O relatie de cuplu sanatoasa implica si intimitatea sexuala. Cum stau romanii la acest capitol? Iata ce ne arata studiul Intimitatea la romani, realizat de Asociatia Multiculturala de Psihologie si Psihoterapie si Otilia Mantelers.
Aceasta cercetarea exploratorie a fost facuta pe 1210 respondenti, in perioada 9 aprilie – 4 mai 2016. Poti gasi toate rezultatele pe site-ul Pagina de Psihologie.
Atitudinea fata de propriul corp
80% dintre romani se declara nemultumiti de corpul lor, de felul in care arata, in contextul in care insatisfactia fata de propriul corp este un indicator relevant in aprecierea sanatatii sexuale. Doar 20% dintre respondenti au spus ca se simt bine in pielea lor.
„Cand ne iubim corpul, suntem deschisi in intimitate. Din pacate, incepem sa nu ne mai simtim bine in legatura cu felul in care aratam inca din copilaria timpurie, cand cei din jur ni se adreseaza folosind termeni descriptivi precum <durdulie>, <manute subtiri>, <mica de statura>, e <bine facuta pentru varsta ei>. Toate aceste descrieri nu-i ajuta pe copii, deoarece le apare indoiala ca ceva nu este in regula cu ei. Copiii au nevoie sa le celebram corpul in termeni de putere si frumusete, cu vorbe care arata admiratie si iubire, nu judecata. Corpul este o parte atat de importanta din identitatea noastra, profund interconectat cu emotiile si psihicul nostru, si daca nu il iubim, in realitate, nu ne iubim cu adevarat nici fiinta noastra”, explica Otilia Mantelers, Parenting by Connection Instructor.
Intimitatea sexuala
Majoritatea romanilor dezvaluie ca, in familia lor de provenienta, atitudinea fata de viata intima a fost umbrita de prejudecati. Doua treimi dintre respondenti recunosc ca atitudinea predominanta era una represiva, de jena sau rusine. De asemenea, unii dintre ei descriu aceasta atitudine ca fiind una abuziva, incarcata de vinovatie.
Pentru 75% dintre cei intervievati, in adolescenta, cercul de prieteni era principala sursa de informare despre sex, nu familia. Totodata, un procent asemanator de romani declara ca se informeaza despre intimitate din media, nu din familie.
„Recomand discutiile legate de sex in familie. Parintii ar trebui sa le vorbeasca copiilor despre intimitate inca de la o varsta frageda de 2-3 ani, informatiile fiind date in acord cu nivelul de intelegere pe care il are copilul. Începem educatia sexuala a copiilor explicandu-le lucruri despre partile lor genitale, minunate si pretioase! Altfel, ne va fi din din ce in ce mai greu sa avem aceste discutii la 8-9 ani sau mai tarziu, cand copiii deja au aflat informatii despre sex din alte surse”, adauga Otilia Mantelers.
Educatia sexuala in familie
Pentru a putea creste copii informati, care iau decizii corecte si benefice pentru ei insisi si pentru cei din jurul lor, este nevoie ca cei mici sa aiba in jurul lor adulti echilibrati.
Si educatia sexuala face parte din dezvoltarea copiilor si ajunge, mai devreme sau mai tarziu, sa fie una dintre curiozitatile celor mici. Iar pentru a le oferi copiilor informatii corecte, este nevoie sa renuntam la tabuurile invechite. Este nevoie de adulti cu o viata sexuala satisfacatoare, constienti si preocupati de limitarile si dificultatile lor, responsabili fata de toate aspectele vietii.
Atunci cand copiii incep sa adreseze intrebari despre sex, este recomandat sa raspundem intr-o maniera directa, realista si rationala. Este important sa fim deschisi si sa le spunem atat despre riscuri, cat si despre partile frumoase.
Concluziile cercetarii exploratorii privind intimitatea la romani se inscrie in trendul international privind educatia si sanatatea sexuala, trend care atrage atentia global asupra fenomenului de inertie sexuala, care duce la scaderea libidoului, stingerea pasiunii si ridicarea unor noi ziduri emotionale.
Pentru o buna intelegere a inteligentei erotice si pentru a afla cum putem avea o viata intima implinita constientizand toata bogatia resurselor pe care le avem in materie de erotism, va recomandam participarea ca conferinta Umbrele intimitatii sustinuta de specialistul international in sanatate sexuala Esther Perel. „Inteligenta erotica: de la aventura la captivitate” si „Parintii chiar fac sex: este usor sa uitam ca, inainte sa fim parinti, am fost iubiti” sunt numele celor doua ateliere sustinute de Esther Perel in Bucuresti, pe 4 iunie.
Afla mai multe despre intimitatea la romani joi seara, de la ora 21:30, pe Itsy Bitsy FM, la Psihotaclale. Cristina Trepcea ii are ca invitati pe Otilia Mantelers si Gaspar Gyorgy, pentru a vorbi mai multe pe baza studiului.