traditii-dragobete

Traditii si obiceiuri de Dragobete

Ce sa faci de Dragobete, pentru a avea noroc in dragoste? Descopera aici obiceiurile sarbatorii romanesti.

Ziua de Dragobete (24 februarie) este atat sarbatoarea dragostei la romani, cat si inceputul primaverii. Cu aceasta ocazie, mai ales la sate, sunt urmate o multime de traditii.

Traditii de Dragobete

Legenda lui Dragobete cel nazdravan si iubaret isi are radacinile in povestile dacilor. Se spune ca Dragobete, zeul tineretii, al veseliei si al iubirii, era fiul Babei Dochia. I se mai spunea si „Cap de Primavara”, „Navalnicul” sau „Logodnicul Pasarilor”.

Data de 24 februarie nu este intamplator aleasa. Aceasta zi marcheaza inceputul anului agricol – in popor, se crede ca gospodarii sunt ajutati de Dragobete sa aiba un an imbelsugat.

Simbolic, este si momentul in care natura renaste: infloresc ghioceii, pasarile incep sa isi caute cuiburi si chiar si ursii ies din hibernare. Si, odata cu natura, reinvie si iubirea – de aceea, de Dragobete, baietii si fetele aduna flori de primavara si canta, cautandu-si perechea, asemeni pasarilor care „se logodesc”.

Dragobete este si zeul bunei dispozitii. De ziua lui, se obisnuieste sa se organizeze petreceri, ocazia pentru infiriparea unor noi iubiri si logodne. De unde si zicala: „Dragobetele saruta fetele”.

In Mehedinti, de Dragobete se face un fel de joc numit „zburatorit”. Dupa culesul florilor in padure, fetele se intorceau in fuga spre sat. Fiecare flacau alerga dupa fata care ii era draga. Daca baiatul o ajungea din urma si fata il placea, goana se sfarsea cu un sarut in vazul tuturor. Acest sarut simboliza logodna celor doi, pentru cel putin un an.

Un alt obicei era ca fetele sa stranga zapada netopita, despre care se spune ca este „zapada zanelor”. Se credea ca aceasta apa ar fi avut proprietati magice, fiind folosita pe tot parcursul anului pentru infrumusetare si descantece de dragoste.

Tot in ziua de Dragobete, nu se coase si nu se lucreaza la camp. In schimb, se face curatenie generala in casa, ca toata perioada care urmeaza sa fie plina de spor.

In Romania, ziua de 24 februarie era ziua in care fetele si baietii se imbracau in haine de sarbatoare. Daca timpul era frumos, porneau in grupuri prin paduri, cantand si cautand primele flori de primavara. Fetele culegeau ghiocei, viorele si tamaioase pe care le puneau la icoane. Florile trebuiau pastrate pana la Sanziene, cand le aruncau in apele curgatoare.

Tot de Dragobete, barbatii nu au voie sa necajeasca femeile sau sa se certe. De asemenea, nu e voie sa plangi in aceasta zi. Se spune ca lacrimile care curg in aceasta sarbatoare aduc necazuri si suparari, in lunile ce vor urma.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s