Cum ar fi daca, printre atelierele la care ii ducem pe copiii nostri, ar fi unele de mestesuguri, chiar in satele unde s-au nascut si unde se practica aceste mestesuguri de sute de ani?
Si cum ar fi daca o parte dintre copii, poate chiar al tau, s-ar dovedi a fi extrem de priceput la tesut panza sau borangic sau la cusut de mana in stiluri demult uitate? Cum ar fi daca o parte dintre copii ar deveni ucenici si, dupa aceea, mesteri populari; si ar ajunge cunoscuti in lume pentru dibacia lor?
Printre Ideile din Tara lui Andrei se regaseste si seria de ateliere „De desubt”, un proiect in care copiii si tineri, alaturi de parintii lor invata sa teasa la razboi panza si borangic.
Atelierele „De desubt” se desfasoara in satul de munte Manzalesti, din Buzau. Tehnicile din Manzalesti sunt foarte vechi, unele dintre ele sunt unice in tara; de exemplu, modelul mocanesc – foarte apreciat in expozitii, dar, in acelasi timp, foarte greu de realizat.
Borangicul este matasea neprelucrata, trasa cu o tehnica speciala din gogosile viermilor de matase si apoi trecuta prin spatele razboiului si mana fina a tesatoarei. Pentru panza, se lucreaza cu fire de bumbac natural.
Proiectul „De desubt” are ca principal obiect de activitate facerea de haine (body-uri, rochite, haine mai groase si accesorii) din panza tesuta, borangic si lana, accesorizate prin coasere. Scopul este ca o parte din copii si mame sa beneficieze de pe urma proiectului si sa isi creasca, astfel, venitul familiei.
Pentru ca acest proiect sa se intample, este nevoie de finantare. De aceea, organizatorii au cu proiectul „De desubt” in concursul Idei din Țara lui Andrei. Acum inca este perioada de votare, iar apoi urmeaza cea de jurizare. Fiecare vot este extrem de important. Mai multe voturi inseamna mai multe sanse.
Asadar, pentru sustinerea valorilor traditionale, fa-ti un cont in Tara lui Andrei si voteaza proiectul „De desubt” si, eventual, da-l mai departe.
Atunci cand copii din medii diferite se intalnesc cu un scop comun, intr-un spatiu unde sunt toti egali, atunci barierele cad si invata unii de la altii. Prin acest proiect si aceste ateliere se incearca obtinerea unei mentalitati sanatoase.
Afla cum te poti folosi de resursele mostenite pentru a te dezvolta personal si a dezvolta comunitatea din care faci parte.
sursa foto: freedigitalphotos.net