Daca te-ai obisnuit sa mananci pe fuga sau in fata televizorului, iata de ce este atat de important sa aduni toata familia la masa si cum sa faci asta.
Mesele in familie (in special momentul cinei) sunt ocazii perfecte de a petrece timp de calitate cu cei dragi si pot avea impact pe mai multe niveluri:
- imbunatatesc comunicarea in familie, unde fiecare are ceva important de zis si este ascultat;
- ajuta la formarea si consolidarea unor traditii in sanul familiei;
- determina pe toata lumea (si in special pe copii) sa urmeze un stil de viata mai sanatos.
Astfel, ai ocazia sa descoperi mai multe despre copilul tau sau chiar despre partenerul de viata, lucrezi la relatiile in familie si inveti permanent de la cei dragi (iar ei – de la tine).
Dar am ajuns sa traim intr-o lume atat de agitata, incat nici macar la masa nu ne mai facem timp sa relationam. Fie ajungem sa mancam cu ochii pironiti in ecranul televizorului, fie mancam separat, pentru ca mami mai are cateva e-mailuri de trimis, lui tati nu ii este foame acum, iar cel mic mai are un nivel de terminat din jocul lui pe calculator.
De aceea, iti propun cateva trucuri pentru a strange pe toata lumea la masa (din nou, macar la cina) si pentru a face din acest moment o sarbatoare a familiei in fiecare zi.
- Stabileste un program
Poate ca regula cu „cina inainte de ora 7 seara” este un pic cam stricta si nu poti sti cu siguranta ca te vei tine de ea. Dar poti stabili o ora pentru cina, in functie de programul si nevoile fiecarui membru al familiei. Cu siguranta, veti gasi un punct comun. De asemenea, este bine sa iei in calcul si timpul de preparare a mancarii. Ceea ce ne aduce la urmatorul punct.
- Alcatuieste meniul saptamanii
Nu numai ca iti va fi mai usor sa pregatesti masa de seara daca te organizezi din timp, dar meniul saptamanal este si o ocazie de a implica toata familia. Daca poti, propune ca fiecare membru al familiei, pe rand, sa gandeasca meniul cinei pentru o saptamana intreaga, dintr-o lista de optiuni. Mai ales in cazul copiilor, acest lucru ii va face sa se simta importanti si responsabili pentru actiunile lor.
De asemenea, poti propune zile tematice, cum ar fi: Desertul de Duminica sau Spaghetele de Sambata. Cu siguranta, aceste zile vor fi asteptate cu entuziasm.
- Gaseste retete inedite
Pentru ca stim ca Internetul face parte din viata copiilor nostri, hai sa ii provocam pe cei mici sa ne ajute, folosindu-se de abilitatile lor de navigare online. Pe scurt, roaga-ti micutul sa caute pe Internet retete care ii starnesc curiozitatea sau pofta, pentru o seara speciala in familie. Apoi, pregatiti impreuna lista de cumparaturi si incercati o experienta noua. Cu siguranta, va fi prezenta toata familia la masa, pentru a vedea ce a iesit.
- Gatiti in familie
Simplu si la obiect. Cand copilul se implica in prepararea mancarii, va fi mult mai entuziasmat sa manance ceva facut de manutele sale. Si pregatirea mesei este un moment in care puteti relationa: poti sa ii vorbesti copilului tau despre alimentatia sanatoasa si sa ii explici (si sa ii arati, chiar) cum isi schimba mancarea gustul, in functie de ce pui in ea. Va fi o experienta care va antrena toate simturile!
De asemenea, pregatirea mesei poate sa inceapa cu mult inainte de ziua in care chiar mancati bucatele. De exemplu, puteti planta niste verdeturi si ierburi aromate intr-o jardiniera. Dupa ce incoltesc, inverzesc si cresc plantele, le puteti taia pentru a le integra in cina.
- Intretine o atmosfera vesela
Cum spuneam la inceputul articolului, cina in familie poate fi o sarbatoare in fiecare zi. Este momentul in care va adunati laolalta si fiecare povesteste ce i s-a intamplat in ziua respectiva. Masa in familie nu trebuie sa dureze pana cand terminati de mancat, daca va simtiti bine impreuna. Exista chiar si jocuri special gandite pentru a incuraja conversatia la masa.
Este de la sine inteles ca, in aceste momente in familie, este indicat sa nu aveti televizorul aprins.
Vezi si:
Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy