Odata ce copilul tau a ajuns la varsta adolescentei, cum mai patrunzi in lumea lui, cum mai comunici si cum mai relationezi cu el? La Meditatii pentru parinti, iti oferim o serie de idei pentru a petrece timp de calitate cu adolescentul de 15-18 ani.
Daca ai un copil care deja a intrat la liceu, cu siguranta ai vazut schimbari in comportamentul sau. Totodata, daca micutul tau inca nu a ajuns la varsta adolescentei, este bine sa stii la ce sa te astepti. Pentru adolescenti, grupul de prieteni si statutul social capata o importanta imensa. Tendintele de moment, muzica, activitatile sociale – toate sunt elemente care ii dicteaza viata. S-ar putea sa te intrebi unde mai ai loc si tu, parintele lui?
„Sa nu ne speriem prea tare” este indemnul psihoterapeutei Diana Frazzei. Chiar daca a ajuns la varsta adolescentei, nu inseamna ca puiul tau nu mai are nevoie de tine. Pur si simplu, vorbim de un alt mod de a petrece timp de calitate in familie.
Afla metodele propuse de Diana Frazzei, din podcastul de mai jos.
Obstacolele intalnite la varsta adolescentei
Perioada liceului vine cu obstacole atat pentru adolescent, cat si pentru parintii sai. De o parte, copilul tau incearca sa se defineasca si sa isi gaseasca locul in societate, doua lucruri care pot fi infricosatoare pentru el. De cealalta parte, tu, ca parinte, probabil te simti abandonat de copilul pe care l-ai crescut atata timp.
Este o etapa in care amandoi, atat tu, cat si copilul tau, trebuie sa gasiti o cale de mijloc. Incercati sa gasiti un teren comun, sa va impartasiti pasiunile si, de ambele parti, sa fiti mai relaxati unul cu celalalt.
Iar cel mai bun mod prin care poti ajunge sa petreci timp de calitate cu adolescentul este sa faci tu primul pas. Scoate-l la un concert, mergeti la un curs de aerobic impreuna, jucati baschet, planificati o vacanta impreuna. Intreaba-l de prietenii sai si de pasiunile sale si vei vedea cum si el isi lasa garda jos.
Stim ca varsta adolescentei poate fi o perioada greu de navigat, dar ai toate instrumentele necesare pentru a mentine o relatie armonioasa in familie.