Tine-i de cald fara sa-l infofolesti

Iarna, este normal sa vrei sa iti imbraci copilul cat mai gros. Insa, exista cazuri cand il infofolesti prea mult. Ce se intampla atunci si ce solutii exista?

In fiecare zi, urmaresc stirile meteo sa vad cand se mai incalzeste macar putin. Si, intr-o zi, mi-am dat seama de ceva: iarna abia incepe. Va mai dura ceva pana vremea se va schimba, asa ca trebuie sa ma obisnuiesc. Bun. Dar cum ma imbrac?

Un lucru pe care l-am aflat a fost ca „nu exista vreme rea, ci moduri gresite de a te imbraca”.

Atat in cazul tau, cat si pentru copilul tau, gandeste-te la urmatoarea intrebare: care este motivul pentru care iarna apelezi la pulovere si haine groase? Primul raspuns care ne vine adesea in minte este: pentru a ne fi cald. Dar mai este un aspect.

De fapt, vrei sa iti fie cald, dar sa fii si uscat in acelasi timp. Daca iti este prea cald, daca te infofolesti cu prea multe haine, vei transpira. Iar din cauza frigului de afara, faptul ca ti s-au umezit hainele nu numai ca este inconfortabil, dar este si periculos – caldura din corp se pierde mai repede si te poti imbolnavi mai usor.

Acelasi lucru este valabil si pentru copii. Desi il infofolesti pentru a-l proteja de raceli, risti sa se intample exact opusul.

Ce este de facut?

  • Urmareste starea vremii – Cand temperatura este in jur de 0°, ai mare grija. Chiar atunci aerul devine mult mai umed.
  • Gandeste-te la activitatile pe care le vei face – Ai mult de mers pe jos? Te vei agita foarte mult? Vei tot iesi si intra in cladiri sau transporturi in comun, pe parcursul zilei? Raspunzand la aceste intrebari, vei sti exact ce haine sa iei pe tine, fara sa te infofolesti. Acelasi lucru il faci si pentru copilul tau.
  • Foloseste-te de straturi – Pentru a te proteja cat mai bine, este bine sa ai trei straturi de haine: cel care atinge pielea (subtire, care acopera tot corpul si care indeparteaza umezeala), cel de mijloc (stratul izolator – cel mai bine ar fi din lana) si stratul exterior (impermeabil si care protejeaza de vant)

Straturile pot functiona si in cazul mainilor si picioarelor. Cand este foarte frig afara, este de preferat sa porti doua perechi de sosete, atata timp cat nu restrictioneaza circulatia sangelui (care iti va face picioarele reci). Tot asa si cu mainile: poti purta doua perechi de manusi (una foarte subtire si cea impermeabila, din exterior). Ai grija sa ai si incheieturile si gleznele acoperite, pentru a nu lasa zapada sa intre.

  • Nu uita de fular, caciula si (la nevoie) ochelari de soare – Capul si gatul sunt locuri de unde pierdem foarte repede caldura. Explica-i si copilului tau acest lucru, pentru a te asigura ca isi va purta caciula si fularul pe parcursul zilei. Ochelarii de soare sunt utili atunci cand este multa zapada in jur si soarele este prea puternic, reflectandu-se in omat.

Din nou, nu trebuie sa te infofolesti sau sa iti infofolesti copilul pentru a va fi cald iarna. Incearca doar sa va ajustati imbracamintea la activitatile pe care le veti face fiecare si sa nu stati in vant sau pe zapada.

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s