Solutii pentru a scapa de o toxiinfectie alimentara vara

Solutii pentru a scapa de o toxiinfectie alimentara vara

Pe timpul verii, este foarte usor ca tu sau copilul tau sa dezvoltati o toxiinfectie alimentara. La Traieste Sanatos cu Simona, iti spunem ce o cauzeaza, cum se manifesta si, cel mai important, cum treci peste acest episod neplacut.

Fara intentia de a te speria, dar sunt multe moduri prin care poti intra in contact cu o toxiinfectie alimentara – cand mananci fara sa te speli pe maini, cand nu speli fructele sau legumele, cand mananci intr-un restaurant in care conditiile de igiena nu sunt optime. Cred ca te-ai prins ca cele doua puncte principale sunt igiena si mancarea.

O toxiinfectie alimentara poate fi provocata de un virus (rotavirusul este cel mai des intalnit), bacterii (precum salmonella) sau stafilococi.

Printre manifestarile bolii se numara varsaturile, diareea si, in cazuri mai grave, febra, insotita de dureri de cap si dureri abdominale. Simptomele pot dura de la cateva ore pana la o zi intreaga. O urmare a manifestarilor este, bineinteles, deshidratarea.

Cum te feresti de toxiinfectii? Ce faci in cazul in care ai contactat boala? Ne spune acum, la Traieste Sanatos cu Simona, dr. Ruxandra Constantina, medic de familie, competenta in apifitoterapie.

Cum te feresti de o toxiinfectie alimentara

Pe langa o igiena corespunzatoare, iata si alte sfaturi prin care poti evita contactarea bolii:

  • cand vrei sa mananci pentru prima data intr-un restaurant, mergi mai intai la toaleta si vezi cat este de curata;
  • cand decongelezi carnea, pregateste-o imediat si nu o recongela;
  • ai grija la ce cumperi din comert – evita produsele facute din oua, intrucat acestea se altereaza foarte repede;
  • nu gusta fructe si legume direct din piata si spala-le inainte sa le mananci.

Ce faci daca te confrunti cu o toxiinfectie?

Daca ai contactat boala, primul pas pe care il faci este sa iei o pauza de la mancare si sa te concentrezi pe ceaiuri. Ceaiurile de menta, afine si coada soricelului au efecte astringente, antiseptice si antidiareice.

Totodata, poti lua saruri de rehidratare orala, pentru a-ti reface sarurile pierdute din organism (sodiu, potasiu si magneziu).

Apoi, revenirea la alimentatie se face treptat. In prima faza, poti manca produse uscate, cum ar fi painea prajita, grisinele si covrigii tari. Apoi, poti incerca orez, supa de morcovi, piureuri de morcovi, branza sarata si o carne slaba (de pui sau de curcan). Nu consuma cruditati pana nu simti ca te-ai refacut.

Nu in ultimul rand, daca ai o toxiinfectie alimentara mai agresiva, mergi la medic pentru o reteta de antibiotice locale.

Emisiune prezentata de SANADOR

Infiintat in anul 2001, SANADOR a cunoscut o dezvoltare continua, in prezent detinand mai multe clinici, laboratoare de analize medicale si cel mai mare spital privat multidisciplinar din tara, in care asigura tratament inclusiv pentru situatii de urgenta.

In cadrul Spitalului Sanador sunt disponibile 14 linii de garda 24/24: Cardiologie, neurologie, Obstetrica-ginecologie, ATI, Neonatologie, pediatrie, chirurgie generala, ortopedie-traumatologie, urologie, computer tomografie, ecografie, radiologie conventionala, laborator, medicina de urgenta

logo Sanador


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s