Stefan Tiron, medic ortoped: „Nu se poate vorbi de platfus inainte de varsta de 1 an”

Platfusul, sau piciorul plat, apare atunci cand bolta plantara este prabusita si se manifesta ca o lipsa a scobiturii labei piciorului. Piciorul plat se poate observa chiar si la nou-nascut, inca din primele zile. Insa, de cele mai multe ori, iti poti da seama daca cel mic are o problema in momentul in care incepe sa mearga.

De multe ori, insa, parintii isi fac griji disproportionate si de prea devreme in legatura cu platfusul la copii. Ce este, de fapt, piciorul plat, cum apare si cum il putem depista si trata?

Dr. Stefan Tiron, medic primar ortoped, ne explica ce inseamna platfusul si cum il putem depista la „Traieste Sanatos cu Simona”.

De la ce varsta putem vorbi de platfus la copii?

Nu putem vorbi de platfus pana la varsta de 1 an, cand copilul face primii pasi. Este foarte important de precizat faptul ca majoritatea copiilor se nasc cu picior plat, iar odata cu varsta, pana pe 3-4 ani, talpa incepe sa se arcuiasca si sa ia forma normala.

Exista, insa, situatii in care acest lucru nu se intampla. Daca micutul tau calca in interior si, uneori, acuza si dureri la nivelul gleznei sau in talpa atunci cand merge sau alearga, putem vorbi de platfus (picior plat).

„Nu se poate vorbi de platfus inainte de varsta de 1 an, pana cand nu merge copilul. De altfel, pana la varsta de 2 ani, chiar, toti copiii par sa aiba platfus. In functie de cum stau copilasii in burtica mamei, sunt picioare foarte arcuite, dar in proportie de 99,99%, piciorusele copilului se regleaza in timp, fara niciun fel de problema. Daca nu se intampla acest lucru pana varsta de 3 ani si jumatate, 4 ani, atunci ne putem pune problema de platfus”, explica Dr. Stefan Tiron.

Tipuri de platfus la copii

Exista doua tipuri de platfus:

platfus flexibil, care este si cea mai comuna forma de platfus, intalnindu-se in peste 90% din cazuri. In cazul copiilor cu platfus flexibil, arcul plantar este vizibil atunci cand stau pe varfuri sau cu picioarele atarnate in aer. Laba piciorului se aplatizeaza din nou atunci cand copilul sta in picioare.

platfus rigid este cea mai rara forma de picior plat, intalnita in cel mult 10 % din cazuri si sunt deseori consecinta unor alte afectiuni.

Cea mai buna metoda prin care poti depista platfusul la copii

Medicul ortoped, Stefan Tiron, spune ca cea mai buna modalitate prin care ne putem da seama daca cel mic are sau nu platfus, este pe nisipul ud. Cu siguranta te-ai uitat pana acum la urmele pe care picioarele goale le lasa in nisip. Cele mai multe, au o scobitura chiar la mijloc – scobitura piciorului.
Asa ne dam seama daca cineva are platfus sau nu. Daca amprenta lasata de o talpa pe o suprafata nu are acea scobitura, atunci copilul are un picior plat.

„Pe nisipul ud se poate vedea cel mai bine in ce masura piciorul a inceput sa se formeze si sa sa aiba scobitura respectiva. Atentie! O scobitura prea adanca nu este nici ea un semn bun, pentru ca dezvaluie un picior cav, care aduce alte probleme”, explica medicul.

Pot aparea dureri de picioare din cauza platfusului?

Platfusul nu are intotdeauna simptome, insa daca apar, acestea pot include:

  • dureri in zona calcaiului sau a arcului;
  • dureri de glezne sau genunchi;
  • dureri de spate;
  • dezechilibru;
  • rigiditatea picioarelor;
  • dureri de tibie;
  • umflaturi.

De regula, durerile sunt mai intense in timpul si dupa efortul fizic, pentru ca osul din calcai isi poate schimba pozitia punand astfel presiune suplimentara pe fibula.

„Cei care au platfus, calca cu piciorul in interior, iar aceasta pozitie ajunge sa forteze glezna. Glezna deformeaza gamba si o roteaza genunchiul, roteaza si soldul, iar in astfel de cazuri trebuie luate masuri, pentru ca pot aparea niste probleme genunchi-sold- coloana vertebrala, destul de neplacute”, spune dr. Stefan Tiron.

 Ce ajuta atunci cand copilul are picior plat?

In general, platfusul, mai ales in cazul celor mici, nu necesita tratament cata vreme nu produce dureri si nu ingreuneaza mersul. Daca exista dureri, in schimb, este necesara vizita la medicul ortoped, care va examina cu atentie pacientul si ii va recomanda tratamentul potrivit.

De regula, pentru platfus sunt recomandate urmatoarele masuri si tratamente:

– folosirea unor talonete pentru a sprijini arcul piciorului.

Talonetele, sau plantarele, sunt cele mai eficiente pentru tratarea simptomelor si efectelor secundare care pot aparea in cazul piciorului plat.

Talonetele reduc durerea si disconfortul la mers, sunt confortabile si usor de folosit. Acestea cresc flexibilitatea piciorului si amortizeaza socurile in timpul mersului, sustinand arcul piciorului;

– kinetoterapie;

– masaj;

– folosirea unui tip de incaltaminte care sa confere stabilitate, sa sustina arcada piciorului si sa asigure controlul miscarii;

– medicamente antiinflamatoare sau analgezice.

Cum pot afecta telefoanele mobile coloana copilului

Pe langa discutia despre platfus, medicul a oferit si cateva recomandari legate de folosirea premergatorului (click aici), precum si felul in care telefoanele mobile pot afecta coloana (click aici) si cauza alte probleme de sanatate copilului. 

Nu este bine pentru un copil de 4-5 ani sa stea atat de multe ore pe telefon. Indicat este sa lase telefoanele si sa mearga afara sa se joace. Folosire indelungata a telefonului mobil, sau mai bine zis, pozitia cocosata pe care un copil o adopta atunci cand se uita in telefon, atrage niste probleme importante, printre care si dislexie”, recomanda dr. Stefan Tiron.

Pentru mai multe informatii si sfaturi de la Dr. Stefan Tiron, urmareste mai jos intregul podcast al emisiunii. 

In fiecare marti, de la 15.00-16.00, poti asculta la Itsy Bitsy FM si urmari LIVE pe pagina de Facebook Itsy Bitsy emisiunea Traieste Sanatos cu Simona.

Timp de o ora, Simona Dragomir discuta cu specialisti din domeniul medical si ofera solutii si recomandari la problemele tale de sanatate ale familiei. Pentru orice intrebare legata de sanatate, ii poti scrie Simonei Dragomir pe WhatsApp la 0725.300.700 sau la simona@itsybitsy.ro.

Autor articol: Bianca Geica, redactor Itsy Bitsy


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s