfunctie a jumatatii stangi a creierului. „Multi specialisti considera ca tulburarea de invatare nu este cauzata de o boala, ci de un mecanism atipic de prelucrare a informatiei, fiindca acesti copii sunt la fel de inteligenti precum ceilalti, doar ca au nevoie de metode speciale de invatare”, explica Eva Bartok, presedintele Asociatiei Romane pentru Copii Dislexici.
Dislexia copilului poate afecta preponderent vazul sau auzul. Copilul poate avea probleme de limbaj, inversand silabe sau litere in vorbire, face cu greu asocieri intre sunet si semnul grafic (litera, silaba). Acelasi lucru se poate intampla atunci cand invata sa citeasca si sa scrie. Alti copii se blocheaza atunci cand citesc cuvinte mai lungi, au mari greutati in a invata poezii sau cantece, nu pot spune alfabetul sau nu pot numara.
O persoana dislexica va scrie si va citi toata viata mai greu decat ceilalti. Totusi, interventia timpurie a logopedului si a psihologului specializat este foarte importanta pentru ca respectivul copil sa tina pasul cu colegii, in caz contrar el poate deveni retras, timid si dezinteresat sa invete. De asemenea, copilul poate fi inclus intr-un plan educational individualizat.
Sursa: Adevarul