Sindicatele, nemultumite de legea educatiei

Promulgarea legii educatiei este un dezastru pentru invatamantul romanesc, a declarat Marius Nistor, presedinte executiv al Federatiei Spiru Haret.

In opinia liderului sindical, citat de Agerpres, actuala lege a Educatiei Nationale nu are in vedere soarta copiilor din invatamant, nu tine cont ca acestia vor fi lipsiti de actul de pregatire prin imposibilitatea de a se deplasa la o unitate de invatamant, ca urmare a desfiintarii scolilor prin comasare, ca cei care vor mai frecventa cursurile gimnaziale, le vor incheia la varsta de 16 ani fara nici-o calificare, fara nici-un atestat care sa confirme studiile efectuate.

„Probleme vor avea nu numai copiii, ci si profesorii. Prin cresterea numarului de ore de predare, contrare normelor UE, se vor pierde multe posturi in invatamant, deci se vor face disponibilizari fara sa fie un program de absorbtie a fortei de munca, de reconversie profesionala. Vom avea doua titularizari. Una pe post, data de Ministerul Educatiei, pentru profesorii existenti si alta data de unitatea de invatamant pentru cadrele didactice titularizate pe post incepand cu acest an, dar care nu are valabilitate decat in unitatea scolara care a dat titularizarea, incalcand mobilitatea fortei de munca', a spus Simion Hancescu, presedinte al FSLI.

O alta problema ridicata de sindicalisti, care face neaplicabila actuala lege, este constructia unitatilor de ivatamant prevazute cu 8 clase si nu noua.

„Ne ingrijoreaza si modificarea, in plina desfasurare a anului de ivatamant, a curriculei. Constituirea disciplinelor pe module. Acest fapt permite elevii sa isi aleaga una sau doua ore din materiile acestor module, fapt ce va duce la disponibilizarea multor cadre didactice. Spre exemplu fizica, chimia, matematica vor fi incluse in modulul Stiinte alaturi de alte materii din aceasta categorie, elevii avand dreptul de a opta pentru o materie sau alta. Astfel un profesor, pentru a-si asigura numarul de ore necesare pe post trebuie sa predea diferite materii. Cine asigura calificarea acestora, pe materii diferite?”, spune Hancescu.

Liderii sindicali din invatamantul preuniversitar considera ca aplicarea noii legi va fi un esec si va bulversa sistemul de invatamant, chiar daca ea se va aplica elevilor care intra in acest an in clasa a cincea. 

Presedintele Traian Basescu a semnat, marti, decretul de promulgare a legii educatiei nationale, la cateva ore dupa ce CCR a decis ca legea este constitutionala.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s