Sperantele tale sau cele ale copilului?

Nevoia de spera, a copilul tau si a ta, a este a noua si ultima dintre nevoile relationale, descrise de Jacques Salomé, creatorul Metodei ESPERE®.

Sperantele te ajuta sa te proiectezi intr-un viitor mai bun. Ai credinta ca situatia din prezent se poate schimba in bine. Este unul din lucrurile care te face sa te ridici din pat dimineata si sa incepi o noua zi.

A spera iti poate da motivatia de a construi acea noua realitate pe care ti-o doresti.

Uiti sa iti implinesti aceasta nevoie cand esti blazat si nu astepti nimic bun, nici de la tine si nici de la ceilalti. Cand te plangi permanent de ce nu merge in viata ta. Cand nu mai speri la nimic bun. Asa ajungi la deznadejde, lipsa de sens, apatie, pana la depresie.

Deci, ofera-i copilului tau un model. Arata-i sperantele tale si apoi pasii pe care ii faci in directia lor. Spune-i ca, oricat de rau ar fi, veti iesi din asta.

Uneori, iti implinesti nevoia de a spera mai ales in relatia cu copilul tau. Ai multe sperante pentru ei (sa aiba succes, sa fie bun la scoala, sa fie fericit, sa fie puternic).

Te invit sa lasi deoparte sperantele de tipul:

  • “Sper ca macar el sa faca medicina, pentru ca eu nu am reusit.”
  • “Sper ca el sa fie fericit in cuplu, sa nu faca greselile mele.”
  • “Sper sa nu fie timid ca mine, sa fie un lider.”

In schimb, sustine-l pe copilul tau sa isi construiasca un destin propriu, diferit de sperantele si asteptarile tale.

Ii este mai putin util sa il «inchizi» in etichete de felul:

  • « Este un neastamparat. »
  • « Nu ai ce-i face, el nu asculta si pace. »
  • « Este un revoltat. »

Copilul va capta atat eticheta, cat si lipsa de speranta ca se poate schimba. Le va ingloba in imaginea lui de sine. Si, in ciuda mesajului pe care i-l spui, de fapt cred ca iti doresti opusul.

Vorbeste-i atunci copilului tau despre ceea ce te astepti sa faca. Despre valorile tale. Despre sperantele tale. Formuleaza-le pozitiv:

  • „Ma astept sa vii la masa la ora sase. Imi face placere sa mancam impreuna, in familie.”
  • „Imi place ca iti exprimi punctul de vedere. Si ca sa il pot asculta, am nevoie sa vorbesti pe un ton calm.”

Poate ca ceea ce face nu se va schimba imediat. Insa, cu ajutorul fermitatii si perseverentei tale, sper ca efectele nu vor intarzia mult.

Autor articol: Cati Calin, trainer si consultant in comunicare relationala la Centrul AmaneSer / facebook / amaneser@amaneser.ro / 021/327.54.45 / 0723.396.368


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s