Sindromul picioarelor nelinistite – RLS

Ai zambit citind titlul acestui articol? Ai crezut ca e o gluma sau ca se refera la persoanele dinamice, care nu pot sta locului si se plimba de dimineata pana seara? Ei bine…nu este o gluma – chiar daca terminologia este recenta, iar boala este putin cunoscuta, nu doar in Romania, ci si in lume.

Totusi, sunt foarte multe persoane – 10-15% din populatia globului – care sufera de RLS – Restless Legs Syndrome – fara a sti macar ca este o boala si ca se poate vindeca, daca este tratata cu atentie.

Chiar daca pana in momentul in care ai ramas insarcinata nu ai avut probleme cu somnul, poti avea surpriza ca, in ciuda oboselii datorata schimbarilor hormonale, sa nu te poti odihni bine, sa te intorci de pe o parte pe alta si… sa simti nevoia de a-ti misca permanent picioarele. Parca simti ca-ti amortesc, sau intepenesc, sau te furnica, sau te dor ca si cum ai avea febra musculara. Si atunci, aproape fara a te putea controla, le misti fara intrerupere. Poti simti o usurare daca le masezi sau te dai jos din pat si te plimbi.
Nu mai seamana deloc cu o gluma cand lucrul acesta se intampla noapte de noapte, sau chiar in timpul zilei, atunci cand esti nevoita sa stai nemiscata pe o perioada mai lunga – in calatorii sau la cinematograf. Somnul de noapte sau relaxarea de dupa-amiaza, de care ai atata nevoie in perioada sarcinii, ajung sa fie un chin. Senzatia de discomfort creste odata cu agravarea simptomelor, mai ales daca nu ai aflat pana acum de aceasta boala si crezi ca nimic nu te poate ajuta, pentru ca… ti se intampla numai tie.
Dar iata cateva generalitati despre RLS.

Descoperire de data recenta – la jumatatea secolului XX – facuta de un neurologul suedez Karl Ekbom, boala a fost descrisa la inceput ca facand parte din problemele somnului si caracterizata prin miscari ale picioarelor, mai ales in timpul orelor de odihna.
Diagnosticul se pune pe baza a patru factori:

1. Nevoia necontrolata de a misca picioarele, asemanatoare cu un tic. Dupa ce isi misca picioarele, persoanele suferinde marturisesc ca simt o usurare;

2. Nevoia de a misca picioarele aproape incontinuu, la intervale variind intre cateva secunde si un minut;

3. Aceasta nevoie apare mai ales in momentele de odihna – in timpul somnului, in timpul unei calatorii mai lungi sau in sala de teatru sau cinematograf – si dispare indata ce pacientul face o activitate – o plimbare, de exemplu;

4. Inrautatirea simptomelor pe timpul noptii, din cauza lipsei de activitate. Desigur, nimeni nu mai poate adormi in aceste conditii.
Senzatiile simtite in picioare sunt greu de descris de catre pacienti, fiind caracterizate printr-un disconfort vag, lipsit de durere dar suparator. De obicei, apar la ambele picioare, dar sunt persoane care le simt doar la un picioar sau la maini.
Cauza aparitiei acestei boli este necunoscuta pana acum. Totusi s-au descoperit cativa factori care o pot declansa, dintre care cei mai frecventi ar fi:

• ereditatea;
• sarcina;
• carente de fier, magneziu si acid folic din organism;
• boli renale;
• artrita;
• anemie;
• varice;
• consumul de alcool, tutun sau cofeina;
• colesterol crescut.

Vindecarea se poate face prin medicatie data de un specialist neurolog. In cazul femeilor insarcinate vindecarea se poate face natural, prin acoperirea necesarului de fier, magneziu si acid folic din organism, prin bai calde alternand cu bai reci la picioare, bai cu bule, masaj al gambelor si talpilor inainte de culcare. De asemenea, renuntarea la alcool, cofeina si tutun poate fi unul din posibilele remedii, ca si practicarea unor exercitii fizice care sa imbunatateasca circulatia sanguina – dar nu imediat inainte de culcare.


Ultimele articole

Un comentariu la „Sindromul picioarelor nelinistite – RLS”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s