De cate ori nu ai patit sa auzi: „Vreau asta” sau „Cumpara-mi jucaria”? Poate fi exasperant, dar exista solutii. Iata ce poti face cand copilul vrea mereu sa ii cumperi lucruri noi.
Traim intr-o epoca a dorintelor, in care totul este la un click distanta. Iar cei mici nu inteleg prea bine ce inseamna banii. In plus, nu au invatat inca sa faca fata frustrarii. Si acestea sunt ingredientele ideale pentru o criza de nervi, in mijlocul magazinului.
Iata cateva piste pentru a depasi aceste momente:
In primul rand, da-i Cezarului ce este al Cezarului. Cel care are o dorinta este cel care o implineste. (Tu nu cred ca iti doresti inca un camion de pompieri…)
Rolul tau de parinte este de a implini nevoile copilului tau – de hrana, de siguranta, de educatie, de valorizare. De aceea, este important sa stabiliti impreuna daca ceea ce isi doreste este o nevoie sau o dorinta.
- Daca o nevoie nu este implinita, atunci viata copilului este afectata. Are nevoie de incaltaminte ca sa isi protejeze piciorul. Dorinta ar fi sa aiba pantofi de o anumita marca.
- Daca ati stabilit ca este o dorinta, atunci primul pas este sa o asculti. De cele mai multe ori, pentru ca nu ti se pare o idee buna, ajungi sa ii ucizi dorintele: „Nu te poti face astronaut, ai ochelari” sau „Iar o papusa, mai ai 20 acasa”. Dar acum stii deja ca nu esti responsabil de realizarea dorintelor copiilor tai. Dar este important sa le poti asculta: „Vrei sa te faci astronaut? Si cum iti imaginezi ca ar fi?” / „Da, iti doresti papusa. Si cum iti imaginezi ca ar fi daca ai avea-o?”
Si vei putea vedea ce isi imagineaza, ce lume a creat in mintea lui. A visa este o nevoie. Astfel, il ajuti sa o implineasca.
Daca vrea sa isi realizeze dorinta, intrebarea potrivita este: „Ce esti pregatit sa faci ca sa iti indeplinesti dorinta?” Rolul tau de parinte este sa il sustii in a descoperi pasii, caile de a o realiza. Poate sa aiba o mica alocatie lunara pe care sa o stranga. Sau sa faca sarcini in plus in casa pentru a primi banuti. Poate sa faca schimburi de jucarii.
Cu totul altfel va pretui ceva obtinut de el insusi si va invata cum sa isi implineasca visele.
Autor articol: Cati Calin, trainer si consultant in comunicare relationala la Centrul AmaneSer / facebook / amaneser@amaneser.ro / 021/327.54.45 / 0723.396.368