Spectacol de educatie sentimentala prin arta, pentru preadolescenti, la MNAC

In perioada 6 – 8 martie 2020, la Muzeul Natonal de Arta Contemporana (MNAC) se va desfasura o ultima serie de evenimente adresate preadolescentilor si profesionistilor din domeniul educatei culturale: ateliere de tip performance deschise publicului si o masa rotunda pentru speciasti din cultura si educatie.

Evenimentele sunt reunite sub conceptul NESPUS – spectacol participativ de educatie sentimentala pentru copii intre 9 si 13 ani si fac parte din programul european Unprepared Hearts – Inimi tinere – Educatie sentimentala prin cultura pentru preadolescenti. Proiectul se desfasoara in perioada octombrie 2018 – iunie 2020 in trei tari – Romania, Italia si Cehia – cu scopul de a-i ajuta pe copii sa se descopere si sa dea glas sentimentelor si emotilor, prin intermediul artei.

In Romania, proiectul este cofinantat de Administratia Fondului Cultural Natonal (AFCN) si se deruleaza prin Asociata Da’DeCe, in parteneriat cu MNAC, Asociatia MetruCub – resurse pentru cultura si Liceul Teoretic Dimitrie Bolintineanu.

Pe 7 si 8 martie, echipa de proiect va desfasura la MNAC patru ateliere-spectacol NESPUS, deschise pentru copii intre 9 si 13 ani, dornici sa se inscrie in program si, astfel, sa exploreze suita de emotii si sentimente cu care intra in contact la aceste varste si, totodata, sa invete cum se pot accepta pe ei insisi si pe cei de o varsta cu ei.

Programul atelierului-spectacol pentru copii intre 9 si 13 ani:

  • 7 martie, sambata: ora 11,30 (9 – 11 ani) si 14,00 (11 – 13 ani)
  • 8 martie, duminica: ora 11,30 (9 – 11 ani) si 14,00 (11 – 13 ani).

Inscrierile pentru atelierele deschise publicului se pot face la adresa de e-mail: info@mnac.ro pana pe data de 5 martie 2020, ora 17:00.

Spectacolul – atelier NESPUS exploreaza in profunzime sentimentul de rusine, una dintre cele mai puternice emoti pe care o experimenteaza cei mici. Spectacolul are o abordare interactiva si fluida, adaptata la spatiul expozitonal de la MNAC, fiind conceput si pus in scena de o echipa formata din membri si colaboratori ai Asociatei Da’DeCe: dramaturgul si curatorul spectacolului Mihaela Michailov, educatorii culturali Alexandra Cucu si Iulia Iordan, artistii Nicoleta Lefter si Katia Pascariu si artista Aurora Király, cu sprijinul consultantlor: Mihai Iacob, psiholog, si Codruta Cruceanu, curator, facilitator cultural si educatonal.

Pe 6 si 7 martie, tot la MNAC, Asociata Da’DeCe organizeaza si doua ateliere pentru educatori, pe tema educatei sentimentale pentru aceleasi varste.

Atelierul pentru adulti este un proces imersiv, reflexiv si interactiv: educatorii vor experimenta metodele artistice din spectacol, vor analiza concepta si realizarea sa, vor afla detalii despre motivata si implicarea echipei care l-a creat.

Participantii vor avea prilejul sa discute posibilitatile si beneficiile integrarii acestor metode in practica lor curenta prin adaptarea la profilul de varsta al copiilor. La finalul atelierului vor avea idei noi de activitat educationale cu metode artistice despre emotile pre-adolescentilor.

Atelierele deschise copiilor din Bucuresti organizate la MNAC se desfasoara dupa ce, in primul an de desfasurare a proiectului, aproape 700 de pre-adolescent – peste 400 din Romania si 250 de copii din Cehia si Italia – au fost implicat in cinci serii de ateliere si workshopuri cultural-educatonale care au explorat tema educatei sentimentale. In luna aprilie 2020, echipa italiana va derula la Muzeul Natonal de Arta Contemporana din Bucuresti propriul concept artistic dedicat educatei sentimentale pentru pre-adolescenti din Romania.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s