Stresul copiilor in competitiile sportive

Desi sportul este o necesitate in viata oricui, competitiile sportive si antrenamentul de performanta pot aduce stres in viata copilului tau. Ce este de facut?

Pentru copii, sportul este necesar nu numai pentru efortul fizic depus, ci si pentru a-si dezvolta abilitati de socializare, pentru a invata reguli si, bineinteles, pentru a se juca.

Insa, presiunea de a castiga mereu (impusa de competitiile sportive) poate fi coplesitoare pentru cei mici si poate aduce cu sine frustrari si stres. Iar aceasta presiune, de multe ori, vine din partea adultilor – parintii, antrenorii, profesorii.

Ce inseamna asta pentru copil? Cel mic intelege ca, pentru a primi iubirea parintilor sau laudele antrenorului, trebuie sa castige mereu.

Uneori, stresul poate fi pozitiv – pregateste corpul pentru o noua provocare, ii confera concentrare, putere, energie si il tine alert. Stresorii pozitivi apar in momentele in care copilul se simte bine cu ceea ce face. Insa, de multe ori, problemele de la scoala sau neintelegerile in familie, stresul negativ, acapareaza activitatea sportiva si duce la o lipsa de energie si concentrare.

Pana la urma, este o diferenta intre cazul in care copilul vrea sa castige pentru sine si cazul in care se pune presiune pe el sa castige.

Cum iti poti ajuta copilul?

In primul rand, este important sa vezi cum se comporta micutul tau in competitiile sportive. Cum reactioneaza cand greseste? Cum colaboreaza cu antrenorul si coechipierii? Se lasa coplesit de emotii?

Apoi, gandeste-te cum esti tu implicat(a) in sportul pe care il practica puiul tau. Cum reactionezi cand pierde? Ce mesaje (verbale sau non-verbale) ii transmiti? Cum te comporti in timpul unei competitii? Este bine sa te implici in activitatile copilului tau, dar ai grija sa nu treci de la incurajare la presiune.

De asemenea, mai poti sa iti inveti copilul niste tehnici de relaxare, de folosit inainte de competitiile sportive: respiratul adanc, relaxarea muschilor, vizualizarea.

Iar pentru a scapa de stres, invata-l sa evite o gandire perfectionista si arata-i ca sportul nu inseamna doar castig, ci si munca in echipa si distractie.

Intreaba-ti copilul daca vrea cu adevarat sa faca acel sport (iar apoi verifica si daca poate – este posibil ca, oricat ar vrea sa faca un anumit sport, sa nu aiba constitutia fizica pentru asa ceva).

In fine, ai grija ca micutul tau sa fie bine odihnit si sa manance cat mai sanatos. Pentru a putea face fata in competitiile sportive, este nevoie si de o ingrijire a organismului.

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s