Iti faci griji de pericolele de pe gadgeturile micutului tau? Iata 5 recomandari usor de pus in practica, pentru a introduce tehnologia in siguranta in viata copilului tau.
Cat timp este recomandat sa le permitem copiilor sa foloseasca telefonul sau tableta? Cum ne putem asigura ca acestia acceseaza doar continut adecvat varstei lor? Iata cateva dintre grijile pe care le au parintii in momentul in care copiii incep sa aiba acces la aceste dispozitive.
In cadrul workshopului de lansare a functiei Kids Mode (platforma ce le permite copiilor sa invete si sa se distreze cu diferite aplicatii adecvate varstei, in siguranta pentru dispozitivele Samsung Galaxy S5 si Galaxy Tab S), psihologul Irina Petrea le-a vorbit parintilor despre integrarea tehnologiei in viata copiilor, intr-un mod armonios.
Iata, asadar, cele mai importante 5 recomandari pentru parinti:
- Sa introduca telefonul, tableta, computerul in viata copilului numai dupa varsta de 3 ani – pentru ca sub aceasta varsta, copilul are nevoie sa invete din contactul direct cu oamenii din jurul lui si chiar daca il pasioneaza aceste dispozitive si invata repede cum sa le manevreze, nu inseamna ca este si pregatit pentru aceasta interactiune.
- Sa acorde copilului acces la telefon, tableta, computer in functie de varsta acestuia – pentru copiii prescolari (de peste 3 ani) se recomanda maxim o ora pe zi (in sesiuni de maxim jumatate de ora).
- Sa incurajeze numai folosirea aplicatiilor si jocurilor educative care contribuie la dezvoltarea copiilor – copilul beneficiaza cu mult mai mult de pe urma aplicatiilor si jocurilor educative, decat folosind aplicatii destinate adultilor.
- Sa isi supravegheze copiii atunci cand se joaca pe smartphone, tableta sau computer – cu cat sunt mai mici (si, in general, peste 3 ani), copiii au mai multa nevoie de supraveghere din partea parintilor atunci cand utilizeaza tableta, telefonul, computerul sau cand petrec timp urmarind programele tv. Parintii au nevoie sa instaleze programe de control parental pe toate mediile electronice la care are acces copilul lor, asa cum le ofera Kids Mode utilizatorilor de Samsung Galaxy S5 si Galaxy Tab S.
- Sa aiba reguli clare atunci cand negociaza folosirea dispozitivelor – in cazul in care copilul insista sa primeasca telefonul o perioada de timp mai lunga decat a decis parintele sau sa aiba acces si la alte aplicatii in afara de Kids Mode, parintele trebuie sa-i aminteasca copilului regula si, daca acesta insista in continuare, sa ii reduca timpul cu exact acelasi timp ca cel in care copilul isi manifesta insistenta.
„Lumea in care traiesc copiii nostri se schimba din ce in ce mai repede, iar noile tehnologii si mijloace de informare si comunicare se dezvolta intr-un ritm care nu inceteaza sa ne surprinda. Odata cu dezvoltarea acestora, apar noi oportunitati de invatare, cunoastere si dezvoltare pentru copiii nostri. Insa, odata cu toate aceste beneficii apar noi provocari si riscuri pentru care nu am fost pregatiti si carora cu totii suntem chemati sa le facem fata cu responsabilitate”, a spus Irina Petrea, referitor la impactul tehnologiei in viata copiilor.
Cum te intelegi cu micutul tau, cand vine vorba de tehnologia ce il inconjoara?
Afla mai multe despre Kids Mode de la Samsung aici.
sursa foto: freedigitalphotos.net