Tratamente cu plante medicinale

Mai stii leacurile bunicii pentru raceala? Bea un ceai fierbinte, fa-ti o baie cu sare grunjoasa sau pune-ti o pereche de sosete imbibate in otet. Fie ca vorbim de leacuri babesti, fie ca ne referim la plante medicinale, avantajul lor major este ca sunt tratamente 100% naturale.

Stii sigur cu ce te tratezi pentru ca este remediul facut de tine. Intotdeauna functioneaza; uneori, chiar mai bine decat medicamentele obisnuite de la farmacie.

De aceea, vreau sa iti prezint cateva forme de utilizare a plantelor medicinale – toate acele plante cu nume de animale: coada soricelului, ciubotica cucului etc.

Numita fitoterapie, tratarea cu plante medicinale se aplica in cazul multor boli, fie ele digestive, cardiace, pulmonare etc.

Produsele fitoterapeutice se prepara dupa anumite reguli. Plantele trebuie sa fie de buna calitate, cu substante active nealterate. Tratamentele interne se fac cu preparate terapeutice prelucrate sub diferite forme: infuzii, decocturi, macerate, tincturi, vinuri, siropuri, sucuri, pulberi.

Infuzia

Cea mai simpla si mai folosita forma de fitoterapie este infuzia. Aceasta solutie se obtine din fierberea plantelor uscate, pana cand se obtine un ceai placut la gust.

Se fierbe apa timp de 10-15 minute. Intr-un vas (preferabil de portelan) se pun 1-2 lingurite de planta peste care se toarna 250 ml din apa clocotita. Vasul se va acoperi, iar continutul se va amesteca de cateva ori. In maximum 15 minute, infuzia poate fi strecurata si consumata.

Iata doar cateva exemple de ceaiuri si proprietatile lor:

  • Ceaiul de cimbrisor – este recomandat ca tratament pentru tuse, bronsita, raguseala si este un tonic in cazul anemiilor; infuzia poate fi utilizata si extern, ca o baie, pentru guta si reumatism.

  • Ceaiul de galbenele – deoarece este renumit pentru stimularea circulatiei sangelui, este folosit ca sedativ si cicatrizant, pentru degeraturi si arsuri etc.

  • Ceaiul de marar – ajuta in tratarea problemelor digestive, dar si ca leac atunci cand avem stari de voma sau sughitam.

  • Ceaiul de papadie – frunzele si radacinile de papadie contin proteine, glucide si vitaminele A, B, C si D.

Decoctul

Numit si fiertura, decoctul este procesul de extractie prin fierberea produsului vegetal maruntit cu apa. De obicei obtinut din scoarte, durata sa de fierbere este de maximum 20 de minute.

Scoarta copacilor vindeca rani si intareste organismul.

  • Scoarta de salcie are efecte tonice, antiseptice si antiinflamatoare. Este folosit si ca leac impotriva reumatismului si gutei.

  • Scoarta din ramuri tinere de stejar ajuta la indigestie si reduce hemoragiile usoare.

  • Coaja de mesteacan este eficienta in ulcerul gastric, dar si in tratamentul intern al unor boli de piele precum acneea, pistruii sau petele.

Maceratul

Maceratul reprezinta dizolvarea partilor solubile ale plantei cu diferite lichide – apa, vin sau otet. Se poate realiza macerat la rece – cu apa fiarta si racita la temperatura camerei – sau maceratul la cald.

Maceratul la rece se face cu organele vegetale care contin mucilagii, cum ar fi: frunze si radacini de nalba, frunze de vasc sau seminte de in. Durata de dizolvare este de 6-8 ore (de seara pana in dimineata urmatoare), cu agitare frecventa.

Maceratul la cald este denumit digerare sau digestie. Se realizeaza cu solvent (apa, alcool, ulei), incalzit la 20-60 de grade. Se amesteca 20-30 g de produs vegetal maruntit cu aceeasi cantitate de alcool concentrat, iar dupa 12 ore se adauga 200 g de ulei vegetal. Amestecul se mentine 3-4 ore pe baia de apa in fierbere, agitand din cand in cand. Se lasa doua-trei zile, dupa care se strecoara, iar reziduul se stoarce. Lichidul obtinut se lasa o zi la temperatura camerei, iar apoi se filtreaza prin tifon.

Produsul final va fi conservat la rece, in sticle mici. Iata cateva exemple:

  • Maceratul de urzica – urzicile sunt benefice deoarece contin azot, fier si calciu.

  • Maceratul de aloe vera – are efect antidiabetic, antioxidant si antitumoral.

Tincturile

Tincturile sunt macerate la rece, in care solventul este alcoolul etilic, in diferite concentratii (40, 70, 90 de grade). Durata de macerare este de 7-10 zile, in vase bine inchise. Se consuma in cantitati reduse (sub forma de picaturi), administrandu-se cu putina apa sau intr-o lingurita de zahar.

Tincturile au avantajul extragerii mai complete a unor substante active, atenueaza anumite gusturi neplacute si pot fi consumate de bolnavii care nu pot bea cantitati mari de lichide (hipertensiune, edeme, ascita, blocaj renal).

Se prepara frecvent tincturi din matraguna, brusture, ciubotica-cucului, degetel, eucalipt, gentiana, menta, paducel, pelin , valeriana, usturoi.

Cum folosesti plantele medicinale in vremurile friguroase?

Sursa foto: FreeDigitalPhotos.net


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s