“Sustinem parintii! Facilitam alaptarea! Acum si pentru viitor!” – Saptamana Mondiala a Alaptarii, 1-7 august 2019

Saptamana Mondiala a Alaptarii sarbatorita anual in perioada 1-7 august de toate tarile membre ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) se desfasoara in 2019 sub sloganul “Sustinem parintii! Facilitam alaptarea! Acum si pentru viitor!”.

In cadrul acestei campanii, Asociatia SAMAS organizeaza evenimente pe tema alaptarii pentru mame cu bebelusi si gravide in Bucuresti si in tara, conform programului disponibil aici: https://www.facebook.com/asociatiasamas/.

Din luna iunie 2019 si pana in prezent Asociatia SAMAS a asigurat peste 100 de consilieri in alaptare, gratuit pentru mamele beneficiare ale CUTIEI Bebelusului. Componenta esentiala in cadrul conceptului CUTIA Bebelusului, pe langa cursul de ingrijire bebe, consilierea in alaptare previne infectiile, umflaturile si ranile sanilor. in cadrul consilierii mama invata atasarea corecta a bebelusului la san, reguli de igiena in timpul alaptarii, diferite pozitii de alaptare, masajul sanului si extractia manuala a laptelui.

De asemenea, mama afla si constientizeaza beneficiile laptelui matern pentru dezvoltarea si cresterea sanatoasa a copilului ei. Programul CUTIA Bebelusului continua in acest moment in judetul Botosani.

Educatia perinatala este extrem de importanta pentru parinti, fiind dovedit stiintific ca toate deciziile pe care ei le iau in primele 1000 de zile de viata a bebelusului (de la momentul conceptiei pana la 2 ani), influenteaza starea de sanatate a acestuia pe tot parcursul vietii. Beneficiile laptelui matern nu pot fi egalate de hrana cu substituenti. Alaptarea exclusiva in primele 6 luni de viata ale copilului pune bazele imunitatii acestuia, pentru toata viata.

Totodata, alaptarea timp de cel putin 1 an scade riscul femeilor de a dezvolta cancer la san si alte afectiuni ginecologice, arata un studiu publicat in prestigioasa publicatie Journal of the National Cancer Institute.

De aceea, credem ca o comunicare prin intermediul mass-media a mesajului despre importanta alaptarii contribuie decisiv la starea de sanatate a societatii din Romania pe termen lung.

Mass-media are un rol extrem de important prin preluarea si discutarea acestui subiect, prin atragerea atentiei asupra beneficiilor laptelui matern pentru copil, pentru mama, pentru parinti.

in 2016, Asociatia SAMAS, impreuna cu mai multe organizatii non guvernamentale si societati medicale, cu sprijinul Consiliului National al Audiovizualului, a initiat difuzarea pe toate posturile TV si radio a mesajului de interes general ”Hranirea exclusiv la san a copilului in primele sase luni este esentiala pentru o viata sanatoasa”.

Subliniem importanta expunerii constante si cotidiene a mesajelor pro-alaptare astfel incat un numar cat mai mare de oameni sa afle si sa inteleaga importanta alaptarii. Numai asa vom reusi sa re-normalizam alaptarea in societatea romaneasca.

Pe langa misiunea sa centrala de a sprijini practic mamele ca sa alapteze cu succes, mentinerea subiectului „alaptare” in discursul cotidian este una dintre misiunile principale de comunicare ale Asociatiei SAMAS.
Asociatia SAMAS, dedicata sanatatii mamelor si sugarilor, sustine parintii din Romania cu informatie corecta si servicii de suport accesibile pentru promovarea alaptarii inca din 2013:

  • am specializat peste 850 de cadre medicale din peste 20 de judete pentru ca mamele sa fie ajutate sa alapteze inca din primele momente de la nastere;
  • am creat 6 centre regionale unde desfasuram regulat cursuri pentru mii de viitori parinti in fiecare an, cunoscand faptul ca decizia de a alapta sau nu este luata de cele mai multe mame inainte de nasterea copilului;
  • am realizat o campanie de promovare a alaptarii in randul barbatilor pentru ca sprijinul lor este esential in succesul alaptarii;
  • am realizat cel mai recent studiu national despre rata alaptarii din Romania si cele mai frecvente obstacole care impiedica mamele sa alapteze (2016).

Sanatate si in realitate!

In Romania, dreptul la sanatate al fiecarui copil este doar o declaratie, nu o realitate!

Rata mortalitatii infantile este 7,3‰ (un bebelus mai mic de un an moare la fiecare 6 ore!), 41,7% dintre copii se nasc si traiesc in saracie, 1 din 10 mame este minora. Conform raportului UNICEF din 2016, 80% dintre decesele nou-nascutilor ar putea fi prevenite prin educatie. Mii de nou-nascuti din Romania pleaca de la maternitate pentru a ajunge in paturi insalubre, pe care de multe ori le impart cu parintii si chiar cu fratii mai mari.

Despre Asociatia SAMAS

Asociatia SAMAS este organizatia nonprofit care a dezvoltat prima retea nationala de educatori perinatali (din randul asistentilor medicali si moaselor), specializati in educatia prenatala si postnatala, in nutritia mamei si copilului. Obiectivele asociatiei pe termen lung sunt: cresterea ratei de alaptare exclusiva, informarea corecta a mamelor despre procesul nasterii, imbunatatirea starii de sanatate a mamei, dar si a bebelusului, printr-o nutritie echilibrata din timpul sarcinii, cat si postnatal.

Asociatia SAMAS ofera cel mai extins program de sanatate si sprijin pentru mame si sugari in primele 1.000 de zile, inainte si dupa nastere, atunci cand pot fi puse bazele unei vieti sanatoase a viitorului adult. Activitatea educatorului SAMAS este inspirata din modelul occidental de educatie si sprijin al gravidelor si proaspetelor mame. in tari precum Franta, Germania, Austria sau Elvetia, peste 70% din mame apeleaza la servicii similare.
in paralel, Asociatia SAMAS si-a propus extinderea Retelei de Educatori Perinatali SAMAS, oferind burse de formare cadrelor medicale (asistenti medicali si moase), care, in urma cursurilor intensive si a perioadei de practica, devin Educatori Perinatali Certificati SAMAS, cu acreditarea Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania (OAMGMAMR).

Rezultatele Asociatiei SAMAS in perioada 2013 – 2018:

  • 6 Centre Regionale SAMAS: in Bucuresti, Pitesti, Iasi, Bistrita, Timisoara, Cluj
  • 7 scoala Mamei SAMAS, parteneriate cu maternitati publice in: Bacau, Medgidia, Drobeta Turnu Severin, Rosiorii de Vede, Iasi, Pitesti, simleul Silvaniei, Botosani
  • 850 Educatori Perinatali au facut cursurile SAMAS
  • Peste 20 de judete din tara sunt cuprinse in Reteaua SAMAS
  • 18704 mame au participat la cursurile SAMAS in peste 20 de orase
  • Asociatia SAMAS a oferit educatie si sprijin perinatal unui numar de 5636 de gravide si mame din medii defavorizate in 8 orase la nivel national.

Asociatia a fost infiintata datorita extinderii si dezvoltarii Programului SAMAS, initiat de Fundatia Crucea Alba, Fundatia Nutricia si Crucea Rosie – Filiala Sector 6, sustinut de Danone Ecosystem.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s