Asociatia Prematurilor a donat la Dr. I. Cantacuzino din Bucuresti, maternitate cu sectie de neonatologie de grad III, 4 fotolii ergonomice, necesare pentru a demara terapia Kangaroo Care.
Astfel, ONG-ul a anuntat premiera privind implementarea acestei tehnici pentru bebelusii de la terapie intensiva si post-terapie in cadrul unui eveniment organizat pentru a marca Ziua Mondiala a Prematuritatii, celebrata la nivel mondial pe data de 17 noiembrie.
Asociatia Prematurilor va demara un amplu proiect de notoritate privind avantajele utilizarii tehnicii “Kangaroo Care” in maternitatile din Romania, avand in vedere ca sunt foarte cunoscute beneficiile acesteia la nivel stiintific, emotional dar si economic.
Imbratisarea Vindeca
Campania se numeste #ImbratisareaVindeca si are menirea de a atrage cat mai multi reprezentanti ai unitatilor medicale din Romania, care sa solicite Asociatiei Prematurilor sprijinul in acest demers, dar si comunitatile de parinti, bloggeri si reprezentanti mass media.
„Ne bucuram tare mult ca sectia de neonatologie care trateaza anual peste 800 copii veniti mai devreme pe lume a ales sa implementeze in unitatea lor Kangoroo Care. Dorinta noastra s-a intalnit cu inititativa lor si asa s-a intamplat „magia”.
Cu un gram de initiativa si un munte bunavointa, lucrurile se intampla si speram sa ajungem cu acest proiect in cat mai multe unitati spitalicesti si terapia sa fie „ȋmbratişata” cu succes de cadrele medicale din intrega tara.” Diana Gamulescu – Presedinte Asociatia Prematurilor
Terapia Kangaroo Care scade perioada de spitalizare cu pana la 50%, imbunatateste cresterea ponderala, stabilizeaza ritmul cardiac, tensiunea arteriala si respiratia, imbunatateste nutritia, bebelusului, scade rata mortalitatii si este recunoscuta si pentru beneficii la nivel psihologic. Studiile spun ca bebelusii care au beneficiat de terapia Kangaroo Care si prezenta parintilor in ingrijirea prematurului pe perioada spitalizarii, au scoruri cognitive si lingvistice mai mari la varsta de 5 ani. (Studiu publicat in J. Pediatrics 2016)
„Conectarea parintilor cu copilul imediat dupa nastere este vitala pentru stabilirea unui contact emotional si fizic, are efecte pozitive pe termen lung, contribuie la scaderea anxietatii parintilor, previne depresia post-partum, ii ofera o stare de siguranta bebeluşului”, Nina Sofian, Psiholog si Parenting Coach.
Stiati ca…
- In Romania, 10% dintre nasterile anuale au loc inainte de termen, adica la fiecare 30 de minute, un copil vine mai repede pe lume.La nivel mondial, 1 din 10 copii se naste prematur! La nivel mondial, 1 din 10 copii se naste prematur!
- 14.9 milioane de bebelusi vin mai devreme pe lume, la nivel mondial, iar prematuritatea este o cauza majora a mortalitatii infantile in intreaga lume, conform EFCNI.
- Contactul cu pielea parintelui este unul dintre cele mai importante lucruri in recuperarea bebelusului nascut prematur. Prima data cand a fost folosit ca terapie a fost acum aproape 40 de ani (1979) in Bogota, Columbia, in sectiile neonatale care au avut un deficit de incubatoare.