Comunicarea dintre tata si fiica, atitudinea acestuia fata de copil, cuvintele pe care i le adreseaza sunt piese importante in construirea personalitatii unei fete, uneori decisive in ceea ce priveste viata sociala, intima si afectiva a viitoarei tinere.
Dupa varsta de 3 ani, fetita isi va indrepta atentia inspre parintele de sex opus- tata, incercand sa-si construiasca un model masculin. Daca va fi respinsa, ignorata, jignita, chiar fara voie, fiica isi va forma o imagine gresita despre acest model, iar relatia ei de mai tarziu cu baietii/ barbatii din viata ei va fi marcata de micile sau marile momente de dezamagire din copilarie.
Daca ar fi sa ne gandim la o ,,clasificare” a tatilor, in functie de relatia pe care o au cu fiicele lor, iata cum ar putea fi:
Tatal meu este cel mai bun
Fetita incearca permanent sa obtina de la tata admiratie, lauda si multa atentie. Chiar daca nu ne dam seama, cuvintele tatalui fata de fiica lui sunt mult mai repede retinute decat discutiile numeroase cu mama sau cu bunica, matusa, etc. Chiar daca mama ii citeste in fiecare seara cate o poveste, ii cumpara rochite, papusi ori carti – destul de des, atunci cand tata ii ofera micutei o bluza, o gentuta ori un alt obiect, fetita il pretuieste, are grija de acesta, se lauda celor din jur si este foarte fericita. Poarta cu placere bluza, chiar daca nu este culoarea ei preferata, doar pentru ca ,,este de la tati!” Acest lucru nu inseamna ca mama este data la o parte, ori tatal este iubit intr-o mai mare masura fata de mama, doar ca fata se bucura de tot ce vine din partea tatalui, deoarece nu se intampla foarte des sau datorita adoratiei micutei, considerata ,,fata lui tata.”
Tatal meu este cel mai grijuliu
Exista insa si tatii hiperprotectori, care isi doresc sa aiba control maxim in ceea ce o priveste pe fiica lui, ii limiteaza initiativa si autonomia, dar se ajunge la situatia in care copilul va dezvolta un comportament anxios, va fi inhibat si lipsit de incredere in fortele proprii. Sufocata de aceasta protectie excesiva, adolescenta de mai tarziu nu va sti cum sa relationeze cu persoanele de sex opus.
Tatal meu imi face toate poftele
In cazul in care tatal este indulgent, deseori isi lauda fiica, uneori excesiv, ii indeplineste dorintele, se vor instala treptat crizele de furie sau de manie atunci cand i se refuza ceva copilului. Fata va incerca sa aiba ultimul cuvant si de multe ori chiar va reusi. In momentul in care va avea alaturi un partener de viata/ un iubit sau sot, va proceda in acelasi mod ca si in relatia cu tatal sau- nu va renunta la dorintele sale, avand mereu tendinta de domina in relatia cu sotul.
Tatal meu este sever/ agresiv
In acest caz, tata ia toate deciziile in ceea ce priveste educatia copilului, impune restrictii si reguli, fara a lasa posibilitatea de a le comenta. Lipsa de dialog dintre tata si fiica, dorinta acesteia de a indeplini mereu ordinele tatalui nu ajuta cu nimic in formarea si dezvoltarea armonioasa a copilului. Mai tarziu, fiica va adopta aceiasi atitudine fata de iubitul ei, nu ii va iesi din cuvant, i se va supune, iar propriile sale dorinte, vise nu vor fi realizate.
Tatal meu este un strain
Exista situatii in care relatia dintre tata si fiica nu exista, acesta o ignora, indreptandu-si atentia catre fratele ei, sotie ori cariera. Aceasta ignoranta va provoca multa suferinta si trauma in sufletul fiicei, manifestata in neputinta ei de mai tarziu in ceea ce priveste intemeierea unei familii sau chiar simpla mentinere a unei relatii cu un partener.
Lista poate continua, deoarece fiecare relatie tata- fiica din cadrul fiecarei familii este unica. Insa, ceea ce trebuie subliniat este ca tatii pot hotara intr-o mare masura viitorul fetei lor, in functie de tipul de comunicare si relationare pe care il au cu fiica lor.
Tu cand ai vorbit ultima oara cu tatal tau?