Deputatul Mihaela Sandru a initiat o propunere legislativa potrivit careia o femeie infertila medical va putea apela la o mama surogat cu varsta de maxim 35 de ani, incheind cu aceasta un contract fara remuneratie.
Sandru a declarat, miercuri, ca proiectul depus la Senat se refera la reproducerea umana asistata medical (RUAM), iar, daca va fi adoptat, Romania ar deveni una dintre tarile cele mai liberale din UE in cazul surogatului, relateaza Mediafax.
Potrivit lui Sandru, surogatul se practica, in prezent, in tara noastra, ilegal si este bine sa fie reglementat. Proiectul stabileste ca mamele surogat trebuie sa indeplineasca anumite conditii, cum ar fi sa aiba cel putin un copil propriu.
De asemenea, nici mamele surogat si nici partenerii lor nu pot sa fie donatori de celule pentru copilul rezultat, a precizat deputatul.
Femeile care doresc un copil pot sa apeleze la o mama surogat numai daca au probleme medicale care le impiedica sa nasca.
„Am restrictionat surogatul doar la probleme strict medicale, anomalii biologice ale mamei, care nu poate sa poarte sarcina. Infertilitatea va fi declarata dupa 12 luni de incercari pe cale naturala „, a aratat Sandru, adaugand ca mamele surogat pot interveni, spre exemplu, in cazul femeilor care nu au uter, au probleme cardiace sau diabet.
Ea a mai spus, insa, ca mama surogat se poate razgandi in timpul sarcinii, chiar daca a incheiat un contract cu o familie, aratand ca acest risc este asumat de familia respectiva. „Nu avem ce face, legea sangelui predomina in Romania”, a adaugat Sandru.
Proiectul reglementeaza si situatiile precum cea a mamei de 66 de ani, Adriana Iliescu, care a apelat la fertilizare, pentru a naste la aceasta varsta.
Astfel, Mihaela Sandru a spus ca proiectul stabileste ca o femeie poate apela la tehnicile de reproducere umana asistata medical doar pana la varsta maxima de 45 de ani.