Tratament cu antibiotice? Nu uitați de probiotice!

De câte ori nu ne-am auzit copiii văitându-se de dureri de burtă, de disconfort abdominal, de crampe, diaree sau costipație, mai ales atunci când suntem nevoiți să le administrăm antibiotice? Oricât de mult i-am încuraja, și am încerca să le alinăm durerea cu vorbe bune și înțelegere, durerea și starea de disconfort nu dispar. Nu trebuie să disperăm! Dimpotrivă, ne înarmăm cu răbdare și încercăm să intervenim pentru menținerea sănătății intestinale. Căci, aici este secretul: conform experților, 80% din sistemul imunitar se regăsește în intestin, unde există 2 kg de bacterii bune, de care trebuie să avem grijă.

Ce facem când intestinul este invadat de bacterii dăunătoare?

Este adevărat. Intestinul pare un mister greu de descifrat. O provocare încă, pentru lumea medicală, care își pune la bătaie toate cunoștințele, studiile și testele pentru a cerceta miliardele de organisme precum bacterii, ciuperci, ce trăiesc în corpul nostru, dar și rolul extrem de important pe care acestea le au pentru sănătate. Cele mai multe dintre ele sunt bacterii bune, care ajută corpul să funcționeze corect și formează ceea ce se numește microbiomul uman. Îmbunătățesc digestia și ne protejează împotriva infecțiilor.

Ce facem însă, când intestinul este invadat de bacterii rele? Cum funcționează intestinul nostru, ce-i face bine și ce-i provoacă suferință? Un lucru știm cert: lupta ce se dă pentru a ne asigura că bacteriile bune sunt numeroase și că au capacitatea de a menține sănătatea intestinului trebuie să fie permanentă.

De ce am vrea, totuși, să aflăm cât mai multe informații despre bacteriile care trăiesc în intestin? Ei bine, explicația este cât se poate de simplă: ”Cunoscând tipul de microbi, care trăiesc în organismul persoanelor sănătoase, putem să înțelegem rolul pe care aceștia îl joacă în evoluția diferitelor afecțiuni”.

Ce știm despre antibiotice

Unul dintre inamicii florei intestinale o constituie antibioticele. Ele sunt capul răutăților, provocând un dezechilibru numit disbioză intestinală. Distrug imunitatea și pot provoca răspuns imunitar redus, un simptom cunoscut este diareea și, după cum probabil știți, probele de coprocultura ale bebelușului pot dezvălui multe. Tot ele, se pare că în copilărie, pot fi legate de diverse tulburări, chiar și de obezitate. Ce facem însă, când musai trebuie să administrăm copilului antibiotice?

  1. Asigurați-vă că cei mici mănâncă mâncare sănătoasă, adevărată! Copiii nu au nevoie de aditivi, conservanți, grăsimi trans artificiale. Grija noastră, permanentă, este să le oferim produse bune, provenite din medii sigure, naturale. Așadar, limitați cantitatea de alimente ambalate, pe care o consumă și concentrați-vă pe o dietă echilibrată, care să includă grăsimi saturate, proteine, cereale și o varietate de legume și fructe. Limitați-le consumul de zahăr și carbohidrați simpli, căci bacteriile rele din intestin tind să prospere odată cu consumul acestora.

2. Hrăniți-vă copiii cu alimente cu rol probiotic
Probioticele sunt bacteriile bune necesare organismului, pentru a menține o bună digestie și a sigura sănătatea intestinului. Antibioticele nu doar distrug infecțiile și bacteriile rele din corpul nostru, ci le distrug și pe cele bune, producând un efect devastator asupra sănătății copilului. Soluția: repopularea intestinului cu bacterii bune. Iar cel mai bun mod de a introduce bacterii bune în sistemul digestiv este hrănirea copiilor cu o varietate de alimente fermentate: iaurt, chefir, legume fermentate, varză murată, brânză de vacă, usturoi, miere, banane, ceapă, usturoi, etc.

3. Planificați o dietă vindecătoare, antiinflamatoare

Aceia dintre voi, ai căror copii se confruntă cu o vindecare limitată la nivelul intestinului, ar trebui să opteze pentru o dietă specială de vindecare, care le poate ajuta intestinul să-și revină mult mai repede. Alimentele antiinflamatoare, cum ar fi supa de oase, fibrele, acizii grași omega 3, ghimbirul, oțetul de mere pot fi de mare ajutor, contribuind la vindecarea florei intestinale.

4. Apelați la probioce de calitate, nu toate probioticele sunt la fel!

Microbiomul uman este expus excesiv la antibiotice, nu doar prin utilizarea lor medicală, ci și prin folosirea lor la animalele de fermă și la culturi. Astfel, ele favorizează rezistența bacteriană, iar microbiomul uman supraexpus a devenit un rezervor semnificativ de gene de rezistență, contribuind la creșterea dificultății în controlul infecțiilor bacteriene.

Specialiștii recomandă utilizarea anumitor tulpini probiotice în asociere cu administrarea antibioticelor, atât pe toată durata tratamentului, cât și 5 zile după finalizarea tratamentului cu antibiotice. Anumite tulpini probiotice previn apariția disbiozei intestinale și apariția diareei asociate utilizării antibioticelor, efect neplăcut ce poate să apară chiar și după câteva luni de la finalizarea terapiei cu antibiotice.

Organizația Mondială de Gatroenterologie recomandă tulpina specifică Lactobacillus Rhamnosus LGG în prevenția diareei asociate terapiei cu antibiotice, la populația pediatrică și la adulți.

Lactobacillus rhamnosus, LGG®, tulpina originală Chr. Hansen, este cea mai studiată și bine documentată tulpină probiotică din lume. Are o eficiență dovedită clinic în peste 250 de studii, utilitatea ei fiind demonstrată în prevenția diareei asociată antibiterapiei, dar și în utilizarea în cazul diareei acute sau a disconfortului abdominal.

În România, regăsim tulpina probiotică Lactobacillus rhamnosus, LGG® Chr. Hansen în suplimentul alimentar Dr. BIOM BABY Digestive Comfort.
BIOM BABY Digestive Comfort se regăsește sub formă de flacon cu picături orale, ce pot fi administrate în siguranță, încă din prima lună de viață a copiilor!

În plus, nu conține zahăr, lactoză sau gluten, ceea ce îl face alegerea potrivită pentru copiii care au intoleranțe alimentare! Garanția calității BIOM BABY Digestive Comfort este asigurată de prezența Lactobacillus rhamnosus, LGG® Chr. Hansen.

De luat aminte!

De fiecare dată când administrăm copilului un antibiotic, nu uităm de probiotic. Merg mână în mână, dacă vrem să salvăm bacteriile sănătoase din intestin și astfel, să întărim imunitatea. Atenție, însă! Nu toate probioticele sunt la fel. E important să alegeți tulpina probiotică cu cele mai multe dovezi științifice privind prevenția diareei asociate utilizării antibioticelor, astfel încât sănătatea copilului să fie protejată!

Știați că 80% dintre bacteriile noastre intestinale sunt distruse cu o singură rundă de antibiotice, iar dacă nu suplimentăm cu probiotice, refacerea intestinului poate dura în medie 18 luni? Așadar, încurajați-vă copiii să ia probiotice împreună cu antibioticul prescris.

Aveți grijă de burticile copiilor! Căci în ele se găsește secretul sănătății!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s