Cei obisnuiti cu ironiile fine din textele scrise de dr. Simona Tivadar nu vor fi dezamagiti de aceasta editie Tati in dialog. Simona Tivadar ne-a facut placerea de a ne povesti din viata ei de mama si de a ne spune parerile sale (savuroase, de altfel) despre parenting. Daca ai ratat interviul, asculta podcastul mai jos.
Pe langa faptul ca este mama Ilincai si a Ruxandrei, un doctor si o autoare de succes, Simona Tivadar se considera „un fel de lup singuratic, ajunsa printr-o intamplare profund nefericita in Bucuresti, ca victima a reformei sanitare. Pentru ca mie mi se pare ca nici nu vorbesc aceeasi limba cu bucurestenii.”
Ca mama, vorbeste cu foarte multa mandrie despre fetele ei, dar recunoaste ca are si regrete. Fiind o mama care lucra pentru a-si intretine familia a fost destul de stricta cu fetele, iar acum isi doreste sa fi petrecut mai mult timp in familie. Pe de alta parte, Simona Tivadar a facut tot ce a putut pentru a-si creste copiii liberi si responsabili. Ne-a povestit cum, chiar si cand nu avea de unde, tot a gasit resurse pentru educatia fiicelor sale.
„Peste ani, toate lucrurile in care eu am investit timp sau 25 de bani, din educatia copiilor mei, s-au intors la mine. In afara de beneficiul copiilor, beneficiul meu este urias – pentru ca un parinte este liber in clipa in care copilul lui este in stare sa se descurce pe lumea asta”, ne-a spus.
Despre curentul de parenting, cum il stim acum, din cele mai multe colturi ale Internetului, Simona Tivadar nu are tocmai lucruri frumoase de spus. „Intotdeauna am zis ca, pe mine, un pic de indignare ma tine vie.” Doamna doctor avertizeaza ca notiunea de parenting a deviat foarte mult de la scopul initial de a educa copiii pentru un viitor mai bun, devenind un mod de a ne tine copiii in puf si de a ne ingrijora in fiecare moment in care nu ii tinem de mana.
„Parentingul s-a inventat in familiile aristocratice, in familiile educate, in care, de cand se nastea copilul, el era educat pentru un anume scop. Din pacate, curentul parenting aluneca odios si oribil intr-o lipsa de educatie inspaimantatoare. Daca vreti sa aveti copii educati, educati-i regeste!”
Asculta intregul interviu aici: