Televiziunea in functie de varsta

Adesea, cand ne uitam cu toata familia la un film, tindem sa ignoram bulina care inseamna „Interzis copiilor sub 12 ani”. De ce este bine sa tinem cont de ea? Ce varste sunt adecvate pentru ce programe?

 

In cadrul dezbaterii CNA de pe 8 martie („Nu va uitati copiii la TV – Vezi ce vede copilul tau”), Virgiliu Gheorghe, specialist in bioetica, a vorbit despre cum este glorificata sinuciderea in mass-media si efectele negative pe care le are asupra copiilor. Daca sinuciderea este justificata sau explicata rational, acest act devine un model pentru tineri.

In schimb, daca jurnalele de stiri ar prezenta tristetea provocata de sinucidere, durerea, consumul psihic etc., aceasta fapta ar fi condamnata, iar rata sinuciderii ar scadea.

Tot la acest capitol, este important sa realizezi ca jurnalele de stiri nu sunt interzise celor mici. Iar informatiile reale, cu un caracter violent, produc o crestere a anxietatii copiilor.

Acelasi lucru este valabil si pentru imaginile violente sau cu tenta sexuala. Daca fetitele primesc ca modele „vedete” imbracate sumar si cu un limbaj vulgar, vor adopta aceasta tinuta. Daca baieteii vad ca cineva se amuza pe seama unei persoane care s-a lovit, vor face acelasi lucru.

Asadar, nu numai actiunile ii influenteaza pe cei mici, ci si comportamentele si limbajele folosite. Potrivit spuselor Nadiei Tataru (Director General Itsy Bitsy), programele de divertisment incita la consumul comercial ca nevoie de baza, pun accent pe reusita in viata prin vedetism, sexualitate si moda.

Cristina Trepcea, membra CNA, a sustinut ca sunt si anumite beneficii ale televiziunii, de care copiii pot profita. De exemplu, invatarea unei limbi straine.

Totusi, programele si animatiile pentru copii tind sa fie dublate – un lucru nefavorabil, din acest punct de vedere. Subtitrarea este mai potrivita, pentru ca il provoaca pe cel mic sa citeasca si sa asocieze cuvintele din romana cu cele din limba originala a programului.

Sfaturi pe varste

Pe langa ce am vorbit deja, mai sunt cateva sfaturi de luat in considerare, recomandate de Asociatia Americana de Pediatrie. Aplica-le in functie de varsta copilului tau si pentru beneficiul intregii familii.

In primul rand, comunica! Vorbeste cu micutul tau despre ce ii place la televizor si ce nu. Insista sa iti povesteasca despre ce anume l-a socat.

•    In ceea ce priveste bebelusii de pana la 2 ani, elimina televizorul si stimuleaza-l prin activitati practice. Continutul emisiunilor TV nu are impact asupra sa, in schimb, zgomotele si luminile il afecteaza profund. La aceasta varsta, elimina complet televiziunea din viata bebelusului. Programele TV, educative sau nu, tot au un efect nociv la nivelul sanatatii si dezvoltare. Mai bine, interactioneaza cu micutul tau: joaca-te cu el, citeste-i povesti, scoate-l in parc etc.

•    Copiii de pana la 3 ani incep sa invete prin imitare, asa ca ai grija la ce imagini il expui. Isi dezvolta memoria, astfel incat vor cere sa vada mereu acelasi film sau aceeasi emisiune, pentru a-si recunoaste personajul preferat. La aceasta varsta, atentia lor este foarte scazuta, asa ca, daca il lasi la televizor, este preferabil sa ii gasesti emisiuni cu segmente scurte.

•    De la 3 ani la 5 ani, este perioaa in care copiii constientizeaza notiuni de cantitate, timp si spatiu, limbaj si identitate sexuala. Este si un moment din viata micutilor, in care realitatea se imbina cu imaginatia. De aceea, trebuie sa incepi sa ii explici copilului tau diferenta dintre fictiune si real. In plus, cauta-i programe ce promoveaza valori constructive.

•    Apoi, pana la 12 ani, copilul incepe sa inteleaga anumite principii si notiuni, precum moartea unui personaj, cauzalitatea etc. De pe la 6-7 ani, poti avea incredere sa iti lasi copilul sa se uite singur la TV, dar este nevoie sa ii impui o limita de timp si anumite reguli, cu privire la emisiunile urmarite. De acum, poti discuta cu cel mic si, impreuna, puteti stabili de comun acord un program pentru vizionarea programelor.  

In prezent, pentru protejarea copilului tau, exista telecomenzi speciale, prin care cei mici simt libertatea de a fi in controlul televizorului, alegand intre un numar de programe selectate special de parintii lor. De asemenea, nu uita de programele si aplicatiile de Control Parental, prin care iti poti feri micutul de imagini neprielnice.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s