In ultima vreme se discuta tot mai mult in Romania despre celulele stem, despre beneficiile acestora. Este un domeniu care prezinta un mare interes atat pentru pacienti, dar si pentru specialistii in domeniu. De aceea, in randurile ce vor urma, vom incerca un mic ghid despre recoltarea, conservarea si transplantul celulelor stem prin metode standardizate la nivel international, urmand ca in articolele urmatoare sa detaliem un pic procedeul.
Astfel, in primul rand, deosebit de importanta este operatiunea de recoltare a celulelor stem in momentul nasterii. Exista in acest sens un kit de recoltare, in care se pot recolta aceste celule stem. Este un moment unic in care se pot recolta aceste celule stem din cordonul ombilical si din placenta. Sangele se recolteaza chiar de catre medicul cu care naste femeia, dupa care este transportat la o banca de celule stem. Proba recoltata ajunge in banca, unde este procesata si depozitata la minus 197 grade Celsius in azot lichid. In momentul in care, din pacate, copilul, fratele sau sora se imbolnavesc, fac o boala hematologica, un limfom, leucemie, imonoplastom, etc., acest sange poate sa le salveze viata.
Potrivit statisticilor, aproximativ 15% dintre mamici fac recoltare de celule stem. Medicii sustin ca in urma cu 20 de ani, aproximativ 70% din pacientii care necesitau un transplant, nu puteau beneficia de acesta in lipsa unui donator compatibil, iar in acest caz mortalitatea era una destul de ridicata. In prezent, gratie acestor celule, care prin criogenare, raman ”vesnic tinere” si nu-si pierd proprietatile definitorii, putand fi folosite si la intervale mari de timp, rata mortalitatii s-a redus considerabil. De altfel, in continuare, celulele stem din sangele placentar fac obiectul numeroaselor studii medicale aflate inca in cercetare. Toate acestea vizeaza un domeniu nou, de avangarda in medicina contemporana, respectiv cel al medicinei regenerative tisulare si organice – de refacere a tesuturilor si organelor. Primele rezultate au fost unele care le-au dat sperante cercetatorilor si se pare ca este posibil ca in viitorul apropiat sa poata fi tratate mult mai eficient afectiuni grave, cum ar fi ca accidentele vasculare cerebrale, diabetul zaharat tip I, scleroza multipla si nu numai.
Grefa de sange placentar poate fi folosita in tratarea a peste 70 de boli, marea majoritate a acestora fiind reprezentate de boli de sange maligne si nonmaligne. Dintre acestea, leucemia acuta limfoblastica este cea mai frecventa afectiune maligna hematologica aparuta in copilarie (80-90% din cazuri apar sub varsta de 10 ani). De asemenea, leucemiile acute reprezinta aproximativ 10% din totalul de cancere aparute sub varsta de 35 de ani. Ingrijorator, statisticile medicale arata o tendinta de crestere a afectiunilor maligne in randul populatiei si o scadere a varstei de aparitie a acestora. Transplantul de sange, pe baza celulelor stem pe care le contine, asigura repopularea maduvei osoase cu celule sanatoase. De asemenea, se poate folosi in diverse afectiuni tumorale maligne si in afectiuni benigne, cum ar fi cele autoimune – scleroza multipla, boli de sistem grave – , si probabil, in viitor, in regenerarea tesuturilor dupa infarct, in paralizii si in alte afectiuni.
Citeste mai multe despre transplantul de celule stem pe celulelestem.ro.
Sursa:http://celulelestem.ro