Starea de bine a familiei

Gandurile bune aduc cu ele lucruri bune, iar o stare de bine e data nu doar de binele fizic, ci si de binele mental, inteles ca stare de calm, liniste, intelege si armonie, inclusiv cu natura. Adriana Titieni a discutat despre aceasta stare de bine cu Genoveva Matei, medic de familie specializat de acupunctura, fitoterapie, gemoterapie si homeopatie.
Adriana Titieni: La ce anume va referiti cand vorbiti de starea de bine a familiei?

Genoveva Matei: Exista o definitie a starii de bine pe care o da Organizatia Mondiala a Sanatatii, potrivit careia binele nu este numai o stare de bine fizic, ci si o stare de bine mental, o stare de bine social. Cu alte cuvinte, acest bine la care ma refer presupune un confort pe multiple planuri, inclusiv financiar si social la nivel exins, de comunitate, oras, natie.

Aceasta stare de bine, mentala mai ales, se poate consolida la nivel larg daca ea exista la nivel micro. Facand o analogie, o stare de bine la nivel planetar este dependenta de o stare de bine a unui organism mic – o persoana.

Balanta poate fi inclinata oricand spre bine sau spre rau, insa fiecare dintre noi, constient sau inconstient, poate influenta balanta sa incline in partea buna, de aceea cred ca ne putem “programa” la o stare de bine.

Stiu ca poate parea cel putin naiv, dar cred ca starea de bine din fiecare din miliardele de celule din corpul meu produce un bine in familia mea, iar aceasta stare de bine se reflecta in familia ta, si tot asa, ajungandu-se la o stare de bine generala.

Adriana Titieni: Intr-adevar, gandirea pozitiva este o teorie la care lumea poate subscrie sau nu, in care poate crede sau nu, pe care o poate practica sau nu. Abordarea acestui subiect mi se pare cu atat mai interesanta pentru ca nu vine din partea unui psiholog, terapeut sau psihiatru practician (a caror profesie presupune sa ne invete sa gandim pozitiv, sa ne transformam gandurile negative in ganduri pozitive) ci din partea unui medic.

Genoveva Matei: Mi se pare important sa ne dam seama ca in fiecare din noi, in universul nostru interior, se regasesc natura si macrocosmosul. Daca suntem constienti ca vremea ne influenteaza intr-un fel, n-ar trebui sa uitam de “furtunile” de emotii si ganduri pe care le avem si ca in fiecare dintre noi se regasesc “plante si copaci” – amprente pe care natura le-a lasat in proteinele din corpul nostru, iar asta inseamna ca intotdeauna putem apela la natura pentru a “regla” starea de bine.

Natura ne-a pus mereu la dispozitie remedii care ne pot ajuta sa ne pastram calmul, optimismul, pozitivismul, sa ne dezvoltam rabdarea si intelepciunea.

Starea de bine a unei familii se dezvolta, se mentine si se recupereaza in natura si cu ajutorul naturii, fie ca ne bucuram sa fim in mijlocul ei, fie ca o folosim ca tratament – in forma de pastilute, picaturi, unguente, aerosoli.

Pentru toate acestea trebuie sa nu uitam sa respectam natura si sa-i constientizam mai mult valoarea.

 

Daca vrei sa afli in fiecare saptamana ce mai e nou pe itsybitsy.ro, aboneaza-te la Newsletter.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s