Stafidele

Stafidele nu sunt altceva decat struguri uscati si reprezinta o gustare sanatasa, delicioasa si plina de energie. Se gasesc in orice perioada a anului si contin toate vitaminele si mineralele strugurilor. Stafidele contin fructoza si glucoza care produc energie in organism si nu afecteaza sanatatea dintilor prin producerea de carii, asa cum o fac dulciurile rafinate.

Insa ai grija! Din cauza faptului ca sunt foarte lipicioase, stafidele (fructele uscate, in general) pot ramane pe smaltul dintilor sau intre dinti, crescand astfel riscul aparitiei cariilor.

Daca esti obosit sau ai o stare de depresie, atunci stafidele iti vin in ajutor. Sunt un tonic si un energizant natural al organismului. Contin vitamine din complexul B ceea ce inseamna ca previn caderea parului, mentin vederea si trateaza starile de anxietate.

Au un continut bogat in fibre, fiind benefice pentru digestie. Din pacate, datorita continutului ridicat de zaharuri, de 8 ori mai mare decat in cazul strugurilor proaspeti, nu sunt indicate persoanelor care au probleme cu glicemia. Micute si delicioase, stafidele au aproximativ 300 de calorii la 100 de grame, ceea ce le face permise in regimurile alimentare in cantitati mici. Nu contin grasimi si nici sare, dar contin vitaminele A si C, dar si o cantitate insemnata de potasiu.

Dar cum se fac stafidele? Stafidele se obtin prin deshidratarea strugurilor….insa nu orice fel de struguri pot deveni stafide….sunt soiuri speciale care trebuie sa indeplineasca cateva conditii de calitate. Ce spuneti daca inlocuim bomboanele cu stafide? Cu siguranta am fi mult mai sanatosi.

Acestea fiind spuse, hai sa ne jucam putin cu niste boabe de stafide. Vom face un colaj de toamna: o vaza cu stafido-crizanteme. Avem nevoie de o coala de hartie, aracet, un creion, acuarele, o canita de stafide si una de orez. Deseneaza pe coala de hartie o vaza cu trei crizanteme. Apoi cu ajutorul unei pensule aplica aracetul pe vaza si presara orezul peste. Aplica aracetul si pe flori, doar ca de aceasta data pe contur pui stafidele. Poti colora vaza cu acurarele, dar dupa ce s-a uscat aracetul. Si inca ceva: nu uita de sanatate! Ca-i mai buna decat toate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s