Iarna, vedem soarele mai putin, ceea ce ne afecteaza organismul. Vezi ce solutii exista pentru a compensa lipsa de lumina naturala.
Ai avut si tu momente in care te-ai gandit sa intri la hibernare si sa iesi abia atunci cand vine primavara? Sau zile in care tot ce ai vrea sa faci ar fi sa stai toata ziua cocotat(a) pe un fotoliu, privind la televizor?
De fapt, chiar se intampla un fel de hibernare, in organismul tau, la nivelul neuronilor. Din cauza ca iti lipseste lumina naturala (soarele rasare mai tarziu si apune mai devreme, cerul este mai innorat), in aceasta perioada, te vei simti mai obosit(a), mai putin motivat(a), mai fara chef. Aceste simptome au primit si o denumire – SAD (Seasonal Affective Disorder – Tulburare Emotionala de Sezon). Pe scurt, este vorba de depresia de iarna. (Mi se pare bine punctat faptul ca aceasta afectiune a primit acronimul SAD, care inseamna „trist” in limba engleza.)
Ceea ce se intampla este ca lipsa de lumina naturala provoaca un dezechilibru de serotonina, hormonul responsabil de reglarea emotiilor (i se mai spune si hormonul fericirii). In schimb, in organism este eliberata melatonina, hormonul responsabil de starea de somnolenta.
Foarte afectati de acest lucru sunt cei care locuiesc la oras, intrucat poluarea si cladirile inalte blocheaza energia razelor UV.
Ce este de facut?
Lipsa soarelui duce la o deficienta de vitamina D (vitamina soarelui), in organism. Asa ca, acum ca stim ce se intampla cand nu avem parte de lumina naturala si ce avantaje avem cand soarele straluceste la capacitati maxime, putem sa rezolvam problema plecand de la coada spre cap.
In alte cuvinte, mai ales in aceasta perioada avem nevoie de mai multa vitamina D. Nu numai ca astfel vei combate depresia, dar vitamina D ajuta si la asimilarea calciului in organism, contribuind astfel la intarirea oaselor.
Pe timp de vara, este nevoie doar de 10-15 minute de expunere la soare, astfel incat corpul tau sa converteasca lumina naturala in cantitati ample de vitamina D.
De aceea, este important sa cautam alte surse de vitamina D, pe timp de iarna.
O optiune este sa apelezi la terapia cu lumina, in care sunt folosite lampi speciale, care imita lumina naturala. Totusi, aceasta solutie poate fi costisitoare, atat ca bani, cat si ca timp.
O alternativa mai simpla este sa iti ajustezi regimul alimentar. Iata ce produse contribuie la cresterea nivelului de vitamina D din corp:
- Ciupercile – 100 de grame de ciuperci portobello iti vor aduce necesarul zilnic de vitamina D;
- Somonul – cand pregatesti o salata, adauga cam 50 de grame de somon;
- Creveti – pentru o cina mai speciala si sanatoasa, in acelasi timp;
- Cod – ori ca peste gatit, ori sub forma de capsule cu ulei de cod;
- Oua si lactate – desi au un continut mai redus de vitamina D, te poti folosi de ele (in combinatie cu alte alimente mentionate mai sus);
Vezi si:
Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy