Sub lupă: dezvoltarea creierului la bebeluși, încă din perioada intrauterină

V-ați întrebat vreodată cât de complex este creierul uman și cât de mult pot influența experiențele mamei dezvoltarea și structura neuronală a fătului? Știați că cele 86 de miliarde de neuroni pe care creierul nostru îi găzduiește realizează peste 60 de trilioane de conexiuni, care ne fac, într-un fel sau altul, să ne scriem propria poveste? Unică, asemenea unei matrice a ființei noastre.
Dar că o informație traumatică se poate transmite, independent de voința noastră, pâna la a șaptea generație?

Creierul, cel mai complex și mai misterios sistem

Încercăm adesea, cu puterea minții, să răscolim universul și să căutăm răspunsuri. Un lucru însă, este cert: organismul uman este asemenea unei mașinării perfect construite, care deține toate pârghiile necesare pentru a se putea dezvolta și a funcționa corect. Iar creierul este „minunea” fascinantă care dictează totul.

Încă din perioada intrauterină, copiii dezvoltă conexiuni cerebrale, creierul lor se sincronizează cu creierul mamei și experimentează interacțiunea cu mediul înconjurător prin emoțiile ei. După naștere conexiunile continuă să se dezvolte prin experiențele de zi cu zi, prin interacțiuni pozitive cu părinții și toți cei ce le sunt aproape, prin folosirea simțurilor, prin intermediul cărora descoperă lumea. Experiențele zilnice ale unui copil mic determină ce conexiuni cerebrale se dezvoltă și ele vor dura toată viața. Grija, atenția oferită, stimularea și interacțiunea pe care le primesc în primii ani fac însă, diferența.

Tocmai de aceea, este important să cunoaștem etapele dezvoltării creierului. Cel mai complex și mai misterios sistem din universul locuit de oameni, care, odată cercetat, observat și analizat, poate să ne furnizeze informații esențiale, benefice pentru a spori calitatea vieții.

„Față de creier trebuie să manifestăm blândețe!”

Cum reușește creierul acest lucru, aflăm de la Dr. Drd. Psih. Costin Dămășaru, fondator al Centrului Veruvis & Veruvis Kids, invitatul Gabrielei Maalouf, psiholog, în cadrul emisiunii NeuroXplorers, găzduită de Itsy Bitsy.

„Noi, acum, redescoperim creierul uman”, ne spune dr. Costin Dămășaru. „Ne dorim să creștem calitatea vieții, să ieșim din diverse disfuncții, încercăm să scriem un manual de instrucțiuni pe limbajul creierului. Michelangelo, artistul renascentist, în capodoperea sa, „Atingerea lui Dumnezeu”, a inserat un mare adevăr, lăsat nedescoperit sute de ani. Concluzia cercetătorilor a fost aceea că artistul a ascuns imaginea unui creier uman în chipul lui Dumnezeu, sugerând că Dumnezeu îl înzestra pe Adam nu doar cu viață, ci și cu inteligența supremă, de care dau dovadă oamenii. Așadar, creierul este super puterea noastră, a ta, a mea, a fiecăruia dintre noi”.

Doctorul Dămășaru ne spune, de altfel, că-i musai să manifestăm blândețe față de creier. Să-l considerăm asemenea unui copil, care trebuie ghidat, susținut, îngrijit. Căci oricât de mult confort am oferi copiilor noștri, hrană, adăpost, nevoi primare satisfăcute, lipsa conexiunii umane, care se reflectă la nivel de creier, poate fi devastatoare.

Trei etape ale dezvoltării creierului

Studiile au arătat că există 3 etape de dezvoltare a creierului. Prima, epigenetică, studiază impactul contextului asupra activării unor gene. Altfel spus, orice experiență traumatizantă, război, foamete, frică puternică ori momente greu de dus își lasă amprenta asupra creierului nostru, îi reconfigurează conexiunile neuronale, aceste emoții puternice reușind să se infiltreze în structura creierului, ba mai mult, să fie impregnate în organismul urmașilor noștri.

Cea de-a doua se manifestă încă din viața intrauterină, între luna a 7-a și a 9-a a fătului. Emoțiile negative ale mamei, dinamica în familie, stresul, grijile ce par a nu-și găsi rezolvare, toate se amplifică și se transmit la făt. Aceste gene se activează și au puterea să schimbe configurația neuronală, modul în care neuronii copilului încep să se interconecteze. În perioada intrauterină, copilul este bombardat de informații, unele dintre ele negative. Creierul, uluitor de complex, găsește soluții pentru singurul lucru care îl interesează, care, în acel moment, este primordial pentru el: să supraviețuiască.

Perioada extrauterină este cea de-a treia etapă. De la naștere până la vârsta de 5 ani, creierul unui copil se dezvoltă mai mult decât în orice alt moment al vieții. Și dezvoltarea timpurie a creierului are un impact de durată asupra capacității copilului de a învăța și de a reuși la școală și în viață. Calitatea experiențelor unui copil în primii câțiva ani de viață – pozitive sau negative – ajută la modelarea modului în care creierul său se dezvoltă.

„Conducta de informații dintre creierul mamei și creierul copilului este bidirecțională!”

În primii ani de viață, ne explică dr Costin Dămășaru, copilul este legat doar de mamă. Cum ar putea altfel, când 9 luni de zile, între mamă și făt a existat așa numita sincronizare neuronală? „În perioada de sarcină, mama se conectează neuronal la o entitate pe care nu o vede. Ea doar își imaginează, îsi proiectează în propria-i minte imaginea fătului. Vede cu ochii minții, se conecteaza la copilul a cărui imagine și-a creionat-o. Dupa ce se naște bebelușul, creierul rămâne cu această idee de conectare, însă, imaginea fătului vizualizat odinioară dispare. Și atunci mama se conectează cu ea însăși. De aceea, în viziunea mea, apare depresia postpartum. Se traduce, de altfel, printr-o încercare a creierului de a se reconcilia cu el însuși, de a scoate informația negativă, traumatică din trecut, de a o asimila, pentru a evolua ulterior”.

Așadar, nu-i urmă de îndoială: rolul mamei este extrem de important, pentru că-i oferă copilului energia, informația necesară cu care să poată colecta, procesa și utiliza informația în context eficient. Ea este cea care trebuie să-i ofere copilului bunăstare emoțioanlă, conexiune puternică.

Află mai multe despre etapele dezvoltării creierului uman din primul episod NeuroXplorers:

Atenție, însă! Conducta de informații dintre creierul mamei și creierul copilului este bidirecțională, dupa cum spune doctorul Costin Dămășaru. „O să fiu bine, când o să fie George bine”, a auzit medicul de la unul dintre cei peste 7100 de pacienți care i-au trecut pragul. „Nu este adevărat. Trebuie să fii tu bine, ca să fie George bine și invers. De aceea, la Veruvis Kids antrenăm și mamele, și copiii în același timp. Vrem să creăm această simbioză și conexiune care sunt salvatoare”, explică specialistul.

Tatăl devine important pentru copil, abia pe la 3-4 ani, după ce, în tot acest timp, și-a pregătit rolul de mentor.

Așadar, primii ani de viață reprezintă, pentru creierul unui copil, perioada cea mai bună pentru a-și dezvolta conexiunile de care are nevoie pentru a deveni un adult sănătos și puternic emoțional. Conexiunile necesare pentru multe abilități importante, de nivel superior, cum ar fi motivația, autoreglementarea, rezolvarea problemelor și comunicarea se formează în acești primi ani, iar mediul securizant, stimularea adecvată, afecțiunea și grija îi sporesc potențialul cognitiv și emoțional.

De ce ne antrenăm creierul?

Creierul are puterea de a fi pe rând protector, atunci când luptă pentru a implini obiectivul principal: supraviețuirea, în urma unui eveniment traumatizant. După care, se transformă într-un gardian, care nu îți dă voie să evoluezi, căci sistemul lui de referință nu este reînnoit. De aceea, avem nevoie să antrenăm creierul permanent.

„Învățăm oamenii care vin la noi, la Veruvis, cum să își poată controla creierul, cel care condiționează mintea, care, la rândul ei, este generatorul realității virtuale în care noi ne aflăm. Creierul decide să o ia pe un drum, care nu este în conformitate cu realitatea obiectivă, de aici vin și marile probleme neuronale, disfuncțiile. Realitatea obiectivă este normalitatea. Normalitatea este adaptarea la șabloane socio-culturale general acceptate. Folosiofia Veruvis este tocmai aceea de a vedea modul în care noi putem să antrenăm creierul uman, care să poată să condiționeze mintea să furnizeze realitatea de care avem nevoie pentru a ne spori calitatea vieții”, explică doctorul Dămăsaru.

Află mai multe despre cele două instanțe ale creierului – Gardianul și Protectorul, urmărind episodul doi din seria NeuroXplorers:

Fără dubiu, creierul uman este cu adevărat fascinant. De altfel, un instrument extraordinar, capabil de transformări, pe care, odinioară, nici nu ni le-am fi putut imagina. De sunteți curioși să-l descoperiți și altfel, puteți accesa veruvis.ro și veruviskids.ro.

Ca părinți, trebuie să ne ajutăm copiii, încă din perioada intrauterină, să aibă șansa unei vieți armonioase. Un copil sănătos, stabil emoțional, puternic și bine conectat cu exteriorul, dar și cu propriul interior presupune din partea noastră, a adulților din preajma lui, efort, grijă, cunoaștere și mai presus de toate, împărtășirea emoției, a dragostei, singurele care pot să țeasă în jur lumină.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s