Profita de weekend pentru a petrece un timp special in familie, in care sa descoperi, cot la cot cu micutul tau, istoria monumentelor si strazilor din Bucuresti.
Sunt atatea locuri frumoase prin orasul tau, pe care poate nici nu le stii si care sunt perfecte pentru o plimbare linistita (si educativa in acelasi timp) in familie. Provocati-va impreuna imaginatia, intr-o astfel de promenada, gandindu-va cum s-au schimbat cladirile, strazile si obiceiurile acum fata de ce era prin aceleasi zone cu zeci de ani in urma.
Daca nu credeti ca va veti descurca pe cont propriu, sunt oameni binevoitori care organizeaza tururi si trasee ghidate, prin Bucuresti, pentru promovarea valorilor Capitalei. Un exemplu este Asociatia Istoria Artei, care vine cu urmatorul program de plimbari de duminica:
- 21 august, ora 18:00 – blvd. Lascăr Catargiu (punct de intalnire: Casa fratilor Petrascu, Piata Romana nr. 5 – fosta Librarie Bastilia/Diverta)
- 28 august, ora 18:00 – Traseu urban arh. Edmond Van Saanen-Algi (ASE – Palatul Telefoanelor – vila Micescu)
- 04 septembrie, ora 18:00 – Patrimoniul Familiei Chrissoveloni (str. Negustori – Lipscani – gen. Ctin. Budișteanu)
- 18 septembrie, ora 18:00 – Traseu urban arh. Josef Jacob Schieffelleers
Taxa de participare este de 10 lei (si inca 10 lei, daca vrei si brosuri si pliante despre locurile vizitate). Iar inscrierile se fac pe adresa de e-mail asociatiaistoriaartei@gmail.com.
Dar Asociatia Istoria Artei nu este singura care organizeaza plimbari istorice. De curand, CPE – Centrul Parteneriat pentru Egalitate si Administratia Fondului Cultural National au pus la cale seria de tururi TraseELE Culturale din Bucuresti, prin care, pana pe 30 septembrie, ofera patru trasee prin care sunt urmarite povestile personalitatilor feminine din alte timpuri.
Traseu 1: Institutul Francez – Teatrul Bulandra – Scoala Centrala – OAR (Ordinul Arhitectilor din Romania) – COS (Casa Oamenilor de Stiinta) – ASE (Academia de Studii Economice) – Muzeul Storck – Despre actritele Elvire Popesco si Lucia Sturdza Bulandra, despre fostul Pensionat Domnesc de Fete, despre prima femeie arhitect din lume, despre contributiile stiintifice ale femeilor din Romania si despre artista Cecilia Cutescu-Storck
Traseu 2: Cartierul Armenesc – Zona protejata cu o arhitectura presarata cu monumente istorice, imbogatite de multe personalitati, care au trait si creat acolo. Plimbarea porneste de langa Biserica Armeneasca, pe strada Armeneasca, apoi pe str. Rafael Sanzio, pana pe Str. Spatarului si Intrarea Spatarului, apoi pe langa Muzeul Theodor Pallady din Casa Melik, cea mai veche din Bucuresti. Pe drum, afli despre Ana Melik, Maria Rosetti, Ana Aslan, Elena Teodorescu si alte cantarete de opera celebre in Romania si in lume.
Traseu 3: Calea Victoriei (Casa Enescu – Palatul Regal – Ateneul Roman – str. Rosetti – Novotel /Teatrul vechi -Teatrul C-tin Tanase) – Cercul Militar – Universitate – Despre Maruca Enescu, Cella Delavrancea, Marina Cantacuzino-Stirbei, Smaranda Braescu si Escadrila Alba, despre reginele Elisabeta si Maria si artistele romance.
Traseu 4: La pas prin Cotroceni – Bdul Kogalniceanu – Splaiul Independentei – Str. Dr. Lister – Str. Carol Davila – Bdul Eroilor Sanitari –Bdul Dr Gheorghe Marinescu – Soseaua Cotroceni – Despre prima avocata din Romania si Europa de Est, despre prima femeie doctor in drept din lume, despre femeile care au schimbat lumea prin contributiile lor la medicina romaneasca si mondiala, despre Carmen Sylva, Regina Maria si urmasele lor.
Pentru inscrieri si mai multe detalii, trimite un e-mail pe adresa traseeleculturale@gmail.com, sau suna la numarul de telefon: 0786.440.891, persoana de contact Silvia Burcea.
Toate acestea sunt trasee pe care le poti face doar in familie sau ghidati de asociatiile mentionate in articol. Oricum alegi, cu siguranta vei petrece un weekend de poveste!
Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy