La final de an scolar, incepem sa ne gandim la un aspect destul de controversat: temele de vacanta. Sunt ele necesare? Ce fel de teme ar putea sa ii ajute pe copii pe timp de vara?
Cu siguranta si tu iti amintesti cat de nerabdator asteptai, copil fiind, sa vina vacanta de vara. Timp de trei luni de zile, nu mai aveai grija testelor, nu te mai scotea nimeni la tabla si nu mai aveai grija temelor de pe o zi pe alta.
Cat de importante sunt temele de vacanta?
Chiar daca vacanta este o perioada de relaxare si de joaca pentru copii, in acest interval sunt si multe clipe „moarte”, in care micutii parca nu mai stiu ce sa faca. Acesta este unul din motivele pentru care temele de vacanta sunt importante.
Alt argument pentru temele de vacanta este faptul ca trei luni de pauza de la studiu este o perioada foarte lunga pentru copii, timp in care informatiile acumulate pe parcursul unui an scolar pot fi uitate. Acest lucru inseamna ca si acomodarea la noul an scolar va fi mai dificila.
Pe de alta parte, asta nu inseamna ca cei mici ar trebui sa aiba o vara incarcata cu sute de exercitii matematice si o lista nesfarsita de lecturi obligatorii. Temele de vacanta ar trebui sa fie in ton cu sezonul calduros, adica amuzante si cu tematica verii.
De ce au scolarii teme de vacanta?
- sa-i ajute sa-si consolideze notiunile invatate la clasa;
- sa aprofundeze cunostintele predate;
- sa-si puna in valoare creativitatea si imaginatia;
- sa-si exerseze aptitudinile artistico-plastice;
- sa-si asume responsabilitati;
- sa-si imbunatateasca performantele scolare;
- sa-si mareasca in timp capacitatea de concentrare a atentiei.
Sfaturi pentru temele de vacanta
In primul rand, nu este obligatoriu ca invatatorul / profesorul sa le dea elevilor teme pentru perioada verii. Este posibil ca micutul tau sa nu aiba nimic de facut pentru scoala.
In acest caz, este bine sa te ocupi tu de acest aspect. Iata cateva idei:
- Propune-i o serie de carti adecvate varstei sale, cu o tematica de vacanta. De exemplu, „Amintiri din copilarie”, de Ion Creanga, se potriveste foarte bine cu atmosfera de vara. Cititi impreuna la inceput, apoi discutati pe baza povestii. Cand eu eram mica, imi placeau foarte mult cartile scrise de Karl May, precum „Winnetou”, si cele de Mark Twain, cum ar fi „Tom Sawyer” – erau aventuri care imi exprimau libertate, povesti pe care le citeam cocotata prin copaci.
- Jucati-va impreuna cu diverse concepte matematice. Nu este obligatoriu ca micutul tau sa stea intre patru pereti, aplecat peste o foaie cu exercitii. Mai bine, adapteaza notiunile din matematica la alte activitati. De exemplu, cand mergeti la cumparaturi, faceti impreuna lista si adunati fiecare produs – Cat rest ar trebui sa primesti?
- Daca pleaca in tabara sau la tara, roaga-l sa iti scrie o scrisoare. Chiar daca pare un obicei demodat (mai ales acum ca avem cu totii telefoane mobile), in acest mod, isi va exersa scrisul si abilitatile de a compune si de a descrie. Iar faptul ca face acest lucru pentru tine il va impulsiona.
- De cate ori aveti ocazia, iesiti impreuna la spectacole. Chiar daca au intrat in stagiunea de vara, teatrele pentru copii in continuare desfasoara spectacole. Este o ocazie foarte buna de a-i prezenta copilului tau povesti sub alta forma.
- Nu in ultimul rand, chiar daca esti ocupat(a), incearca sa ii faci copilului tau un program saptamanal, in care sa aiba parte de cat mai multe activitati amuzante. Chiar daca ramane in oras o perioada de vreme si singura distractie este sa iasa in parc, propune-i sa exploreze in fiecare zi. Seara, cand vii de la serviciu, stati de vorba si roaga-l sa iti povesteasca prin ce aventuri a trecut peste zi.
Joaca este cea mai buna forma de invatare si poti transforma cam orice materie intr-o joaca.
Daca are teme de facut pentru scoala, realizati impreuna un program, astfel incat sa nu se simta sufocat de volumul de munca. Ideal ar fi ca micutul tau sa lucreze 30 de minute pana la o ora in fiecare zi, dar sa aiba si timp de relaxare, pentru activitatile pe care vrea sa le intreprinda.
Copilul tau are teme de vacanta? Te-ai gandit la un plan pentru ele? Spune-ne in rubrica de comentarii.
Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy